Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.08.2020 17:15

"Будівельні шерифи" і контроль. Як влада і бізнес говорили про ліквідацію ДАБІ

Голова Державної інспекції містобудування України (2020-2021)

Зустріч відбулася за участі Прем'єр міністра, Голови профільного комітету ВРУ та забудовників

Сьогодні до Дня будівельника з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, головою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрієм Клочком, експертами, представниками будівельної галузі, бізнесом говорили про реформу містобудування, ліквідацію ДАБІ, необхідні законодавчі зміни та роботу ДІМ з Держсервісбудом.

Під час зустрічі як голова ДІМ розповів про те, що вже зроблено в рамках ініційованої урядом реформи, і що саме вона передбачає.

- Децентралізацію і затвердження положень про міжрегіональні територіальні органи ДІМ, яких буде 8;

- Появу «будівельних шерифів»;

- Зміну механізму контролю та антикорупційну складову реформи;

- Впровадження принципу альтернативності у дозвільно-реєстраційних функціях та можливість обирати контролюючий орган.

З представниками будівельної галузі вийшов конструктивний діалог. Бізнес не менше влади зацікавлений в реформі, бо він страждає від бюрократичних перепон, корупції та монополії, яку ми зараз ліквідовуємо. Учасникам ринку сподобалися певні новації до законодавства, які пропонуються в законопроектах. Наприклад, учасники ринку підтримали можливість обирати контролюючий орган на об’єкті будівництва. Бо монопольне становище органу влади в питанні перевірок - це прямий шлях до корупції. Реформа справді покликана це змінити. Замовник має самостійно обирати того, хто буде його перевіряти і контролювати.

Також представники галузі виступають за скасування ліцензій, як пережитку минулого, і впровадження сертифікації виконробів. Бо ліцензії - це ще й корупційна складова. А вкионроб є людиною, яка повністю відповідає за процес організації будівництва.

Окрема увага була присвячена питанню страхування. На думку бізнесу, обов’язкове страхування для всіх є передчасним. Представники галузі виступають за добровільне страхування. Якщо брати досвід західних країн, страхування - це крок до покращення якості кінцевого продукту будівництва. Бо страховик контролює процес від початку і до самої здачі об’єкту в експлуатацію. Бо йому невигідно, щоб роботи проводилися неякісно - він же за це і відповідає своїми грошима. Бізнесу можливість обирати дуже потрібна, як було озвучено на зустрічі в Кабміні.

Загалом, вийшла конструктивна робоча зустріч. Завдяки позиції ринку можна буде скоригувати певні моменти державної політики та обрати необхідний законопроект, який доповнить реформу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]