Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.10.2013 12:02

Рейдерство — це добре чи погано?

Управляючий партнер Товариства з обмеженою відповідальністю "Адвокатська фірма "Правовий континент"

В нашій країні Рейдерство набуло безумовно значних масштабів. Початок Рейдерських захоплень в нашій державі було покладено ще в 90-х роках минулого сторіччя. Тоді, після розпаду Радянського Союзу і переходу від соціалізму до капіталізму, з'явилася велика к

      В нашій країні Рейдерство набуло безумовно значних масштабів. Початок Рейдерських захоплень в нашій державі було покладено ще в 90-х роках минулого сторіччя. Тоді, після розпаду Радянського Союзу і переходу від соціалізму до капіталізму, з'явилася велика кількість кримінальних угрупувань котрі прагнули силовими методами захопити великі та малі підприємства і підпорядкувати їх собі. Деяким угрупуванням це вдалося і вони отримали контроль над підприємствами, згодом легалізувалися і дотепер працюють на ринку України. Зараз уже мабуть всі забули, як той чи інший бізнесмен отримав свій первинний капітал, чи став власником підприємства.

    Але це був лише початок, з плином часу силові захоплення перестали бути дієвим методом, адже багато чого змінилося в економіці, політиці, соціальній сфері та суспільстві вцілому. Бандитські угрупування в тому вигляді і тих масштабах, в яких вони були в 90-х давно перестали існувати і це спричинило зміни в тактиці та стратегії Рейдерських захоплень.

    На даний час Рейдерство набуло іншого змісту, тепер ніхто не користується силовими методами захоплення, Рейдери порозумнішали і почали наймати юристів котрі б могли законними чи майже законними медами встановити контроль над потрібними підприємствами.

   Рейдерство сьогодні полягає у набутті сумнівними шляхами тимчасового права розпоряджатися активами та якнайшвидшим продажем цих активів пов'язаним із рейдером особам, із наступними перерозподілом (шляхом продажу, передання в володіння чи навіть набуття через суд) вилучених активів між пов'язаними особами, маючи на меті завадити їхньому поверненню законним власникам.

     Сучасне рейдерство прийнято розділяти на :

  • «Біле» - в рамках закону. В Україні основна маса «білої» рейдерській діяльності зводиться до корпоративного шантажу , тобто створення за допомогою міноритарного пакету акцій перешкод для нормальної роботи підприємства в розрахунку на те , що керівництво компанії викупить цей пакет за завищеною ціною , щоб позбутися від шантажиста .

  • « Сіре» - з порушенням цивільно -правових норм .

  • «Чорне» - з порушенням кримінального законодавства .

    На сучасному етапі існує кілька способів захоплення підприємств :

  1. власник контрольного пакету добровільно (чи під тиском) продає свої акції;

  2. збори акціонерів приймає рішення про додатковий випуск акцій , і Рейдер скуповує їх ;

  3. акціонер позбавляється своїх акцій за борги в силу судового рішення;

  4. тимчасова зміна генерального директора товариства з виведенням активів з компанії ;

  5. проведення акціонерних зборів без кворуму з рішеннями про призначення нового керівництва і додатковому випуску акцій , після якого контрольний пакет переходить Рейдеру ;

  6. підробка боргового зобов'язання з пред'явленням його в суді і одержання рішення про стягнення заборгованості з підприємства.

    Цей перелік не є вичерпним і існує багато інших способів Рейдерських атак, котрі в основному базуються на отриманні судового рішення та переходу до процедури банкрутства підприємства, в ході якої з нього виводяться активи.

     Тим не менш, якщо рейдерство проходить без явних порушень законів, воно є корисним і оздоровлює занепалий бізнес.

    Економіка розглядає рейдерів в бізнесі як природний процес. Поглинання бізнесу допомагають з меншими втратами виживати в конкурентному середовищі, позбавлятися від економічного баласту. Рейдерів навіть можна назвати «санітарами бізнесу».

      Часто буває, що у власників підприємства виникають розбіжності в поглядах на подальший розвиток бізнесу, в цьому випадку можливим є внутрішнє Рейдерство, коли один із власників захоплює контроль над підприємством і різними методами намагається прибрати іншу сторону та розчистити дорогу для своєї діяльності (прикладом такого розвитку подій є історія з Klumba.UA).

    Все вищевикладене вказує на те, що Рейдерство надовго закріпилося в Українській економіці і викорінити його неможливо, це явище присутнє не тільки в нашій країні а й в більшості розвинених економік і ставлення до нього у всіх різне, але всі розуміють що позбутися його неможливо. Ставитися до Рейдерства слід як до звичайного явища і не завжди перехід підприємства до рук Рейдерів тягне за собою негативні наслідки. Якщо підприємство переходить до рук Рейдерів, то це може свідчити про недоліки в управлінні котрі були допущені попередніми власниками і можливо зміна керівництва піде на краще.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]