Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2020 15:28

Відкритий лист Президенту України В.O.Зеленському та його команді

Доктор технічних наук, професор

Шановний Володимире Олександровичу та члени Зе-команди!

Не в перший раз (всі мої попередні листи - звернення до влади залишилися без відповіді) Вам пише В.М.Задорський - доктор технічних наук, професор, академік кількох громадських академій наук (що, в основному, зараз перервали свою діяльність через непотрібність), автор понад 400 винаходів і патентів і більше ніж 500 публікацій і книг, який все довге життя пропрацював в реальній економіці, науці та освіті, в Наукових програмах НАТО з питань сталого розвитку та екологізації виробництв, керівник проектів, консультант в області інноваційного напівненія малого і середнього бізнесу для його реструктуризації і конверсії в технологічний, оптимізації техніки, екологічно чистого виробництва, бізнес - тренер, журналіст, блогер.

Я прожив довге життя за принципом розумної достатності і не вмираю з голоду, хоча в моїй Україні, яку я дуже люблю, війна, пандемія, розруха, тотальна криза. Хімічні підприємства, з якими я раніше багато працював і де реалізував багато свої інноваційних розробок, зупинені, багато з них зруйновані. Закінчується руйнування нашої системи освіти. Я здивований і засмучений тим, що мої листи - звернення до влади з пропозиціями щодо шляхів реанімації країни, залишилися без відповіді і навіть без повідомлення про отримання. Кілька років навіть пропрацював професором в одному з регіональних інститутів Вашої Національної Академії державного управління, і не тільки студентам лекції читав, але і перепідготовкою держуправлінців займався.

Я не хочу забирати з собою на той світ мої розробки. Серед них, я це твердо знаю, багато таких розробок, які за технічним рівнем перевищують рівень зарубіжної техніки. Але я не прошу Вашої допомоги в комерціалізації моїх винаходів і патентів, а також моєї досить ефективної методики синергетичного винахідництва, яка, власне, і дозволила мені зробити всі мої численні винаходи. Я просто хочу залишити все, що створив, людям і, при цьому, не сильно піклуюся про своє збагачення. Але я також можу і хочу допомогти моїй країні вирватися з ями, в якій вона знаходиться, адже, проживши довге життя, про що я написав спочатку, я дуже багато дізнався і зрозумів, додумав і обгрунтував з того, що може бути використано при реанімації країни.

Я довго не вірив моїм закордонним колегам - професорам, що одночасно зі мною працювали в програмах НАТО, коли вони мало не в один голос говорили, що основна причина проблем нашої країни полягає в непрофесіоналізмі і невігластві влади, та й бізнесу. Був переконаний, що не тільки Ви, але і більшість "слуг народу" - найрозумніші, активні, енергійні хлопці зможуть швидко освоїтися зі своїми новими функціями і перетворять країну. На жаль, знову не вийшло. Тотальна криза в країні тільки посилилася. А тут ще пандемія звалилася, як сніг на голову!

І все ж, навіть зараз я б знову голосував за Вас і Вашу молоду команду, тому що впевнений в тому, що ще можна використувати Ваш і Вашої команди потенціал і відродити країну. Це трапиться, якщо не дилетанти, а професіонали,творчо орієнтовані фахівці, нестандартно мислячі люди управлятимуть країною. Міняти владу вже нема коли, та й ні на кого (використання "варягів" виявилося трагічною помилкою, свої професіонали - давно працюють на Заході, навчити нових професіоналів наші університети в сьогоднішньому стані не зможуть). Вихід один - потрібно швидко, в Вашому турборежимі навчити команду і зробити її професійною, як це прийнято в інших країнах при зміні влади. Тільки не варто використовувати для цього сумний досвід Трускавця - не на курорті і не для такого великого молодіжного колективу можлива серйозна перепідготовка. Аж надто молоді, енергійні, життєлюбні хлопці у вашій команді! Та ще вони дуже амбітні і далеко не всім подобається, коли їх, таких успішних, якісь ментори намагаються навчати уму - розуму.

Пропоную спробувати вирішити цю задачу, як раз використовуючи амбіції "слуг народу". Тільки в режимі змагання один з одним, безперервного мізкового штурму, чіткої постановки завдань і формулювання очікуваних результатів можливий успіх. Так, "стадіон - так стадіон", "слуги - так слуги", але спробуйте реалізувати і інші гасла - "професіоналізм - так професіоналізм", "креативізм - так креативізм", "конструктивність - так конструктивність", "чесність - так чесність" .

