Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2024 22:39

Ракети та енергосистема: це вже було (с)

Політолог та викладач, директор "Інституту світової політики"

Путін намагається нас зламати. Не вперше

Потужна ракетна атака на енергетичну систему України не стала чимось несподіваним. Ворог ані на секунду не відмовився від злочинного наміру позбавити українців світла, води, зв’язку.

Залиште, як кажуть, за дужками думку, що ці атаки –відповідь на ефективні удари дронів по російським НПЗ. Протягом осені - зими ворог методично обстрілював енергетичні об’єкти в прифронтових регіонах. Деякі ТЕС піддавалися атакам практично щотижня. Росія накопичувала ракети, проте в Україні і сили ППО, і енергетики були до цього готові.

Дійсно, сьогодні значних руйнувань зазначала Дніпровська ГЕС. Проте саме ГЕС, а не дамба на Дніпрі, як це намагається подати ворожа пропаганда.

Росіяни атакували ТЕС ДТЕК в низці регіонах, в тому числі у західних регіонах. Пошкоджені магістральні підстанції у кількох областях. Найскладніша ситуація спостерігається  у Харкові, Одесі, Дніпрі та прифронтових містах Донеччини. На жаль, це логічно, з огляду на  потужність удару росіян.  Проте і рятувальні служби, і енергетики працюють над стабілізацією ситуації. Потрібен час, аби відновити електропостачання в постраждалих регіонах.

Ми це уже проходили. Ба більше – пережили та стали сильнішими. Нагадаю, що взимку 2022-2023 років ворог випустив по українській енергосистемі 1200 ракет і дронів. Тоді він добився часткового блекауту, та й по всьому. Зима 2023 – 2024 років для української енергетики була більш спокійною.

Причина очевидна: за цей час Україна об’єктивно стала сильнішою. Наша ППО помітно зміцнила. З’явилися захисні споруди на ключових об’єктах. Відпрацьовані алгоритми дій на випадок потужних атак. Тому ми вистояли минулої зими, зможемо вистояти і навесні.

Хочу наголосити: кінцева мета Росії – деморалізувати українців, підірвати волю до Перемоги. Проте ці сподівання марні, Україна вистояла у важчих умовах, зуміє вистояти і зараз.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]