Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2024 15:28

Детінізація економіки – пріоритетний шлях фінансування Збройних Сил України

Фахівець з питань податкової та регуляторної політики Економічної експертної платформи

Детінізація економіки: боротьба з тіньовою торгівлею та контрабандою задля збільшення податкових надходжень і фінансування армії.

Податковий законопроєкт №11416 зазнав критики з боку народних депутатів та багатьох бізнес-асоціацій, доопрацьований народними депутатами законопроєкт зі скороченням додаткових податкових надходжень зі 125 до 31 млрд також не був підтриманий у залі Верховної Ради України та направлений на повторне перше читання. Значний рівень тіньової економіки та акцент на підвищення оподаткування реального сектору не дає можливості зібрати необхідну кількість голосів. Саме тому, 9 вересня відбулась конференція "Як детінізувати роздрібну торгівлю та мінімізувати контрабанду в Україні", на якій за участі народних депутатів комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, представників бізнес-асоціацій обговорили питання детінізації економіки, як одну з пріоритетних вимог бізнесу до влади у питаннях пошуку додаткових фінансових ресурсів для фінансування армії. Про те, як можна було б посилити дії влади у боротьбі з тіньовими схемами та досягти якісного результату, поговоримо в цьому блозі.

Чому детінізація є найбільш оптимальним рішенням

Проблема тіньової економіки завжди була чутливою для суспільства. Поки одні бізнеси чесно сплачують податки для зміцнення держави та війська, інші ухиляються від оподаткування, збагачуються самі та корумпують чиновників. Проте чим більш комфортно почувається тіньовий бізнес в державі, тим складніше “білим” триматись на плаву, виплачувати офіційно ринкові зарплати та сплачувати податки до бюджету.

Важко конкурувати з бізнесом у якого у складі витрат питома вага сплачених податків менша у рази (5-10 разів і більше) від середніх значень по галузі, реалізація товарів (послуг) відбувається поза межами фіскалізації, використовується праця офіційно неоформлених працівників. На щастя, у 2024 році спостерігається тенденція до детінізації багатьох секторів економіки, зокрема підакцизних товарів, побутової техніки, торгівлі ювелірними виробами, однак за інформацією Міністерства економіки України тіньова частка економіки залишається ще значною і складає близько 40%.

Тіньова частка на ринку тютюнової продукції за попередніми даними Кантар зменшилась з 24% (у жовтні 2023 року) до 14,5%, схеми з ухилення від сплати податків на ринку пального зберігаються на рівні 14%, суттєво зріс рівень сплати податків на ринку побутової техніки та реалізації ювелірних виробів.

Втім, існуюча динаміка детінізації торгівлі потребує пожвавлення, оскільки зростання податкових надходжень необхідно досягти у короткій перспективі, а це можливо за рахунок раціонального використання наявних ресурсів ДПС, синергії зусиль влади, бізнесу та громадян країни.

Аналітика — наш друг. Як вона має працювати

Ми живемо в епоху штучного інтелекту та BigData, які за умови правильного використання можуть завчасно виявляти всіх суб'єктів господарювання, які працюють поза межами правового поля. Наприклад, якщо лише порівняти дані щодо виторгів через РРО з операцій продажу тютюну за 2023–2024 роки в регіональному розрізі, можна побачити суттєві розбіжності навіть між сусідніми областями.

Скриншот: Виторги РРО, регіони — тютюн, (січень-липень) 2024/2023
Скриншот: Виторги РРО, регіони — тютюн, (січень-липень) 2024/2023

Цікавим є й порівняння обсягів реалізованого палива зі сплаченими податками в розрізі великих мереж торгівлі пальним. В одних компаніях, співвідношення сплачених податків з одного літра реалізованого палива різняться у кілька разів.

Скриншот: Податкове навантаження — паливо, найбільші торгові мережі (2 кв 2024)
Скриншот: Податкове навантаження — паливо, найбільші торгові мережі (2 кв 2024)

Аналітика фіскальних чеків є важливим інструментом для виявлення ухилень від сплати податків, нелегальної торгівлі та інших порушень у роздрібній торгівлі. Вона дозволяє раціонально використовувати ресурси ДПС та підвищити податкові надходження без збільшення ставок податків.

Основні складові ефективної аналітики:

  • Всеохоплюючий характер. Потрібно аналізувати дані виторгів через РРО та систематизувати їх в розрізі суб'єктів господарювання за КВЕД, великих компаній, територій, часу та типових місць реалізації;
  • Доступність. Узагальнені дані про виторги через РРО та їх аналітика мають бути публічно доступними для бізнесу та громадян. Важливо також, щоб органи місцевого самоврядування мали доступ до інформації про діяльність суб'єктів господарювання на їх території (ліцензії, виторги від продажу підакцизних товарів, робочі місця та середня зарплата), оскільки прозора діяльність бізнесу гарантує повноту надходжень податків до місцевих бюджетів;
  • Залучення бізнес-спільнот. Білий бізнес є одним із вигодонабувачів детінізації економіки, оскільки він позбавляється від нечесної конкуренції. Співпраця ДПС та бізнес-асоціацій може суттєво прискорити процес детінізації та дати позитивний результат за короткий проміжок часу.

Фактор впливу громадянського суспільства на детінізацію

З метою маскування своєї діяльності, тіньовий ринок намагається мімікрувати під легальний. Поширеною є схема коли замість фіскального чека вам можуть дати звичайний папірець із надрукованими на ньому даними про покупку. Сама інформації про факт придбання не передається до податкової служби і податки з цієї операції не сплачуються. Але виявити цю фальсифікацію у покупця немає ні можливості, ні мотивації.

Наразі єдиним способом протидіяти цьому шахрайству є податкові перевірки. Втім масштаби нелегальної торгівлі значні, а ресурси податкової служби не безмежні. Тому, долучення покупця до видачі фіскального чека та його перевірки значно б зменшило рівень тіньової торгівлі. Для цього пропонується створити зручний інструмент для перевірки легальності фіскальних чеків (QR-код) та мотивувати покупця до його використання. Мова про запровадження лотереї фіскальних чеків.

Публічність даних щодо виторгів через РРО дозволяє громадянам країнам розуміти, наскільки ефективно працює податкова служба, а якщо ці дані будуть публікуватись у розрізі територіальних громад, відчути і свою причетність до фінансування дитячого садочка чи школи, де проводять час їх діти.

Мотивоване суспільство може досягти значно більшого результату ніж податкова служба з чисельністю 20 тис. податкових інспекторів. Саме тому відкриття публічних даних, створення зручного інструменту для перевірки фіскального чека та мотивація покупця вимагати фіскальний чек може дати кратно більший ефект для збільшення податкових надходжень для фінансування армії, аніж підвищення податків для білого (малого) бізнесу.

Запровадження вказаних заходів не вимагає значних ресурсів від держави, більшу частину процесів, такі як створення публічних дашбордів, створення сервісів для перевірки фіскальних чеків, повідомлення про невидачу фіскального чека бізнес-спільнота може реалізувати самостійно.

Державі, економічному блоку Уряду необхідно просто встановити правила гри і спільно працювати задля загального добробуту.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]