Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2021 14:00

Дипломатія працює лише тоді, коли за її спиною стоять танки

Політолог

В умовах російської агресії, Україна має системно та стратегічно працювати над посиленням обороноздатності країни в цілому.

У світлі загострення ситуації на східному кордоні України та непередбачуваність дій керівництва Росії в умовах гібридної війни, вкрай важливо аби наша держава не лише мала спроможність в разі потреби дати ефективну ефективний військовий опір окупантам, але й системно та стратегічно працювати над посиленням обороноздатності країни в цілому.

Протягом останніх кількох місяців ця тема заслужено загострилася й актуалізувалася, що проявилося в низці ініціатив та рішень з боку керівництва держави.

Перш за все, варто відзначити рішення РНБО щодо націоналізації «Мотор Січі». Одна з найбільших світових компаній у сфері виробництва авіаційних двигунів, що функціонує вже понад 100 років та залишається однією з ключових установ у галузі машинобудування України – могла опинитися в підпорядкування представників КНР, які до того ж знаходяться під санкціями США. А в контексті тісної співпраці Китаю та Росії, такий крок міг би створити умови, за яких наші північні сусіди отримали ключі для доступу до технологічних розробок українців.

Сьогодні ж, після прийняття такого непростого, однак важливого рішення РНБО, найбільш раціональним рішенням українських можновладців мало би бути припинення політизації цього питання та акцентування уваги депутатів та чиновників на збереженні колективу «Мотор Січі» та забезпечення корпорації держзамовленнями, а не спробами додатково роздмухувати скандал.

Інша важлива ініціатива, яка цього разу пролунала вже від народних депутатів – реформування «Укроборонпрому» на якій варто зупинитися додатково. За задумом, цей законопроект передбачає корпоративне управління «Укроборонпромом» та іншими підприємствами, що входять до його структури; створення двох великих холдингів, які будуть займатися окремими напрямками діяльності; та створення окремих акціонерних товариств між підприємствами для виконання того чи іншого замовлення як в Україні, так і на міжнародному ринку.

За оцінками законотворців та експертного середовища, реформування «Укроборонпрому» дозволить оживити цей концерн, об’єднати та оптимізувати усі його ресурси та, відповідно, підвищити ефективність роботи, що є повністю виправданою ініціативою.

В той же час, при реформуванні «Укроборонпрому» вкрай важливим видається те, аби в процесі не було зруйновано чи розформовано частину важливих оборонних підприємств та конструкторських шкіл. Однією з таких шкіл є запорізький «Івченко-Прогрес» - підприємство, що створює унікальні продукти як для зміцнення обороноздатності країни, так і для паритету у співпраці з такими важливими партнерами України як Туреччина, арабські держави чи той же Китай.

Кілька років тому спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт Волкер сказав: «дипломатія працює лише тоді, коли за її спиною стоять танки». І цей вислів абсолютно чітко відображає суть сучасного світу. Мотор Січ, Івченко-Прогрес чи підприємство Антонова – це потужний важіль технологічної дипломатії, збереження та розвиток якого – козир у рукаві України в перемовинах з будь-ким.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]