Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.06.2024 14:40

Міжнародне патентування. Як захистити винахід у кількох країнах світу?

Партнерка, керівниця практики управління інноваціями в патентно-юридичній компанії IPSTYLE

Про переваги патентування за процедурою РСТ

Чи існує міжнародний патент? Тобто такий документ, що надає охорону технічному рішенню одночасно в усіх країнах світу. Це один із найпоширеніших запитів до юристів з інтелектуальної власності.

Ні, не існує такого патенту, який би діяв у всіх країнах. Патент, як і національний паспорт громадянина, діє на території тієї країни, яка його видала. Однак Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) надає спосіб подати єдину заявку, яка застосовується у величезній кількості країн одночасно - наразі 157 країн. Він передбачений так званою процедурою РСТ відповідно до Договору про патентну кооперацію (Patent Cooperation Treaty – РСТ) і дозволяє просити патентну охорону винаходу одночасно в кожній з країн, які підписали цей договір, шляхом подання так званої «міжнародної заявки».

Власне, 2023 року процедурою PCT скористалися чимало новаторів, інноваційних компаній зі всього світу та, зокрема, України. Загалом за минулий рік подано 272 600 патентних заявок, за даними ВОІВ. Найбільше припадає на комп'ютерні технології, цифровий зв'язок, медтехніку тощо.

Приміром, ви винайшли щось нове та корисне для суспільства. Насамперед це має бути не просто ідея, а обґрунтована кресленнями, розрахунками, випробуваннями або експериментами технічна розробка. Далі крок перший - подати заявку на винахід або корисну модель до Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ). І від дня подачі до спливу 12-місячного терміну - міжнародну заявку відповідно до Договору про патентну кооперацію (РСТ). Подання такої міжнародної заявки рівносильно поданню окремих національних патентних заявок до національних патентних відомств країн, які підписали РСТ.

Крок другий - чекати! Чекати на звіт про міжнародний пошук, в якому буде вказано, чи відповідає ваша заявка трьом критеріям патентоспроможності. Зокрема, всесвітній новизні, винахідницькому рівню та промисловій придатності. Відповідає? Тоді крок наступний і завершальний - правильно визначитися, обрати країни, в яких ваша розробка буде затребувана та принесе прибуток. Тобто країни, де вам необхідна охорона. І спрямувати заявки до національних патентних відомств цих країн.

Отже, які основні переваги процедури PCT? По-перше, заявник отримує додатковий термін (до 18 місяців) для вирішення питання про доцільність охорони в інших країнах, вибір місцевих патентних повірених у кожній з цих країн, підготовки необхідних перекладів та сплати офіційних зборів.

По-друге, на підставі звіту про міжнародний пошук, в якому надається оцінка патентоспроможності, заявник реально оцінює можливість отримання патентної охорони свого винаходу.

Третє. Оскільки кожна міжнародна заявка публікується разом із звітом про міжнародний пошук, третім особам легше скласти обґрунтовану думку про патентоспроможність заявленого винаходу.

І, зрештою, завдяки міжнародній публікації в базі PATENTSCOPE ви отримуєте можливість сповістити весь світ про подані вами заявки на розробки.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи