Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2019 15:06

Поділ майна подружжя: що потрібно знати?

Найпопулярнішим питанням при розлученні є поділ майна, що було спільно придбано у шлюбі. Поділюся з Вами відповідями та власним досвідом вирішення цих болючих питань.

Найпопулярнішим питанням при розлученні є поділ майна, що було спільно придбано у шлюбі.

За загальним правилом спільне майно подружжя повинно ділитися, як у дитячій пісні: «…пополам, пополам, пополам, лам, лам».

Якщо тема поділу майна для вас зараз актуальна, раджу не втрачати зайвого часу, бути обізнаним про свої права та не затягувати з питанням поділу майна.

Дуже часто від клієнтів я чую запитання: «А коли краще ділити майно?», «Краще спочатку розлучитися, а потім вже ділити майно?», «Можна поділити майно, а шлюб не розривати?» Поділюся з Вами відповідями та власним досвідом вирішення цих болючих питань.

Спільне майно подружжя можна поділити:

1. Під час шлюбу

2. У процесі його розірвання

3. Після розірвання шлюбу (позовна давність 3 роки).

Майте на увазі, що розірвання шлюбу автоматично не призводить до поділу майна. Все, що ви спільно нажили за період шлюбу треба правильно і якнайшвидше поділити. Інакше продати таке майно ви зможете лише за згоди іншого з подружжя, що створює додаткові незручності.

Як можна поділити майно?

1. Домовитися – подружжя може домовитись, кому і яке майно відходить. Наприклад, дружині квартира, а чоловіку – гараж та автомобіль. Або ж подружжю ½ квартири та ½ земельної ділянки. Письмово це можна зафіксувати у:

а) договорі про поділ майна або

б) шлюбному контракті.

Далі – до нотаріуса. Якщо ж згоди стосовно поділу майна не досягнуто, то ділити майно доведеться через суд.

2. Поділити через суд – якщо між подружжям виникає спір щодо розміру належних їм часток, то суд визначає розмір вашої частки у спільному майні, а також здійснює поділ майна відповідно до встановленої частки.

Під час поділу суд застосовує правило: частки майна дружини та чоловіка є рівними. Тобто, усе майно ділиться порівну, але є винятки.

У суді можна довести, що ви маєте право на більшу частку у спільному майні, а частка іншого з подружжя має бути зменшена:

1) Суд може зменшити частку одного з подружжя, якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім’ї. Цей перелік не є вичерпним.

Наприклад, якщо ваш чоловік постійно пиячить і у нього були спроби влаштувати пожежу у спільній квартирі із гаслом: “не залишайся ти нікому”, то під час поділу майна така його поведінка може бути врахована судом і ви зможете відсудити собі більшу частину квартири.

2) Суд може збільшити частку в праві на майно того з подружжя, з яким проживають діти, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

Як визначити чи є майно спільним? Законодавство визначає, що таке майно: 1) набувається вже після реєстрації шлюбу та 2) за спільні кошти подружжя.

Наприклад, якщо один із подружжя мав особисті заощадження до шлюбу і придбав після укладення шлюбу автомобіль, то у разі спору він може визнати його особистою власністю.

Крім того, під час поділу майна подружжя треба визначитися з тим, що належить кожному з подружжя особисто. Адже таке майно не ділиться.

До майна, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка належить:

1. Майно, набуте до шлюбу

2. Подароване або успадковане майно

3. Майно, набуте за час шлюбу, але за особисті кошти

4. Житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації

5. Земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки.

І, навпаки, майно, яке належало одному з подружжя, може бути віднесено до спільної сумісної власності, укладеною при реєстрації шлюбу угодою або визнано такою судом з тих підстав, що за час шлюбу його цінність істотно збільшилася внаслідок трудових або грошових витрат другого з подружжя. Наприклад, було здійснено ремонт в квартирі, яка була придбана до шлюбу.

До особистої приватної власності дружини, чоловіка належать також:

- Речі індивідуального користування (у т.ч. коштовності);

- Премії, нагороди;

- Кошти, одержані як відшкодування;

- Страхові суми.

Отже, є загальні правила поділу майна і багато виключень із них. І краще довірити таку справу сімейному адвокату, який допоможе отримати рішення на вашу користь.    

Найпопулярніші питання під час поділу майна:

Чи можна поділити майно, якщо чоловік і жінка були у фактичних шлюбних відносинах, тобто проживали однією сім’єю без реєстрації шлюбу?

Проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є підставою для виникнення права спільної сумісної власності на майно.

Визнання майна таким, що належить на праві спільної сумісної власності відбувається шляхом встановлення факту проживання однією сім'єю у судовому порядку.

Їх спільно нажите майно – спільна власність і питання про поділ майна повністю прирівнюється до поділу майна подружжя. Важливо, щоб чоловік і жінка, які проживали разом, не перебували в іншому шлюбі і вели спільне господарство. Звичайно, йдеться мова про складний процес доказування і краще таку справу стосовно поділу майна довірити досвідченому адвокату.

Що робити, якщо майно переоформлене на інших родичів або подароване без згоди одного з подружжя?

За загальним правилом розпорядження майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності здійснюється співвласниками виключно за взаємною згодою.

Якщо відсутня згода одного зі співвласників на розпорядження нерухомим майном, то таку угоду можна визнати недійсною у суді.

Так, судова практика наголошує на тому, що згода щодо розпорядження нерухомим майном повинна бути нотаріально посвідченою співвласником. Зазначений висновок містить постанова Великої палати Верховного Суду від 21.11.2019 у справі №372/504/17-ц. 

У межах цієї статті розглянуто лише окремі питання поділу спільного майна подружжя. Звичайно, потрібне комплексне вивчення усіх обставин конкретної справи і лише після цього можливо зробити конкретні висновки і обрати відповідну правову позицію.

Представництво інтересів з такого важливого питання як поділ майна краще всього довірити адвокату. Це збереже Ваш час і нерви. Адвокат може зібрати докази, підготувати і подати позов до суду, клопотати про накладення арешту на майно. Не варто ризикувати і вести справу про розподіл майна самостійно. Найменша помилка може залишити одного з подружжя без майна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]