Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.07.2021 18:09

В жодному разі не реєструйте авторське право! (насправді - ні)

Юрист у сфері права інтелектуальної власності, к.ю.н.

Шкідливі і не дуже поради юриста щодо доцільності реєстрації авторського права на твір.

В жодному разі не реєструйте авторське право! Якщо Вас якимось чином зацікавила або торкається ця шкідлива порада, то радимо прочитати цей блог.

Навіщо ж таки збирати якісь документи і подавати їх в якесь незрозуміле міністерство чи державне підприємство та ще й плати за це гроші? Кому потрібні такі зайві труднощі на свою голову, адже твір охороняється авторським правом з моменту його вираження в об’єктивній формі та не потребує обов’язкової державної реєстрації?

Для того, щоб зрозуміти чи потрібна Вам реєстрація авторського права пропоную відповісти для себе на кілька наступних запитань:

• Ви збираєтесь будь-яким чином комерціалізувати Ваші творчі здобутки?

• Ви збираєтесь укладати договори стосовно Ваших творчих здобутків? Або можливо якимось чином будете розпоряджатись своєю інтелектуальною власністю?

• Ви плануєте взяти у публічних закупівлях?

• Ви збираєтесь опублікувати Ваш твір під псевдонімом або анонімно?

• Ви створили комп’ютерну програму та збираєтесь отримувати з неї прибуток?

• Ви абсолютно впевнені, що ніхто жодним чином не захоче порушити Ваші авторські права або просто скористатися результатами Вашої плідної праці?

Якщо Ви відповіли ствердно на одне або кілька запитань, а на останнє - ні, то нескладна реєстрація авторських прав значно спростила би Вам життя та уберегла від багатьох проблем пов’язаних із доведенням авторства та судових тяганин.

Процедура та необхідні документи для реєстрації авторського права

Законодавством України передбачена можливість реєстрації (фактично –депонування (фіксація дати) наявності у вас відповідного примірника, оскільки під час процедури реєстрації авторського права не проводиться експертиза твору і не встановлюється факт виникнення авторства) авторського права у відповідних державних реєстрах. З кінця 2020 року приймання заявок на державну реєстрацію авторського права та договорів, які стосуються прав автора на твір здійснює Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ), функції якого виконує ДП «Укрпатент».

Процедура державної реєстрації в Україні відбувається у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2001 року № 1756 «Про державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір», дана Постанова також регулює розміри та порядок сплати зборів за державну реєстрацію авторського права та договорів, що стосуються права автора на твір.

Для реєстрації до НОІВ необхідно подати такі основні документи:

• заповнену заяву,

• примірник твору,

• документ, що свідчить про факт і дату оприлюднення (якщо воно було),

• документ про сплату збору і сплату мита.

Для комп’ютерної програми додатково вимагається (незрозуміло чому) ще настанова (інструкція) щодо її використання.

Після отримання цього пакету документів НОІВ протягом одного місяця приймає рішення стосовно реєстрації авторського права на твір. У разі прийняття рішення про реєстрацію та наявності всіх необхідних документів НОІВ заносить відомості до Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір . Після внесення до реєстру у місячний строк відбувається видача свідоцтва.

На практиці строк реєстрації авторського права (від подачі заяви і отримання свідоцтва) складає близько 2,5 місяців.

За реєстрацію авторського права авторського права на твір станом на липень 2021 року необхідно сплатити від 265 грн. для фізичних осіб та від 520. грн. для юридичних осіб.

Якщо ж Ви все таки вирішили ослухатись «шкідливої» поради та отримати свідоцтво на своє авторське право, то які переваги це може Вам надати:

• Додаткову гарантію прав автора: Ви можете документально підтвердити, що на дату подання заяви про реєстрацію авторського права у Вас був доступ до примірника твору (зрештою, це «трохи» краще, ніж «надішлю собі поштою примірник твору, а там в суді якось розберемось»).

• Якщо справи дійде до суду ви будете мати можливість без зайвого клопоту довести правомірність своїх вимог: у випадках коли права автора засвідчено свідоцтвом, виданим в установленому порядку уповноваженим органом, власник майнових прав інтелектуальної власності на твір, які було передано на зазначений у свідоцтві твір, звільняється від доведення належності йому відповідних прав;

• Ваші спадкоємці будуть Вам безмежно вдячні, оскільки без звернення до суду зможуть успадкувати майнові авторські права на зареєстрований твір.

• (Свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів та відомостей. При оформленні спадкування майнових прав спадкодавця (автора твору) для підтвердження належності цих прав можуть бути надані відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій, зокрема, інформація, отримана з Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір (для встановлення факту реєстрації авторського права на твір спадкодавцем) та Державного реєстру договорів, які стосуються права автора на твір (для встановлення наявності чи відсутності факту передачі майнових прав на зареєстрований твір іншим особам). Втім, отримання зазначеної інформації з реєстрів можливе лише стосовно тих творів, які були попередньо зареєстровані. Відтак, нотаріуси нерідко відмовляють у включенні «незареєстрованих» майнових авторських прав до переліку спадкового майна, «змушуючи» спадкоємців звертатись до суду).

Реєстрація авторського права - непоганий стимул для публічних закупівель. Відповідно до ч.2 ст. 40 Закону України «Про публічні закупівлі»  

Переговорна процедура закупівлі застосовується замовником як виняток у разі якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків:

• предмет закупівлі полягає у створенні або придбанні витвору мистецтва або художнього виконання;

• укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу;

• відсутність конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена замовником;

• існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності;

• У випадку реєстрації авторського права на службовий твір або реєстрації договору, що стосується авторського права, Вам подякує бухгалтер на підприємстві, оскільки буде документальне підтвердження НМА для балансу.

• Зрештою, саме свідоцтво можна повісити на почесне місце біля робочого місця: воно досить красиве. 

Окремо відмічу, що у випадку перспектив можливої комерціалізації твору на ринку США реєструвати  там своє авторське право – «must have».

Напевно, читач міг чути про «захмарні» компенсації (statutory damages), які з порушників стягують американські суди. От тільки за загальним правилом (§ 411-412 U.S.C. Title 17) позов про порушення авторського права і виплату компенсації не може бути пред'явлений до тих пір, поки не буде здійснена реєстрація заявки на авторське право. А судом не проводиться присудження компенсації якщо:

1) відбулось порушення авторського права на неопублікований твір, якщо позов пред'явлений раніше дати вступу в силу реєстрації; або

2) відбулось порушення авторського права, якщо позов пред'явлений після першого опублікування твору і раніше дати вступу в силу реєстрації, крім випадку, коли така реєстрація здійснена протягом трьох місяців після першого опублікування твору.

Зрозуміло, що в такому випадку реєстрація авторського права має бути здійснена вже згідно процедури, визначеної законодавством США (платно; можливість подання онлайн; строк процедури реєстрації  в середньому 3 місяці), а не України.

Friendly speaking, нехтуючи «необов’язковою» реєстрацією авторського права задайте собі питання: «як саме я буду доводити своє право у будь-якій незрозумілій ситуації? »  і зробіть  з нього висновки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]