Для полегшення вирішення завдання підвищення професіоналізму і креативізму команди буквально в турборежимі за допомогою нашого доцента Г.І.Манко, який виступив в якості web - дизайнера, на базі своїх розробок я зробив великий web-портал "Технологічний бізнес". Портал був задуманий і реалізований не як звичайний рекламно - інформаційний, а як навчальний портал саме для серйозних, цілеспрямованих, самостійних людей, здатних до самонавчання і розвитку. Звідси його скромний, не помпезний, а діловий дизайн.

Вас, можливо, здивує назва порталу Асоціації підприємств технологічного бізнесу "Технологічний бізнес" (його адреса www.invest.ho.ua ). Дійсно, перш за все, він присвячений викладу теоретичних основ технологічного (некомерційного, а саме технологічного) бізнесу, пов'язаного з виробництвами різної продукції, і навчанням конкретним засобам і методам створення таких виробництв. У світі сьогодні царює дискретний проектний менеджмент, і він же лежить в основі державного управління, а, значить, і законодавства. Крім того, в основі наук з управління чим би то не було - завжди системний аналіз та його синергетика, чиї закони безумовно діють в будь-яких системах - технічних, політичних, економічних і навіть біологічних. Тому портал вийшов універсальним і напевно може бути використаний для реалізації завдання підвищення рівня професіоналізму не тільки Вашої команди, а й інженерів, вчених, лікарів, діячів мистецтва, тобто всіх. Таким чином, це не розважальний портал для студентів, а портал для переважно дистанційного навчання професіоналів, випускників вузів інженерного профілю, фахівців, бізнесменів, підприємців, чиновників, депутатів, учених, і, в першу чергу, суб'єктів малого та середнього бізнесу. Його мета - не тільки дати їм інформацію і розширити їх професійний світогляд, але, що більш важливо, навчити інноваційної техніки і технології бізнесу, забезпечити розвиток творчих здібностей, нахилів створювати інноваційні рішення.

Ми іноді плутаємо такий бізнес з обслуговуванням, при якому виробляються тільки послуги. У мене є знайомий двірник. Він вважає себе бізнесменом, керуючим бізнесом, і навіть на дверях прибив табличку "менеджер по двору". Отже, повернемося до людей, які щось виробляють. Ось це "щось" є предметом бізнесу. Це може бути якийсь промисловий об'єкт, наприклад, коксова батарея, якесь обладнання, наприклад, самогонний апарат, закон про пенсійну реформу, поема, картина, методика, пропис лікування коронавируса і т.інш. Людство розвивається тільки тому, що при створенні цих об'єктів автори прагнуть вкласти в них інноваційний зміст. Без нього немає прогресу і немає морального і фінансового задоволення у автора проекту. Інноваційні проекти зараз часто називають стартапами (не варто називати стартапами підприємства, що реалізують такі проекти). Стартапи сьогодні є основними об'єктами бізнесу, реалізуються за допомогою різних засобів і методів - технологій. Ось тому мову в цьому зверненні веду про "технологічний бізнес" і портал назвав в його честь. Далі, для економії Вашого, пане Президенте, і Вашої команди часу, (він дуже дорогий для платників податків) буду писати тезисно, тим більше, що все, або майже все, можна знайти в досить докладному викладі на сторінках згаданого порталу. Отже:

1. У зв'язку з поглибленням економічної кризи і зростанням безробіття (в даний час за заявами влади в країні вже мільйони безробітних через карантин у зв'язку з коронавирусною пандемією, поверненням "заробітчан", наявністю невлаштованих демобілізованих воїнів АТО, переселенців, а також молодих фахівців, що не знайшли роботу за фахом), прискорений розвиток середнього і малого бізнесу в Україні стає безальтернативним напрямом для реанімації та подальшого сталого розвитку реальної економіки країни.

2. Все частіше доводиться чути про те, що реальний середній і малий бізнес без інноваційного наповнення є неефективним і не сприяє технологічному переозброєнню нашої агонізуючої економіки. При нинішньому динамічному розвитку світу часто засвоєння накопиченого раніше досвіду і знань стає майже марним в багатьох професійних областях. Аналіз ситуації показує, що зараз потрібно не стільки щось знати (бо велика частина знань швидко забувається), скільки розуміти, що потрібно знати для вирішення того чи іншого завдання, вміти знаходити його вирішення, використовуючи творчі здібності або вміння самостійного пошуку необхідної інформації з використанням інформаційних технологій і придбанням знань.

3.Тому процес створення і реалізації стартапів повинен бути творчим , а технологічний бізнес в умовах ринкової економіки повинен бути інноваційним, інакше він не зможе бути успішним.

