Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2014 15:22

Як отримати аліменти на дитину? Інші види аліментів

Адвокат

Не завжди складається сімейне життя, залишаючи по собі неприємні емоції після сварок та розлучення. Але подекуди окрім негативних емоцій, після прийняття рішення жити окремо, залишаються неповнолітні діти.

Не завжди складається сімейне життя, залишаючи по собі неприємні емоції після сварок та розлучення. Але подекуди окрім негативних емоцій, після прийняття рішення жити окремо, залишаються неповнолітні діти. Досить часто, постає питання, як далі утримувати дітей та яку участь повинен приймати в фінансовому утриманні дитини той з батьків, що проживає окремо?

       Статтею 180 Сімейного кодексу України, чітко визначено обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Також,Сімейним кодексом закріплено, що обов’язок утримувати дитину визначається за домовленістю між батьками.
       Та нажаль, не так часто батьки після розлучення чи перебуваючи в шлюбі вирішують питання утримання дитини мирним шляхом, наприклад: уклавши Договір про сплату аліментів на дитину.
      Якщо ж той з батьків, що не проживає разом з дитиною відмовляється мирним шляхом утримувати дитину, або ж не погоджується з сумою аліментів, слід звернутись до суду. Так, частиною 3 ст. 181 Сімейного кодексу України передбачено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу її матері, батька або в твердій грошовій сумі.

Отже, ви вирішили звернутись до суду, з чого почати?

По-перше, для звернення до суду з позовною заявою з метою стягнення аліментів Вам потрібно зібрати наступні документи:

·         копія вашого паспорту 1,2 та сторінка прописки;

·         копія ідентифікаційного коду;

·         копія свідоцтва про народження дитини;

·         копія свідоцтва про шлюб;

·         копія рішення суду про розірвання шлюбу;

·         довідка з ЖЕКУ про те, що дитина проживає з вами;

·         бажано копії щомісячних витрат на дитину (чеки);

·         у разі, якщо дитина хворіє, то довідки, що підтверджують факт хвороби, а також чеки, що підтверджують витрати на лікування.

Зібравши дані документи, ви можете розпочати написання позовної заяви, або ж звернутись до професійного адвоката. Якщо ж ви все ж вирішили писати позовну заяву самостійно, слід правильно визначити не лише обґрунтування позовної заяви, але і позовні вимоги.

Так, у відповідності до чинного законодавства, аліменти можуть стягуватись:

·         в частці від доходу – наприклад: 1/6, 1/4 ..;

·         в твердій грошовій сумі – наприклад: 1000 грн.,

Якщо в позовних вимогах ви зазначали розмір аліментів в частці від доходів відповідача, слід звернути увагу, що в судах склалась певна практика, щодо визначення розміру частки при вирішенні даного роду спорів. Так, найчастіше, судами застосовується наступна практика присудження:

·         на одну дитину – 1/4  від доходу платника аліментів,

·         при наявності двох і більше дітей в розмірі 1/6 на кожну дитину.

Частиною 2 ст. 182 Сімейного кодексу України визначено, що мінімальний розмір на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Що ж до максимального розміру аліментів, які стягуються з боржника, то відповідно до ч. 3 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження» він не повинен перевищувати 50 відсотків середньомісячного заробітку особи».

Як швидко розглянуть справу, щодо аліментів?

Хоча чинним законодавством, а саме ч. 1 ст. 157 Цивільного процесуального кодексу України, встановлено, що  строки розгляду справ про стягнення аліментів не повинні перевищувати 1 місяць, але нажаль, в зв’язку з завантаженням судів, розгляд даних справ подекуди сягає трьох місяці.

При цьому слід звернути увагу, що в відповідності до ст. 191 Сімейного кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову. Окрім того, також можуть бути присуджені аліменти за минулий час, якщо позивач подасть до суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх отримати, в зв’язку з ухиленням останнього від сплати. При цьому суд може присудити аліменти за минулий час, але не більше, як за три роки.

Ви переживаєте, що відповідач не буде з’являтись в суд і таким чином уникне обов’язку утримання власної дитини?

Якщо Відповідач не з’являється до суду, хоча і був належним чином повідомлений, суд перший раз переносить судове засідання, а якщо Відповідач не з’явиться вдруге, суд приймає заочне рішення.

Будь яке рішення суду, заочне чи таке, що прийняте в присутності відповідача набирає чинності через 10 днів з моменту його прийняття. Протягом даного строку сторони мають право на оскарження даного рішення в суді апеляційної інстанції.

Навіть якщо рішенням суду визначено розмір аліментів, слід пам’ятати, що той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

Також, слід звернути увагу, що окрім аліментів на дитину статтею 84 СК України передбачено право дружини на утримання від чоловіка під час вагітності. Окрім того, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]