Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2019 08:46

Навіщо Україні потрібен Єдиний адресний реєстр та чому Google Map не підходить

Експерт Центру розвитку інновацій з побудови Smart City

Розбудова Smart Ukraine в єдиній системі координат “Реєстр адрес”

На днях мій колега Сергій Лобойко озвучив візію інноваційного підходу до перепису населення, яку пріоритезовано Урядом О.Гончарука. (www.facebook.com/468374686595517/posts/1984601768306127/). Ідея викликала жваву експертну дискусію та позитивну реакцію Премєр-міністра. Пропоную її доповнити розумінням важливості розпочати підготовку до перепису з вирішення в Україні питання Єдиного реєстру адрес.

Для ефективного управління будь-якою системою необхідні дані.Те саме стосується і управління державою (e-Gov), яке неможливе без даних про людей та об’єкти. Таку інформацію забезпечує Єдиний реєстр адрес. Це своєрідний довідник, тільки національних масштабів про всі юридично вірні адреси, їх зміни, перейменування та об’єкти, які знаходяться за цими адресами. 

Довідники, у даному випадку - це Реєстр адрес, один з обов’язкових елементів проектування нового програмного забезпечення.
Особливо важливий, коли йде мова про великі та складні системи, у яких є багато зв'язків з іншим програмним забезпеченням. Визначити та спроектувати довідники - це першочергова задача.


Довідник - це запорука якісної консолідації даних у майбутньому.

Побудова системи e-Gov - це теж розробка програмного забезпечення, але в особливо великих розмірах. І після визначення складових такого програмного забезпечення необхідно дуже уважно та ретельно підійти до його довідників.

Для систем e-Gov таким довідником є Адреси або Реєстр адрес. Важливо, аби такий довідник був єдиним для всіх складових програмного забезпечення. Крім того, він має бути детально стандартизований та мати чіткий регламент з наповнення.

Поточний стан розробки системи e-Gov в Україні

На сьогодні в Україні вже розроблено та впроваджено велику кількість програмного забезпечення та національних електронних інформаційних ресурсів. Черговий аудит яких виконується КМУ та Агентством електронного урядування  на вимогу Указу Президента. Наскільки мені відомо, жоден з цих програмних продуктів не використовує зовнішній довідник адрес, а тим більш в режимі реального часу. Це означає, що майже в кожному з них є свій індивідуальний довідник адрес, який відрізняється за значеннями від інших. А це означає - неминуче зіткнення з проблемою неможливості консолідувати дані.

У 2018 році Уряд утворив Міжвідомчу робочу групу з питань створення Єдиного адресного реєстру України. На жаль, робочій групі так і не вдалось дійти згоди та хоч щось зробити.

Стандарти

Для забезпечення доступу до реєстру та уніфікації роботи з ним, Реєстр адрес повинен мати уніфікований інтерфейс доступу до даних. А формат адресних даних повинен бути стандартизований та прийнятий на державному рівні.

Регламент наповнення

Від рішення питання, як наповнювати довідник, залежить дуже багато, у тому числі і архітектура майбутнього програмного забезпечення.

З власного досвіду, можу стверджувати, що такий довідник неможливо наповнювати зверху вниз, як відбувається зараз, коли всі міста та громади мають подавати звіти до міністверств. Як результа, вони цього не роблять, адже не мають зворотного зв’язку - даних від міністерств, які вони можуть взяти за основу при прийнятті рішень. Відтак, наповнювати потрібно лише знизу, відти де продукуються ці дані. Такими місцями є громади (міста, ОТГ).

Виходячи з того, що в документах в українців вже величезна кількість помилок, то Реєстр адрес повинен враховувати і такі дані. Так мають бути приведені до вірної адреси: синоніми (вул. Богдана Хмельницького - вул. Хмельницького Богдана), помилки (вул. Заньковецька - Занковецька), альтернативи (пр-т Перемоги - пр-т Побєди).

При створенні нових адрес або внесенні змін в існуючі до запису повинні додаватись документи на підставі яких робляться такі дії. Це дозволить всіх користувачів поінформувати щодо причин появи нових даних чи їх зміни.

Доступність

Такий державний довідник має бути доступним для всіх громадян та підприємців. Без жодних обмежень. Тобто, якщо у вас є ідея для нового програмного забезпечення, то розробляти свій довідник адрес вам вже не потрібно, треба лише використати державний.

До речі, саме адресний реєстр є основою для перепису населення!

Практичний досвід

Саме описаний вище підхід та формат роботи, вже був успішно випробований нами у столиці України - Києві, а також впроваджується зараз у проекті “Е-Рішення”, що реалізується Центром розвитку інновацій за підтримки програми “U-LEAD з Європою” для 50 пілотних громад України. Так було побудовано хмарне рішення Реєстр адрес, яке наповнюють та актуалізують громади учасниці проекту. За час роботи проекту громадами було створено та актуалізовано 6 044 адресних об'єктів (не враховуючи місто Київ). Загалом на час виходу блогу у хмарному Реєстрі адрес проекту заведено 10 558 959 адрес, з них 29 993 населених пунктів, 274 912 вулиць, 9 038 676 будинків, 1 214 554 квартир та приміщень. 

Все програмне забезпечення використовує єдиний Реєстрі адрес проекту в режимі реального часу.

Встановлення Єдиного реєстру адрес для громад та міст важко переоцінити, адже це не тільки база, яка надає юридично вірні адрес, з чим Google Map ніяк не впорається, але і найголовніше, показує зв’язки між адресами та об’єктами, що там знаходяться. 


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]