4. Для створення стартапів і розвитку середнього і малого бізнесу необхідні творчо орієнтовані фахівці, нестандартно мислячі люди, здатні ефективно працювати в самих різних областях знань незалежно від їх спеціальності. Це особливо важливо в ринковій ситуації, коли фахівець часто не може знайти роботу за фахом або з різних причин повинен часто міняти роботу. Для плідної роботи і створення чогось нового необхідно мати широкий кругозір і вміти грамотно вирішувати проблеми. Тому ставка на вузьку спеціалізацію підприємця, навіть з вищою освітою за європейським зразком, зараз представляється безперспективною.

5. Вища освіта України сьогодні практично не готує фахівців з ухилом підприємців для середнього та малого бізнесу.

6. Для підприємців потрібен новий тип мислення - креативний. Формування людини креативного типу передбачає освоєння їм принципово нової культури мислення, суть якої, врешті-решт, полягає в розвитку інтелекту людини за допомогою нетрадиційних технологій навчання. У таких технологіях акцент робиться не стільки на організацію і переробку знань, скільки на їх породження.

7. У зв'язку з цим багато розділів порталу присвячені новій синергетичній  методиці  винахідництва і, взагалі, творчості, заснованої на використанні системного аналізу та синергетики систем, засобів і методів управління процесами на лімітуючих рівнях і забезпечення їх компліментарності (по мені, більш вдалий термін - гармонізація систем) . Нова методика творчості - пошуку нових нестандартних рішень грунтується на відомих теоретичних засадах: системний аналіз, аналіз життєвого циклу, синергетика, логіка, діалектика, використання традиційних і нових методів зовнішнього впливу.

8. Методика вимагає уваги не тільки до характеристик всієї системи, але, перш за все, до характеристик на її лімітуючому рівні. Відмінність в тому, що в методиці запропоновані ще й засоби і методи використання знайдених характеристик для вирішення конкретних творчих завдань на основі принципу відповідності (вище ми назвали його принципом компліментарності або гармонізації) характеристик зовнішніх впливів з характеристиками системи на її лімітуючих рівнях.

9. Для того, щоб знайти інноваційні рішення при оптимізації діючих технічних систем або при створенні нових в рамках середнього та малого бізнесу запропоновано новий алгоритм синергетичного винахідництва і технологічного бізнесу (АСВТБ):

a) Визначення проблеми і конкретизація завдання створення творчого рішення, виходячи з концепції сталого розвитку, національної ідеї, програм влади, виробничих завдань, особистих завдань і т.інш.

b) Проведення аналітичного, патентного, Інтернет і т.інш. огляду літератури для уточнення проблеми і аналізу відомих засобів і методів її рішення

c) Проведення системного аналізу, зокрема, аналіз життєвого циклу вихідної системи (прототипу), з метою визначення, так званого, лімітуючого (що визначає) рівня в оптимізуємій системі.

d) Визначення, виявлення суперечностей між одночасними і спільними процесами на лімітуючому рівні.

e) Пошук методів створення гармонії між протиріччями зміною внутрішніх параметрів системи, або накладенням зовнішніх збурень,на основі законів синергетики.

f) Оптимізація факторів, що гармонізують, з використанням методів фізичного і математичного моделювання (переважно, методів математичного планування експерименту) з використанням внутрішніх ефектів адаптивності системи або впливу зовнішніх факторів впливу, параметри яких відповідають основним характеристикам системи на лімітуючому  рівні.

g) Перехід до програми реалізації знайденого рішення шляхом інноваційного інжинірингу (захист інтелектуальної власності, створення інформаційного поля і промоушн інноваційного рішення, бізнес планування, ініціювання створення кластера, підбір проектного менеджера, пошук інвестицій і т.інш.), що є частиною тактики технологічного бізнесу, а не формального і неефективного трансферту технологій.

10. Більш докладний виклад алгоритму наводиться в серії з 8 статей в моєму блозі, розміщеному також на порталі (розділ "Сайт Проф.В.М.Задорского), за адресами:

· https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/36044

· https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/36118

· https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/36134

· https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/36165

· https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/36223

· https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/36248

· https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/36317

· https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/36409

11. Головне в новому методі є те, що в ньому не ставиться завдання усунення протиріч, як у відомих традиційних підходах, а запропоновано проводити пошук або створення нових методів і визначення оптимальних параметрів протиріч для їх гармонізації в об'єкті творчості на його лімітуючому рівні.

