Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.01.2021 11:16

Гібридні навички: секрет кар'єрного успіху в цифровому світі

CEO Фінансової Академії Актив

Гібридизація ринку праці зараз проходить активно, ми вступаємо в епоху штучного інтелекту і діджитал-трансформації.

Внаслідок цього, багато професій будуть змінені або повністю зникнуть. У звіті Burning Glass Technologies, йдеться, що гібридні робочі місця ростуть удвічі швидше, ніж кількість робочих місць в цілому (21% і 10% відповідно). 

Автори книги «Urban Express: 15 правил нового світу, в якому головні ролі у міст і жінок» Пер Шлінгман і Кьелл Нордстрем описують термін "дике знання". Його власники мають перевагу перед іншими на тлі сьогоднішньої автоматизації рутинних процесів.

Спеціаліст, який володіє диким знанням здатний бути гнучким і задіяти накопичену інформацію і практичний досвід, щоб вирішувати актуальні завдання. 

Давайте розберемося, що ж таке гібридні навички і наскільки вони необхідні для розвитку кар'єри. 

Гібридні робочі місця 

До робочих місць слово "гібрид" почали застосовувати з 2015 року, раніше це поняття було пов'язано з автомобілями, ботанікою та зоологією.  Значення цього слова визначається, як комбінація в одному об'єкті декількох характеристик. 

Розвитку гібридних робочих місць сприяла Четверта промислова революція, а віднедавна ─ і пандемія. 

У звіті за 2019 рік «The Hybrid Job Economy: How New Skills are Rewriting the DNA of the Job Market», представленим компанією Burning Glass Technologies, йдеться про появу гібридних робочих місць і що кожна 8-ма вакансія сьогодні гібридизована. Для підтвердження даних, компанія проаналізувала мільярд поточних і закритих оголошень про роботу.

Наприклад, зростання автоматизації, дозволяє процес збору та обробки інформації передати програмами, а роль людини ─ аналіз і інтерпретація отриманих даних.

Такі робочі місця з'являються набагато швидше, ніж звичайні і з більш високою оплатою праці (на 20-40%). 

Гібридне робоче місце вимагає широкого спектру знань і навичок для успішного виконання завдань. 

Гібридні навички об'єднують навички з різних галузей: комунікативні, професійні здібності, hard і soft skills. І допомагають вирішувати нагальні завдання бізнесу на більш високому рівні.

Як приклад, наводять професію програмістів, які, крім створення продукту, повинні враховувати його оформлення, призначений для користувача інтерфейс і маркетингову складову. 

Убезпечити свою кар'єру в епоху автоматизації можна, застосовуючи навички з різних галузей для робочих завдань. 

Чого хочуть роботодавці 

Переглядаючи сайти з вакансіями, можна зробити висновок, що гібридизація торкнулася і фінансової галузі. Передбачається, що кандидати, які претендують на посаду головного бухгалтера компанії володітимуть інформаційними інструментами, навичками вдосконалення системи комунікації, автоматизації фінансового обліку та навчання співробітників. 

Сьогодні ринок праці розвивається швидше, ніж з'являються нові професіонали. 

Є вакансії, в яких роботодавець примудряється вмістити обов'язки кількох людей. Але досить багато вказують цілком здорові побажання до кандидатів. Світ не стоїть на місці, а рухається на високій швидкості і потрібно жити і розвиватися відповідно до нього. 

Роберт Халф, американський експерт ринку праці, говорить про те, що роботодавцям складно підібрати потрібних фахівців, адже навички претендентів часто не відповідають вимогам компаній.

Потреба в гібридних робочих місцях росте разом з розвитком сучасних технологій. І для подолання нових викликів потрібні нові вміння.  Уникнути повної автоматизації в професії людям допомагає гнучкість і вміння навчатися. 

Як зробити кар'єру перспективною 

Кар'єрний консультант Лорен Вебер, розповіла журналу The Wall Street Journal, що професії, в яких задіяні творче і технічне мислення забезпечать гарну зарплатню та допоможуть протистояти автоматизації. 

Сьогодні гібридні фахівці особливо актуальні, для ефективного вирішення завдань бізнесу вони застосовують як технічні, так і творчі навички. 

Як же стати гібридним фахівцем? Відповідь дуже проста: навчатися всьому новому. 

Постійне навчання новим навичкам ─ запорука того, що ні зміни, ні автоматизація, не загрожуватимуть кар'єрі.  Для фінансового фахівця ─ це навички менеджменту, презентації, продажу.  Доповнювати свої вміння можна раз на рік або на півроку. 

Повертаючись до звіту Burning Glass Technologies, варто відзначити, що в ньому виділені такі галузі, які найшвидше розвиваються:

• Big Data і аналітика: як і раніше, саме людина працює аналізує і робить висновки з даних, які збирають програми.  Опанувавши Power BI на курсах Фінансової Академії Актив, ви зможете застосовувати навички для участі в прийнятті управлінських рішень, отримуючи потрібні дані і звіти в режимі реального часу;

• розвиток і оформлення: кожен учасник команди може пропонувати рішення для підвищення доходу і розвитку компанії.  Це принесе користь для нього: і підвищення доходу і розвиток кар'єри;

• надання послуг клієнтам і продажі: виконуючи свою роботу, кожен співробітник бере участь в "продажу" бренду клієнтам.  А щоб робити це більш професійно, потрібно глибше вивчати цю галузь;

• комплаенс: вміння володіти ситуацією в непередбачувані моменти і осмислена робота з законами, нормами, стандартами і вимогами, дає незаперечну перевагу перед колегами;

• діджитал-технології: розібравшись в типах технологій та новинках галузі, з'являється розуміння того, яка програма є найбільш ефективною для роботи відділу. 

Для того, щоб вибрати напрямок для розвитку навичок гібридного фахівця, варто іноді переглядати вакансії відповідно до вашої професії, щоб розуміти, що саме зараз потрібно бізнесу.  Також, якщо дозволяє досвід, можна додатково проводити консультування і працювати над проектами.  Такий досвід дасть можливість вирости, як професіоналу, впроваджувати і використовувати навички в різних галузях. 

Час, коли професію отримували на все життя пройшло.  Сьогоднішній час ─ це час безперервного і постійного навчання протягом усього життя. 

Приймаючи ідею гібридної професії, ви зможете не просто досягти успіху в кар'єрі, а й створювати професію для себе і скласти гідну конкуренцію діджитал-технологіям.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]