Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2010 20:08

На варті інтересів правопорушника

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Це певною мірою парадокс, але українська держава (вірніше, український чиновник, однак на жаль у нас це майже завжди одне й те саме) всіляко дбає про захист інтересів правопорушника.

Це певною мірою парадокс, але українська держава  (вірніше, український чиновник, однак на жаль у нас це майже завжди одне й те саме) всіляко дбає про захист інтересів правопорушника.

У січні я писав про проблему відшкодування судових витрат на правову допомогу.

Нагадаю, що в усьому  цивілізованому світі стороні, що виграла судовий процес, компенсуються судові витрати, у тому числі і витрати на послуги адвоката. Компенсуються за рахунок сторони, що програла, тобто, поводилася неправомірно.

В Україні закон теж передбачає подібне відшкодування, та як у нас це дуже часто буває, законне право законослухняного громадянина відшкодувати за рахунок правопорушника витрати на захист своїх прав зведено нанівець зусиллями чиновництва. При цьому мотив таких дій чиновників  є очевидним, адже саме вони і є одними з головних порушників прав та законних інтересів українських громадян.

Тоді ж у січні я надіслав звернення то Верховного Суду та Міністерства юстиції і обіцяв опублікувати відповіді. Виконую обіцянку.

Текст звернення до Верховного Суду і текст відповіді можна прочитати тут.

Текст звернення до Міністерства юстиції і текст відповіді можна прочитати тут.

З наведених двох відповідей заслуговує на певну повагу лише позиція Верховного Суду. У тексті відповіді відверто заявлено, що ВСУ жодної проблеми не бачить і жодних заходів вживати не збирається.  Тобто, вважає цілком справедливим, коли  позивачу, що виграв судовий процес проти державної податкової служби, відшкодовується витрат на правову допомогу 20 гривень, а то й менше.

Відповідь Мінюсту – типовий зразок епістолярних творів української бюрократії. Тексту – півтори сторінки. Корисної інформації – нуль. Мінюст збирається враховувати пропозиції, але як і коли – невідомо.

Тож українські судді і чиновники бажають, щоб і надалі громадяни України захищали свої права за власний рахунок, ревниво оберігаючи кишені порушників закону і договору від зайвих витрат.

Що робити? Боротися далі.

Буду вдячний за інформацію про факти неповного відшкодування витрат на адвокатські послуги.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]