Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2023 08:57

Уряд України надав фінансові гарантії для суден "зернового коридору"

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії російської федерації

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії російської федерації проти України та воєнних дій на території України.

Порядком встановлено механізм надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф проти України та воєнних дій на території України, фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав , у разі заподіяння шкоди під час перебування таких суден у територіальних водах України, коли такі судна для здійснення вантажних перевезень прямують до/з відкритих морських портів України.

Згідно із проектом Порядку, який було опубліковано на сайті Мінінфраструктури для обговорення, компенсація шкоди здійснюється відповідно до цього Порядку судновласнику, якому страхувальниками письмово відмовлено у наданні страхового відшкодування на ризики, що сталися під час воєнного стану в Україні, за договором страхування. Гранична сума компенсації шкоди не може перевищувати розміру страхового відшкодування, передбаченого договором страхування.

До шкоди, механізм надання гарантій компенсації якої встановлює цей Порядок, належать:
а) збитки, заподіяні судну внаслідок:
- загибелі;
- конструктивного руйнування, після якого проведення відновлювального ремонту є недоцільним;
- втрати та/або псування вантажу;
б) витрати з усунення конструктивного пошкодження судна, яке призвело до втрати судном морехідного стану, що включають у тому числі витрати на аварійно-рятувальні роботи.

Страховики судів заявили, що з 1 січня 2023 року скасовують покриття військових ризиків у росії, Україні та білорусі після виходу перестраховиків з регіону через серйозні збитки. Водночас програма страхування, яка забезпечує покриття вантажів через український експортний коридор зерна, у 2023 році діє без підвищення ставок, оскільки продукт був створений таким чином, що страховики, які беруть участь у програмі, поділяють ризик без необхідності перестрахування.

Верховною Радою України при внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», передбачено гарантії компенсації шкоди, заподіяної внаслідок агресії рф на суму до 20 млрд грн, які надають фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання.

Нагадаю, «зерновий коридор» діє з липня 2022 року та відкриває для судноплавства три порти Великої Одеси. За цей час з України було вивезено понад 30 млн тонн продовольства.

«Зернова угода» між Україною, Туреччиною, ООН та росією 18 травня була продовжена ще на два місяці.

Такий механізм не стосується суден, власниками або судновласниками яких є громадяни рф та рб, юридичні особи, які зареєстровані на території рф та рб, юридичні особи, зареєстровані на території України, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни рф та рб, чи юридичні особи, зареєстровані на території України, учасниками (акціонерами, членами) або кінцевими бенефіціарами яких є рф та рб, фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до ЗУ «Про санкції».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]