Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2020 17:42

Команда хорошого лідера завжди піде за ним

Бізнесмен, лікар-стоматолог, власник мережі стоматологічних клінік

Сьогодні про лідерство та лідерів. Лідерство – це, на мою думку, клопітка щоденна робота, яка вимагає багатьох років.

Чому у світі лише 5-7% людей, які хочуть та можуть займатися підприємництвом? Думаю, такий відсоток показує статистка тому, що саме стільки людей відчувають, що вони можуть бути лідерами.

Між іншим, в Україні цей відсоток значно менший. У нас коли людина хоче стати підприємцем, вона чує та бачить зі ЗМІ про корупцію, про свавілля поліції та податкової, про інші перепони… І в неї поселяється страх та невпевненість. Це, звичайно, пригнічує її особисті якості і вона позбувається бажання бути відповідальною, починати свою справу та бути лідером. Сподіваюся, що це явище ми згодом подолаємо.

Часто-густо підприємництво для справжніх лідерів - це не стільки спосіб досягти матеріального благополуччя, скільки – стиль  життя, можливість розширити сферу творчого впливу. Дійсно, за самостійну справу сьогодні беруться люди будь-якого віку, але, які не втратили здатності до гри та смаку до ризику.

Що таке лідерський талант?

У лідера має бути талант. Наприклад, талант адміністратора – це пам’ять та уважність, талант медсестри – це співчуття та турбота. Я не вірю, коли деякі співробітники стверджують, що їх пригнічують та не дають показати свої здібності. Швидше за все – вони просто не амбіційні.

Якщо людина прагне лідерства, то вона в будь-якій компанії зможе проявитися. Якщо в команді люди не хочуть бути «сірими мишками», то зазвичай, вони теж матимуть можливість стати лідерами. А керівник буде збирати таких амбіційних співробітників навколо себе. Тому що, справжній лідер потребує навколо собі подібних і він готовий працювати з сильними особистостями.

Наприклад, я шукаю лікарів кращих за себе і це не означає, що я у всьому маю бути кращим, адже це неможливо. Якщо це порівнювати з футболом, то ви можете бути хорошим воротарем і ніяким нападаючим і навпаки. Тому справжнє завдання лідера –  бачити таланти і давати їм завдання, які відповідають їх талантам, а не їх недолікам. Пам’ятаєте, як казав Теодор Рузвельт: «Найкращий керівник - той, хто володіє достатнім чуттям, щоб вибрати підходящих людей, здатних виконати потрібну роботу. І достатньої стриманістю, щоб не заважати їм, поки вони її здійснюють!».

Відповідальність лідера

Чи має біди лідер відповідальним? Звичайно, що так. Першочергово, це – відповідальність приймати рішення. Це одночасно найголовніше і найважче, саме тому із цим далеко не всі можуть впоратись.

Звісно, жодна компанія не може функціонувати без лідера. Команда має вірити лідеру всією душею та просто йти за ним. Коли лідер є ідолом в команді, йому не потрібно доводити свою правоту, адже його і так зрозуміють. Особистість в керівництві означає, що за лідером йдуть навіть у кризових ситуаціях, коли всі обставини та аргументи не зрозумілі.

Команда хорошого лідера завжди піде за ним,  виконає всі завдання та розпорядження, навіть якщо не розумітиме навіщо це робити та до чого це призведе, чому їхній лідер обрав саме такий шлях. Дуже важливим для самого лідера – є комунікації з командою, мотивація та виховання у співробітників почуття спільної справи.

Робота над побудовою лідерства

Лідерство – це клопітка щоденна робота, яка вимагає багатьох років. Це можна порівняти із створенням бренду. Коли ви щойно відкрили компанію, то не чекайте, що вона відразу стане брендом – поки це просто торгова марка. Брендом вона може стати згодом і для цього потрібен час.

Кажуть, що лідерами не народжуються, але я не зовсім згоден з цим висловом.  Ознаки лідерства завжди можна спостерігати вже у маленьких дітей, коли вони об’єднують інших, визначають правила гри, навіть ненавмисно завойовують авторитет інших.  Зазвичай лідера завжди обирають самі люди, соціум, команда. Наприклад, якщо ви відкрили власний бізнес, то ви вже лідер, тому що ви кидаєте виклик, ви об’єднуєте людей, ви самі мрієте реалізувати власні мрії. Не лідер нічого не відкриє, він, скоріше, буде шукати де і в кого він міг би працювати.

В компанії, якщо лідер обманює, веде себе непорядно, нечесно, то – обманюватимуть усі. Тому лідер має розуміти, як він говорить, що він обіцяє, чи виконує обіцянки? Тільки якщо він чесний з собою та дотримується всіх обіцянок з підлеглими – він зможе вимагати того самого від своїх працівників. Якщо вимоги до працівників інші, ніж до самого себе, то таке лідерство – ломаного гроша не варте.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]