Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2015 12:21

Боротьба з корупцією чи множення паперів?

Адвокат, арбітражний керуючий

Закон України "Про запобігання корупції" містить положення які не допомогають здолати корупцію, а навпаки, відкривають нові можливості для зловживання.

26.04.2015 року вступав в силу Закон України № 1700 від 14.10.2014 року «Про запобігання корупції» (надалі – Закон). З набранням ним чинності втрачає силу Закон № 3206 від 07.04.2011 року «Про засади запобігання і протидії корупції».

Одним із нововведень даного Закону, окрім створення органу, що має забезпечувати розробку і реалізацію державної антикорупційної політики – Національного агентства з питань запобігання корупції  є розробка та затвердження юридичними особами антикорупційних програм.

Перелік таких юридичних осіб є виключним, тож антикорупційну зобов’язані мати: державні, комунальні підприємства, господарські товариства (у яких державна або комунальна частка перевищує 50 відсотків), де середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує п’ятдесят осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період перевищує сімдесят мільйонів гривень; юридичні особи, які є учасниками попередньої кваліфікації, учасниками процедури закупівлі відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель», якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень.

Що ж ми маємо на практиці, Замовники процедур державних закупівель вимагає від учасників або учасників попередньої кваліфікації подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям, відповідно до ст. 16 Закону України «Про здійснення державних закупівель», не залежно від вартості товарів, робіт та послуг. Таким чином, в кваліфікаційних критеріях на держзакупівлю вартістю 300 000 грн можемо спостерігати, між іншим, критерій «Копія/-ї документу/-ів (або витяг/-и чи виписка/-и з нього/них), що підтверджує/-ють наявність у Учасника уповноваженої особи Учасника   Антикорупційної програми».

Постає питання, охочий прийняти участь у вигідному тендері ризикне і не надасть докази наявності антикорупційної програми, а потім піде до суду оскаржувати неправомірні дії, результати закупівлі, чи все ж розробить черговий «корисний» організаційно-розпорядчий документ? Чи може все одно треба домовлятися?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]