Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2018 10:34

Виклик лікаря додому: право лікаря на відмову

Адвокат компанії KVADRA PRAVO

З приходом осені, частої зміни погоди і початком шкільних занять зростають ризики захворювань, особливо серед дітей.

З приходом осені, частої зміни погоди і початком шкільних занять зростають ризики захворювань, особливо серед дітей. Не всі встигли ознайомитися з нововведеннями в правилах надання первинної медичної допомоги та в зміні порядку виклику лікаря додому. Саме на це ми хочемо звернути увагу в даній статті.

Так, Міністерство охорони здоров’я України в рамках проведення медичної реформи відмінив значну кількість первинних документів, які підлягали заповненню лікарем та іншими медичними працівниками з метою обліку пацієнтів. Вся ця «паперова, бюрократична» робота з видачі, заповнення «талонів на талони» повинна відійти в минуле і звільнити час на консультації та лікування. Замість звернення в реєстратуру і запису в книзі запису викликів лікарів додому, пацієнти отримали безпосередній доступ до лікаря.

Звернення пацієнта обмежено годинами роботи закладу первинної медичної допомоги, а графік його роботи визначається власником такого закладу самостійно і заклад може відокремити час на прийом пацієнтів, час на телефонні консультації та час на відвідування пацієнтів вдома. Це необхідно для того, щоб пацієнти, які прийшли на прийом до лікаря не очікували поки він закінчить телефонну консультацію, і навпаки.

Кожен заклад, який надає первинну медичну допомогу, повинен надати пацієнтам можливість записатися на прийом до лікаря особисто, по телефону, електронною поштою або іншими засобами телекомунікації. Кожен заклад первинної медичної допомоги може самостійно розробити правила для себе і своїх пацієнтів, яким чином обробляти телефонні виклики.  Звичайно, що на даний час багато медичних закладів не комп’ютеризовані, але зменшення «паперового навантаження» і автоматизація інформації про пацієнтів – це одна із основних завдань медичної реформи в Україні.

Лікар матиме можливість передзвонити пацієнту, детально обговорити симптоми, а також прийняти рішення про необхідність та час візиту до пацієнта. Звертаємо увагу на те, що раніше при записі реєстратурою в книгу запису викликів лікарів додому, лікар зобов’язаний був здійснити візит до пацієнта і відзвітуватися за кожним із записів. Тепер лікар має можливість відмовитися від виклику, і на підставі інформації, отриманої від пацієнта - прийняти зважене рішення – про необхідність виклику швидкої у разі гострого стану пацієнта, необхідність попереднього отримання аналізів, візиту пацієнта до лікаря в медичний заклад з метою проведення огляду з використанням спеціальних медичних приладів тощо. Лікар не буде звітувати про візити всіх пацієнтів, які звернулися з викликом. Все зведеться до інформації щодо загальної кількості дітей та дорослих, що звернулися з викликом, та кількості візитів до пацієнтів додому.

Добре це чи погано – покаже час. Важко, а іноді практично неможливо по телефонному дзвінку оцінити стан пацієнта. Але сімейний лікар, якого обрав пацієнт і який роками вестиме сім’ї своїх пацієнтів знатиме їх індивідуальні особливості, реакції на захворювання та зможе прийняти зважене рішення, щоб своєчасно надати допомогу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]