Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.11.2020 13:09

20-ОПП: подавати чи не подавати?

Адвокат адвокатського бюро "Власова "Вектор", член комітету з податкового та митного права Асоціації правників України

Якщо готові до штрафів, блокування податкових накладних, не приймання таблиці даних, тоді можна не подавати, та шукати правди в судах

Позиція податківців досить зрозуміла та однозначна. У свою чергу, платник податків зважає на свої суб’єктивні фактори, принципову позицію, тощо, адже фіскали «хочуть» контролювати бізнес, бо наповнювати державну скарбницю треба. Більше контролю – більше можливостей знайти порушення, а отже - застосувати штрафні санкції.

Традиційно позиція податківців та їхній погляд, який наводиться нижче, не завжди збігається із судовою практикою.

І. Щодо строків подачі 20-ОПП

Відповідно до п. 8.4 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 за  № 1588 (зі змінами, що набули чинності з 27.07.2020, 10 днів з дати публікації, 17.07.2020) повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

 У повідомленні за формою № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

ІІ. Щодо ризиків неподачі 20-ОПП

2.1. Присвоєння статусу ризикового платника податків, блокування податкових накладних/коригування.

Для прикладу, Полтавський окружний адміністративний суд від 03.11.2020 (судове рішення станом на 09.11.2020 не набуло законної сили) зробив висновок про те, що неподання платником податку зазначеного повідомлення унеможливлює перевірку контролюючим органом правомірності складення цим платником податкових накладних / розрахунків коригування та свідчить про наявність ризику порушення таким платником норм податкового законодавства, яким, за визначенням, наведеним у пункті 2 Порядку №1165, є ймовірність складення та надання податкової накладної / розрахунку коригування для реєстрації в Реєстрі з порушенням норм підпункту "а" або "б" пункту 185.1 статті 185, підпункту "а" або "б" пункту 187.1 статті 187, абзацу першого пунктів 201.1, 201.7, 201.10 статті 201 Податкового кодексу України за наявності об`єктивних ознак неможливості здійснення операції з постачання товарів/послуг, дані про яку зазначено в такій податковій накладній / розрахунку коригування, та/або ймовірності уникнення платником податку на додану вартість виконання свого податкового обов`язку (Постанова від 03.11.2020 у справі за № 440/4002/20).

2.2. Податкова не приймає таблицю даних платника податків, оскільки існує невідповідність видів діяльності підприємства тим основним засобам та трудовим ресурсам, щодо яких у податкового органу наявна інформація.

2.3. Слід розуміти, що податкова традиційно може в односторонньому порядку розірвати договір про визнання електронних документів, бо платника податків немає за його місцезнаходженням (Постанова ВС від 03.09.2020 у справі за № 820/7240/16), а це означає і неможливість подачі звітності, і реєстрації податкових накладних. І хоча в цій справі не досліджувався факт подачі/неподачі 20-ОПП, однак, вважаємо, що подати 20-ОПП  буде не зайвим для уникнення такого ризику.

ІІІ. Щодо застосування штрафних санкцій

Відповідно до п. 117.1 Податквого кодексу України, за неподання у строки та у випадках, передбачених законодавством, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складення податкової звітності, застосовується штраф:

- на самозайнятих осіб – у розмірі 340 грн (було 170 грн),

- на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 грн (було 510 грн).

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, застосовується штраф:

- на самозайнятих осіб – у розмірі 680 грн (було 340 грн),

- на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 грн (було 1020 грн).

З урахуванням позиції податкової, озвученої в базі податкових знань (ЗІР, підкатегорія 116.12) до строків застосування штрафів за порушення термінів взяття на облік (реєстрації) або внесення змін до облікових даних в контролюючих органах, у тому числі за неподання/несвоєчасне подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП застосовуються строки позовної давності, визначені ПКУ для нарахування податкових зобов’язань.

У тій самій базі податкових знань податківці звертають увагу на те, що повторність протягом року, про яку йдеться в санкції ст. 117 ПКУ, вираховується з дати прийняття органом ДПС податкового повідомлення – рішення. Залишимо таку позицію податківців без коментарів, а місце для дискусії перенесемо до судових залів.

Порушення, передбачені ст. 117 ПКУ контролюючі органи виявляють у процесі проведення документальних перевірок.

При цьому, складається податкове повідомлення-рішення за формою «Р», згідно з вимогами, установленими Порядком надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204 із змінами та доповненнями.

 ІV. Де перевірити факт подачі 20-ОПП

 У цьому допоможе особистий електронний кабінет платника («Облікові дані платника – Відомості про об’єкт оподаткування»).

 V. Чи потрібно подавати 20-ОПП, якщо компанія зареєстрована за місцем проживання керівника?

Відповідно до позиції податкової, викладеної в підкатегорії 116.11  ЗІР, у випадку реєстрації, в т. ч. за місцем проживання керівника, необхідно подавати 20-ОПП.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]