Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.04.2024 19:41

Ігри та війна: перемогти спокусу

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Азартні ігри стали викликом для України під час війни

Держава оголосила хрестовий похід проти азартних ігор, проте він надто нагадує піар-кампанію. Самою лише демонстрацією рішучості у даному випадку вже не обійтися.

20 квітня Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яке покликане зупинити пандемію ігроманії серед українських військовослужбовців. Такою стала реакція влади на петицію активіста та військовослужбовця 59-ї бригади Павла Петриченка, який загинув всередині квітня, виконуючи бойове завдання. На жаль, сержант Петриченко так і не дізнався про долю свого звернення. Президент пропонує обмежити доступ до азартних ігор військовим, заборонити ломбардам приймати товари подвійного призначення, запровадити низку фінансових обмежень. Контроль за виконанням Указу покладено на секретаря РНБО Олександра Литвиненка.

Проте проблема полягає у тому, що реально це рішення виконати неможливо. Уявити собі, що командири частин та відповідальні за морально-психологічне забезпечення підрозділів вичищають щодня спеціальні аплікації з телефонів, а патрулі ВСП обходять ломбарди хоча б постійної дислокації військових частин неможливо. Азартні ігри виглядають найдешевшим способом зняти стрес, який накопичився за майже 800 днів широкомасштабного вторгнення Росії. Держава фактично продемонструвала, що вона програла боротьбу за формування сприйняття реальності в умовах війни. Про це свідчить активна залученість до азартних ігор дітей та підлітків, і тут одним лише рішенням РНБО не обійтися.

Нагадаю, що протягом 2023 року прибутки гемблінгових фірм виросли у 28 разів, порівняно з минулим роком, та досягнули 55 мільярдів гривень.   Сума астрономічна, а якщо врахувати, що у гемблінгового бізнесу є потужні зв’язки з Росією, то ситуація дійсно створює загрозу національній безпеці. Питання не лише у вимиванні коштів, але і у накопиченні неконтрольованих коштів, які можна використати явно не заради заохочення наших громадян. Натомість найпотужніші українські волонтери скаржаться на падіння швидкості зборів на необхідне для фронту на фоні повідомлень про мільярди гривень, які вилітають з кишень українців та осідають на рахунках акул грального бізнесу.

Цікаво, що буквально напередодні оприлюднення президентського Указу співвласник бренду Cosmolot британсько-німецький бізнесмен Арнульф Дамерау заявив про тиск на нього з боку представників БЕБ та СБУ. Заявив, як це часто буває в українських реаліях, на шпальтах The Financial Times. Він проводить аналогії з ситуацією в бізнесі часів Віктора Януковича, коли йому також довелося зазнавати незаконних утисків. Припускаю, що досвідчений у веденні справ в Україні бізнесмен вже розуміє, як звертати увагу на проблеми у відносинах з силовиками. Проте БЕБ (реформування якого проводять практично з моменту переформатування з податкової міліції) висунув Cosmolot претензії на 1 мільярд гривень.

Як видається, вихід на сьогодні єдиний: заборонити азартні ігри в Україні на період існування воєнного стану. Схоже, це єдиний спосіб зупинити процес перекачування грошей з кишень захисників України та цивільних осіб та подумати над створенням розумних альтернатив. Інших, менш радикальних варіантів, не залишилося.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]