Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2018 22:47

Майнінг в Україні - правові аспекти

Адвокат

Майнінг: правовий статус, чи потрібна реєстрація ФОП, яке оподаткування, обшуки у майнерів, як повернути вилучене під час обшуку майно

Все більшої популярності в Україні набувають криптовалюти та пов’язані з ними способи заробітку. Одним зі способів заробітку на криптовалютах є майнінг.  

Офіційні визначення термінів «майнінг», «криптовалюта», «біткоїн» на сьогодні відсутні.

farm-2852024_1920.jpg
Першою спробою дати визначення біткоїну з’явилося у листі Національного банку України від 08.12.2014 року №29-208/72889, де регулятор висловив позицію, що bitcoin — це грошовий сурогат, який не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу.

В заяві від 31.08.2017 року, виконуючий обов’язки Голови правління НБУ Яків Смолій зазначив, що криптовалюта біткоїн не підпадає під визначення валюти або грошового сурогату, а майнінг не є порушенням законодавства.

Ще пізніше, наприкінці 2017 року, Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг висловили спільну позицію, що складна правова природа криптовалют не дозволяє визнати їх ані грошовими коштами, ані валютою і платіжним засобом іншої країни, ані валютною цінністю, ані електронними грошима, ані цінними паперами, ані грошовим сурогатом.

Українське законодавство не містить заборон займатися майнінгом, тому така діяльність не є протиправною.

Зрозуміти що ж таке майнінг, допоможуть відкриті джерела інформації. Згідно з визначенням, що міститься у вікіпедії, термін «майнінг» походить від англ. слова — mining, що дослівно перекладається як видобуток корисних копалин. В ІТ-індустрії це поняття набуло й іншого значення. Під майнінгом слід розуміти діяльність особи з розв’язання трудомістких обчислень з використанням двох і більше комп’ютерів, об’єднаних в одну мережу з одночасним створенням нових блоків в системі блокчейн з можливістю отримати винагороду за таку діяльність. Тобто, особа за допомогою спеціального обладнання робить складні обчислення і отримує за це винагороду. Саме отримання винагороди від такої діяльності є стимулом займатися майнінгом.

Реєстрація підприємницької діяльності для майнінгу – потрібна чи ні?

Хоча законодавство України не містить заборон займатися майнінгом криптовалют, на нашу думку, такій діяльності присутні всі ознаки підприємницької діяльності. Так, відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України, підприємницька діяльність — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність із метою досягнення економічних та соціальних результатів та одержання прибутку.

Для здійснення діяльності з майнінгу рекомендуємо отримати статус фізичної особи-підприємця (ФОП) або зареєструвати юридичну особу.

За ведення бізнесу без набуття статусу підприємця статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 17000-34000 гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Види діяльності за КВЕД для здійснення майнінгу, на нашу думку, слід обрати такі:

63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність

63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.

62.01 Комп’ютерне програмування

62.09 Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп’ютерних систем

Система оподаткування для майнінгу – яка краща?

pexels-photo-315788.jpeg
Чинне законодавство України передбачає декілька систем оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності.

В залежності від розміру доходу, який майнер очікує отримати протягом року, підійде один із запропонованих варіантів:

Перший варіант – загальна система оподаткування.

Відсутні обмеження по за обсягом виручки і кількістю працівників. Ставка податку – 18% від прибутку. Єдиний соціальний внесок — 819, 20 грн. в місяць. Військовий збір – 1,5% від прибутку.

Другий варіант – платник єдиного податку, 2 група.

Обмеження по річному доходу — 1,5 млн. грн. У трудових відносинах із підприємцем одночасно може перебувати не більше ніж 10 осіб. Ставка єдиного податку 744,60 грн. Єдиний соціальний внесок — 819, 06 грн. в місяць.

Третій варіант – платник єдиного податку, 3 група.

Обмеження по річному доходу — 5 млн. грн. Немає обмежень за кількістю працівників.

Ставка податку – 5% від доходу. Єдиний соціальний внесок — 819, 06 грн. в місяць.

Кожна з цих систем оподаткування має свої переваги і недоліки. Порахуйте, що вигідно вам і зробіть правильний вибір.

Проведення обшуків у майнерів, чи є шанси повернути вилучене майно

Друге півріччя 2017 року було багатим на обшуки та вилучення комп’ютерного обладнання в осіб, що так чи інакше причетні до ринку криптовалют, зокрема майнінгу. Найгучнішою справою стало вилучення правоохоронцями комп’ютерної техніки та документів в Лікувально-оздоровчому ІЕЗ ім. Патона. Всього було вилучено 200 одиниць комп’ютерної техніки.

Зазначимо, що обшук є слідчою дією, яка проводиться лише з дозволу суду на підставі відповідної ухвали. Без дозволу суду обшук може проводитися лише у разі добровільної згоди особи, яка володіє приміщенням, де мають намір провести обшук, або існує невідкладна ситуація, пов’язана із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Тимчасовому вилученню підлягають лише речі і документи, які мають значення для досудового розслідування.

Правоохоронці часто нехтують цим правилом і вилучають речі і документи, які не мають жодного відношення до кримінального провадження.

В ухвалі суду про проведення обшуку має бути прямо зазначено, які електронні інформаційні системи або їх частини, мобільні термінали систем зв’язку слід відшукати. У такому разі вони підлягають тимчасовому вилученню. У іншому випадку вилучати їх заборонено, крім випадку, коли потрібно провести експертне дослідження, або якщо такі інформаційні системи або їх частини, мобільні термінали систем зв’язку отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується чи пов’язаний з подоланням системи логічного захисту.

Протягом 48 годин після вилучення майна слідчий чи прокурор повинні подати до суду клопотання про арешт такого майна. Якщо він цього не зробить, майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено. Бездіяльність слідчого чи прокурора, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна потрібно оскаржувати в судовому порядку. За результатами розгляду такої скарги, слідчий суддя може зобов’язати слідчого чи прокурора повернути тимчасово вилучене майно, яке утримується протиправно.

Висновки:

Здійснюючи діяльність з майнінгу криптовалюти рекомендуємо попередньо отримати статус підприємця або зареєструвати юридичну особу. Вчасна сплата податків та зборів вбереже від фінансових санкцій з боку контролюючих органів та можливого кримінального переслідування. Зберігайте документи (договори, рахунки, чеки тощо) на всю придбану вами комп’ютерну техніку, укладайте договори оренди, якщо ви орендуйте приміщення де здійснюєте майнінг і будьте готові підтвердити, що саме ви є володільцем вилученого майна, якщо таке станеться. При візиті правоохоронних органів з обшуком викликайте адвоката, все фіксуйте і оскаржуйте всі незаконні дії (бездіяльність) правоохоронців в суді.

Поки в Україні не існує офіційних правил гри на ринку криптовалют слід застосовувати превентивні заходи, щоб мінімізувати ризики бути притягнутим до відповідальності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]