Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.04.2022 14:30

Відшкодування збитків, завданих військовою агресією рф

Практикуючий адвокат. Керуючий Адвокатським бюро "Лотиш і Партнери"

Як українському бізнесу відшкодувати збитки, завдані військовою агресією рф ? Яким чином отримати компенсацію за пошкоджене майно та неотримані доходи ?

В зв’язку з військовою агресією росії, - непоправні матеріальні збитки були завдані як звичайним пересічним українцям, так і нашим підприємствам у різних галузях економіки.

Зокрема, в результаті воєнних дій велика кількість підприємств повністю зупинили комерційну діяльність. Як наслідок, бізнесу заподіяно реальні збитки (пошкодження, знищення майна) та упущену вигоду (неодержаний прибуток).

У даному блозі надається практична інформація / рекомендації щодо необхідних покрокових дій для можливості відшкодування українським підприємствам завданих збитків, притягнення рф до відповідальності у міжнародних судах та отримання у подальшому грошових компенсацій.

Порядок дій у разі заподіяння українським підприємствам реальних збитків, - знищення / пошкодження майна:

1) фото / відеофіксація знищення чи пошкодження майна;

2) виклик ДСНС на місце події, огляд і фіксування органами ДСНС знищення чи пошкодження майна, отримання акту чи протоколу про пошкодження майна, з підписом уповноваженого працівника ДСНС;

3) виклик за можливості представників органів місцевого самоврядування, райдержадміністрації, поліції, - огляд і фіксування ними факту знищення чи пошкодження майна, отримання акту чи протоколу про пошкодження майна, з підписом уповноваженого працівника;

4) фіксація і зберігання контактних телефонів свідків, які були очевидцями знищення чи пошкодження майна (також за можливості отримання від свідків письмових, аудіо чи відеосвідчень про подію);

5) збір матеріалів із ЗМІ, якщо у них були висвітлені події про знищення чи пошкодження майна;

6) підготування документів, які підтверджують право власності на майно;

7) проведення за можливості експертної оцінки пошкодженого майна;

8) подання заяви до поліції (поштою, онлайн, в телефонному режимі) для фіксації правопорушення, пов’язаного зі знищенням чи пошкодженням майна, отримання витягу з ЄРДР про початок досудового розслідування;

9) подання онлайн повідомлення про подію на офіційні державні портали, які ведуть облік відомостей про військові злочини, вчинені РФ (wacrimes.gov.ua; damaged.in.ua; dokaz.gov.ua);

10) подання онлайн-заявки про пошкодження майна в електронній системі «ДІЯ».

Надалі компенсація може бути здійснена за рахунок нещодавно створеного Урядом Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури.

Також, на підставі вищенаведених підготовлених документів, можна буде в окремому порядку готувати відповідні позови до міжнародних судових інстанцій про відшкодування шкоди (за рахунок заарештованого майна рф за кордоном).

Порядок дій у разі завдання збитків українським компаніям у формі упущеної вигоди, - неодержаних доходів у зв’язку з воєнними діями:

Згідно постанови КМУ від 20.03.2022р. № 326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації» на даний час визначається лише загальна можлива процедура відшкодування збитків / втрат підприємств у формі упущеної вигоди (неодержаних прибутків).

Зокрема, передбачено, що економічні втрати підприємств включають втрати підприємств усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна, а також упущену вигоду від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Основні показники, які оцінюються для визначення економічних втрат підприємств:

- вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна державних підприємств;

- вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна підприємств недержавної форми власності;

- упущена вигода державних підприємств;

- упущена вигода підприємств недержавної форми власності;

- втрати державних підприємств від неоплачених товарів, робіт та послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях;

- втрати підприємств недержавної форми власності від неоплачених товарів робіт та послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях.

При цьому відповідно до постанови КМУ від 20.03.2022р. № 326, - визначення шкоди та збитків підприємств здійснюється відповідно до методики, затвердженої спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна, за погодженням з Мінреінтеграції. Вказана методика повинна бути розроблена і затверджена органами виконавчої влади у 6-місячний строк.

Отже, у даному разі для визначення завданих збитків підприємств у формі упущеної вигоди (які не пов’язані з пошкодженням чи знищенням майна) необхідно керуватись положеннями Методики визначення шкоди та збитків підприємств, яка повинна бути прийнята і затверджена спільним наказом Мінекономіки та Фонду державного майна, за погодженням з Мінреінтеграції. У подальшому, на підставі даної методики, можна буде в окремому порядку готувати відповідні позови до міжнародних судових інстанцій про відшкодування збитків підприємств у формі упущеної вигоди (за рахунок заарештованого майна рф за кордоном).

Виходячи з наведеного, рекомендується у превентивному порядку здійснити такі дії (з метою фіксації фінансового стану підприємства і завданих збитків у формі упущеної вигоди):

- провести аудиторську перевірку компанії, якою зафіксувати зниження / відсутність доходів з 24.02.2022р. по теперішній час;

- провести експертну оцінку вартості бізнесу, якою зафіксувати зниження вартості бізнесу з 24.02.2022р.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]