Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.12.2020 14:14

Співробітники лабораторій, що працюють з СOVID-19, отримають 300% надбавки

Народна депутатка Верховної ради України IX скликання

Верховна Рада прирівняла біологів, мікробіологів, вірусологів, біохіміків до медичних працівників

Верховна Рада прирівняла біологів, мікробіологів, вірусологів, біохіміків - професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я, - до медичних працівників, надавши їм такі самі пільги та надбавки до заробітної плати. Епідемія коронавірусу заставила нас згадати, що ефективна структура СЕС - це основний інструмент для боротьби з епідемією. Зараз щодня українські лабораторії проводять від 25 до 50 тис. ПЛР-тестувань та сотні тисяч досліджень методом ІФА на корона вірус.

Лабораторна служба тримається на плечах біологів, мікробіологів, вірусологів і біохіміків, проте держава до нині не визнавала їх медичними працівниками. В урядовій постанові «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я» від 19 червня 2020 року про бактеріологів, біологів, вірусологів та інших спеціалістів просто забули. А відтак ці фахівці були позбавлені не лише доплат, а й цілої низки інших соціальних гарантій, які мають медичні працівники. Нарешті народні депутати виправили цю несправедливість - проголосувавши відповідні зміни до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я). "За" - 283 голоси. 

Ще навесні я акцентувала, що працівники лабораторних центрів МОЗ України, працюють у надважких умовах, бо знаходяться на передовій боротьби з пандемією. А МОЗ на це мало звертали увагу, тому ми з колегами зареєстрували законодавчу ініціативу, яку сьогодні і підтримала більшість депутатів одразу за основу та в цілому

Проголосований законопроєкт 4464-Д кардинально змінює ситуацію з оплатою праці для працівників клінічних та інших лабораторних закладів охорони здоров’я: біологів, мікробіологів, вірусологів, біохіміків та інших, які задіяні в процесі надання медичної допомоги населенню.

Ці люди - професіонали з вищою немедичною освітою, які на рівні з лікарями-лаборантами працюють безпосередньо з біологічним матеріалом, що містить небезпечні патогени. Але на цих працівників не поширюється право на пільги, передбачені законодавством для медичних працівників, а також право на отримання доплати до заробітної плати, яку отримують медичні та інші працівники закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19. Це призводить до відтоку кваліфікованих кадрів, що вкрай негативно позначається на роботі галузі особливо в умовах пандемії. Через величезне навантаження та мізерну оплату праці, з початку пандемії коронавірусу в Україні звільнилося близько 34 тисяч медичних працівників, серед яких і працівники лабораторій. І це в той час, коли для галузі цінний кожен працівник.

Тепер після прийнятих законодавчих змін, соціальні гарантії, які мають медичні працівники, поширюються також на професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я. В першу чергу йдеться про: стаж і можливість більш раннього виходу на пенсію, кілька днів додаткової щорічної відпустки, страхування від зараження певними хворобами та виплата 300% надбавок до зарплатні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]