Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2009 09:40

Як це робиться у Великобританії

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Газова вистава таки відволікла увагу публіки від того, що в світі вирує ще й економічна криза. А тим часом, заради її подолання уряди не шкодують зусиль і коштів для надання підтримки не тільки банкам і великим корпораціям, а й суб’єктам малого та серед

Уряд Великобританії має намір надати гарантії за позиками, отриманими малим та середніми компаніями. Це дозволить зазначеним компаніям рефінансувати десь 20 млрд. фунтів заборгованості, що в свою чергу дасть змогу запобігти краху значної кількості бізнес-суб’єктів  внаслідок небажання банків пролонгувати отримані ними кредити. Таким чином, уряд Великобританії воліє переконати банки «підтримати на плаву» у скрутний період британський бізнес, витрачаючи якомога менше коштів платників податків. Адже за твердженнями британської преси, зазначена підтримка обійдеться платникам податків лише  у «кілька сотень мільйонів фунтів».

Дуже показово, що і британський уряд, і преса ведуть мову не про державну підтримку бізнесу, а про підтримку з боку платників податків. Дрібниця – а приємно. Адже держава нічого не заробляє, тільки перерозподіляє зароблене платниками податків. А тому саме вони заслуговують на повагу і вдячність з боку підтриманого бізнесу. Оскільки ж «спасибі» до кишені не покладеш, платники податків мають право розраховувати на прибуток від своїх інвестицій. Таким чином, британські платники податків набувають статусу кредиторів і навіть акціонерів бізнесу своєї країни.

І робиться це у Сполученому Королівстві «просто і зі смаком». Наприклад, в рамках заходів з порятунку банківської системи британський уряд набув контролю (придбав пакети акцій) банків RBS ,  HBOS Lloyds TSB . Для управління солідною (37 млрд. фунтів) інвестицією  було створено компанію UK FINANCIAL INVESTMENTS LIMITED ( UKFI ).

Як доповідав британський міністр фінансів парламенту, UK FINANCIAL INVESTMENTS LIMITED – повністю підконтрольна уряду компанія, покликана управляти урядовими інвестиціями  «на незалежній і комерційній основі» з метою захисту інтересів платників податків як акціонерів, а також з метою підтримання фінансової стабільності за умови збереження конкуренції. Так, одним з завдань, що поставлене перед UKFI , є підтримання протягом наступних трьох років доступності позик для домовласників і малого бізнесу на рівні 2007 року.

Рада Директорів ( Board ) UKFI поєднує представників приватного сектору економіки та  чиновників уряду.

Однак з української точки зору досить цікавою є технологія створення урядом компанії, покликаної оперувати гігантськими державними активами, що, за визначенням B BC ,  протягом наступного року-двох буде для всіх британців не менш важливою ніж міністерство фінансів чи Банк Англії.

По-перше, показовою є  звична для британців і все ще дивна для нас абсолютна прозорість процесу. Адже основні відомості про всі британські компанії доступні через Інтернет абсолютно безкоштовно. А за символічну плату в один фунт за документ будь-хто може отримати копії реєстраційних документів і звітності!

Отже компанію UK FINANCIAL INVESTMENTS LIMITED було створено і зареєстровано 10 жовтня 2008 року з капіталом аж 100 фунтів, але під зовсім іншою назвою: TRUTRAFALGAR 1 LIMITED . Цифра 1 у найменуванні компанії була аж ніяк не зайвою, бо в той же день і за тією ж адресою в Лондоні були зареєстровані компанії TRUTRAFALGAR 2 LIMITED та  TRUTRAFALGAR 3 LIMITED .

Одним з директорів компанії TRUTRAFALGAR 1 LIMITED став партнер юридичної фірми « Slaughter and May »  Робін Огл (Robin Ogle).

А 3 листопада 2008р. назву компанії було змінено на вже відому UK FINANCIAL INVESTMENTS LIMITED . Робіна Огла  з поста директора було звільнено. Керівні посади зайняли відомі й авторитетні у Великобританії особи.  Головою ( Chairman ) UKFI став Сер Філіп Рой Хемптон ( Sir Philip Roy Hampton ), а виконавчим директором ( Chief Executive ) – чиновник британського мінфіну  Джон Кінгман ( John Kingman ).

Отже, британський уряд, створюючи компанію, вчинив так, як чинять бізнесмени (у тому числі українські), що цінують час і гроші. Тобто, не став мудрувати, а просто оперативно придбав готову компанію і пристосував  її до вирішення своїх завдань.

І  ця операція британських високопосадовців зовсім не виглядає підозрілою. Може, через прозорість?   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]