Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.10.2013 12:02

Рейдерство — це добре чи погано?

Управляючий партнер Товариства з обмеженою відповідальністю "Адвокатська фірма "Правовий континент"

В нашій країні Рейдерство набуло безумовно значних масштабів. Початок Рейдерських захоплень в нашій державі було покладено ще в 90-х роках минулого сторіччя. Тоді, після розпаду Радянського Союзу і переходу від соціалізму до капіталізму, з'явилася велика к

      Внашій країні Рейдерство набуло безумовнозначних масштабів. Початок Рейдерськихзахоплень в нашій державі було покладеноще в 90-х роках минулого сторіччя. Тоді,після розпаду Радянського Союзу іпереходу від соціалізму до капіталізму,з'явилася велика кількість кримінальнихугрупувань котрі прагнули силовимиметодами захопити великі та маліпідприємства і підпорядкувати їх собі.Деяким угрупуванням це вдалося і вониотримали контроль над підприємствами,згодом легалізувалися і дотепер працюютьна ринку України. Зараз уже мабуть всізабули, як той чи інший бізнесмен отримавсвій первинний капітал, чи став власникомпідприємства.

   Алеце був лише початок, з плином часу силовізахоплення перестали бути дієвимметодом, адже багато чого змінилося векономіці, політиці, соціальній сферіта суспільстві вцілому. Бандитськіугрупування в тому вигляді і тихмасштабах, в яких вони були в 90-х давноперестали існувати і це спричинилозміни в тактиці та стратегії Рейдерськихзахоплень.

    Наданий час Рейдерство набуло іншогозмісту, тепер ніхто не користуєтьсясиловими методами захоплення, Рейдерипорозумнішали і почали наймати юристівкотрі б могли законними чи майже законнимимедами встановити контроль над потрібнимипідприємствами.

  Рейдерствосьогодні полягає у набутті сумнівнимишляхами тимчасового права розпоряджатисяактивами та якнайшвидшим продажем цихактивів пов'язаним із рейдером особам,із наступними перерозподілом (шляхомпродажу, передання в володіння чи навітьнабуття через суд) вилучених активівміж пов'язаними особами, маючи на метізавадити їхньому поверненню законнимвласникам.

     Сучаснерейдерство прийнято розділяти на :

  • «Біле»- в рамках закону. В Україні основнамаса «білої» рейдерській діяльностізводиться до корпоративного шантажу, тобто створення за допомогоюміноритарного пакету акцій перешкоддля нормальної роботи підприємства врозрахунку на те , що керівництвокомпанії викупить цей пакет за завищеноюціною , щоб позбутися від шантажиста .

  • «Сіре» - з порушенням цивільно -правовихнорм .

  • «Чорне»- з порушенням кримінального законодавства.

   Насучасному етапі існує кілька способівзахоплення підприємств :

  1. власникконтрольного пакету добровільно (чипід тиском) продає свої акції;

  2. збориакціонерів приймає рішення про додатковийвипуск акцій , і Рейдер скуповує їх ;

  3. акціонерпозбавляється своїх акцій за борги всилу судового рішення;

  4. тимчасовазміна генерального директора товаристваз виведенням активів з компанії ;

  5. проведенняакціонерних зборів без кворуму зрішеннями про призначення новогокерівництва і додатковому випускуакцій , після якого контрольний пакетпереходить Рейдеру ;

  6. підробкаборгового зобов'язання з пред'явленнямйого в суді і одержання рішення простягнення заборгованості з підприємства.

   Цейперелік не є вичерпним і існує багатоінших способів Рейдерських атак, котрів основному базуються на отриманнісудового рішення та переходу до процедурибанкрутства підприємства, в ході якоїз нього виводяться активи.

    Тимне менш, якщо рейдерство проходить безявних порушень законів, воно є кориснимі оздоровлює занепалий бізнес.

   Економікарозглядає рейдерів в бізнесі як природнийпроцес. Поглинання бізнесу допомагаютьз меншими втратами виживати в конкурентномусередовищі, позбавлятися від економічногобаласту. Рейдерів навіть можна назвати«санітарами бізнесу».

     Частобуває, що у власників підприємствавиникають розбіжності в поглядах наподальший розвиток бізнесу, в цьомувипадку можливим є внутрішнє Рейдерство,коли один із власників захоплює контрольнад підприємством і різними методаминамагається прибрати іншу сторону тарозчистити дорогу для своєї діяльності(прикладом такого розвитку подій єісторія з Klumba.UA).

   Всевищевикладене вказує на те, що Рейдерствонадовго закріпилося в Українськійекономіці і викорінити його неможливо,це явище присутнє не тільки в нашійкраїні а й в більшості розвиненихекономік і ставлення до нього у всіхрізне, але всі розуміють що позбутисяйого неможливо. Ставитися до Рейдерстваслід як до звичайного явища і не завждиперехід підприємства до рук Рейдерівтягне за собою негативні наслідки. Якщопідприємство переходить до рук Рейдерів,то це може свідчити про недоліки вуправлінні котрі були допущені попереднімивласниками і можливо зміна керівництвапіде на краще.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи