Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.07.2021 14:41

Національний музичний продукт і держава? Що наші діти співають в день народження?

Юрист, Заступниця голови Всеукраїнської профспілки працівників музичної індустрії

Необхідність участі МКІП в розвитку і просуванні української дитячої пісні та зміни в законодавстві щодо поняття національного музичного продукту.

Нещодавно святкуючи свій день народження я помітила, що коли виносять святковий  торт всі автоматично та з задоволенням співають просту англомовну пісеньку "Happy birhtday to You" відчуваючи радість. Особливо ці емоції потрібні для українських малюків. І звичайно їм має бути зрозуміло про що саме вони співають в свій день народження!

Саме собою виникло питання: чи можему ми створити українську коротку і сучасну пісню  присвячену привітанню з днем народження?

Чи може вона стати популярною в українських родинах та щодня використовуватись в кафе та ресторанах( навіть самих сучасних). Чи можемо ми швидко провести роботу з Асоціаціями рестораторів по її щоденному використанню в цих закладах та популяризацію її тексту нашими зірками?  Як написати текст та музику і записати та зробити аранжування такого музичного твору- що б воно було доступне всім користувачам і з яких коштів це має бути профінансовано?

Вивчаючи це питання з’ясувалось, що в  Україні є ентузіасти, які створюють такий музичний продукт, вже не один рік, випускаючи дитячі альбоми українською мовою за покликом серця та за власні кошти - моє їм шанування! А чи має держава впроваджувати таку політику і фінансувати її реалізацію? Чи варто профільному міністерству підготувати відповідну державну програму і залучити до неї наших зірок, які задмухуючи свічки на своєму святковому торті будуть підспівувати цю пісню в соціальних мережах, чим сформують нову сучасну культуру святкування день народження?

Згідно Положення «Про Міністерства культури та інформаційної політики України» далі- МКІП – «забезпечує формування та реалізацію державної політики в сферах культури та державної мовної політики». Тобто-це компетенція Міністерства культури. З огляду на зазначене, мала би бути розроблена відповідна державна програму про створення та просування сучасних дитячих пісень українською мовою. Наша культура містить багато інших свят де дитяча пісня українською мовою просто необхідна. Але така робота не проводиться МКІП, а проведення її без відповідного державного фінансування та політики просування майже  неможлива на високому рівні в рамках цілої країни! Саме тому я, як юрист, бачу роль громадських організацій вказати на відсутність державної політики в цій сфері і виправити такий значний недолік.

Крім того, в нашому законодавстві відсутній сам термін музичного продукту та національного музичного продукту. Відповідно, за відсутності базових понять в законодавстві і розробка відповідних державних програм та  впровадження якісної державної політики стає абсолютно неможливим. З огляду на це, нами було розроблено Законопроект «Про музичну індустрію», який містить основні поняття, що необхідно закріпити на законодавчому рівні для подальшого розвитку музичної індустрії. Національний музичний продукт- це необхідність для розвитку майбутніх поколінь в Україні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]