12. На відміну від популярного ТРВЗ і Сінектікса (США) даний алгоритм дозволяє оптимізувати складні промислові системи і може бути використаний у багатьох інших напрямках творчості, зокрема, в законодавстві. Детальний опис і приклади використання цього методу винахідництва можна знайти на порталі. Методика рішення творчих завдань проста, ефективна і може стати популярною в багатьох країнах

13. Для впевненого використання цієї методики творчості необхідно не тільки знати, що існують ті чи інші способи і засоби впливу на системи, але і вміти їх вибрати або запропонувати нові. Для цього в порталі передбачена можливість інноватора використовувати подальшу освіту в спеціальній Школі синергетичного винахідництва, яка може працювати як в явочному, так і в онлайновому режимах , і програма якої є у ​​відповідному розділі порталу.

14. У країні є багато осіб, які не мають постійного місця роботи, які збираються стати підприємцями (ФОПами) в області технологічного (некомерційного) середнього або малого бізнесу. Доцільно доручити університетам підібрати з напрацювань учених стартапи високого ступеня готовності з інноваційним наповненням, які не потребують значних інвестицій. Подібні бази даних розроблених нами стартапів розміщені на порталі www.invest.ho.ua за адресами http://invest.ho.ua/startup.shtml ("Ярмарок стартапів") і http://invest.ho.ua/TBI/index.html ("Технологічний бізнес - інкубатор. Послуги"}.

15. Для не декларативного, а реального розвитку середнього, малого і мікробізнесу в країні доцільно для персон, що бажають стати професіоналами в технологічному бізнесі, після вступу до університету забезпечити поєднання їх навчання за очною, дуальної або заочною формами навчання з одночасним створенням і розвитком свого стартапу в Університетському студентському Технологічному бізнес - інкубаторі (СТБІ). Такі СТБІ доцільно створювати при профілюючих кафедрах університетів технічного профілю. Вони є в багатьох університетах світу. Досвід університету, де я працюю, по створенню студентського бізнес інкубатора, на жаль, невдалий, також висвітлений у відповідному розділі порталу.

16. Для осіб, орієнтованих на розвиток своїх креативних здібностей і освоєння нової Методики синергетичного винахідництва, можна відкрити при університетах Школи винахідництва. Програма такої школи, що один рік успішно пропрацювала в одному з кращих ліцеїв нашого міста для старшокласників, також висвітлена в порталі (http://invest.ho.ua/School/index.shtml"Школа винахідництва").

Для законодавців ВР хочу порекомендувати ознайомитися з розділом "Теоретичні основи" порталу, що містить 6 підрозділів, що охоплюють практично всі основні питання теоретичних основ сучасного технологічного бізнесу (Теорія технічних систем, Інноваційний менеджмент, Інженерно - технологічний бізнес, Інноваційний інжиніринг, Інноваційний маркетинг, Інновації та суспільство). Крім оглядових статей з цих питань, вдалося розмістити там цифрові версії двох моїх досить великих монографій, виданих в Німеччині: "Теорія технічних систем"та"Синергія в інженерної хімії. Засоби і методи. Просто про складне".

Інформую Вас також про те, що вже приблизно 10 років тому в Українському Державному хіміко - технологічному університеті - (м.Дніпро) мені вдалося створити і впровадити в програмі підготовки інженерів – механиків лінійку синергетично взаємопов'язаних дисциплін, що охоплюють практично всі питання технологічного бізнесу,без шкоди для основної програми. При такому поєднанні студентам додатково до дипломів за основним фахом можна видавати вкладиші або другі дипломи за спеціальністю "проектний менеджмент", фахівці з якої сьогодні є одними з найбільш затребуваними у світі. Цей досвід неодноразово обговорювався і був схвалений не тільки у нас, але і на міжнародних форумах (в Будапешті, Амстердамі, Ов'єдо) і на NATO ARW. З урахуванням цього, пропоную розглянути це питання ширше - не тільки готувати таких фахівців, а й перенавчати - донавчати в цьому напрямку випускників нашого та інших вузів інженерного профілю минулих років.

Як приклад використання пропонованих в цьому листі підходів, можу запропонувати подивитися, що вийшло при проведенні досліджень по найбільш актуальній сьогодні темі - лікуванні коронавірусних захворювань. Я не лікар, але мій досвід робіт в області системного аналізу підказує, що викладені в цих статтях рекомендації по схемі лікування і організації карантину можуть становити інтерес і для фахівців, а в багатьох деталях і збігаються з їхніми пропозиціями . Публікації про це також є в моєму блозі на liga.net і в порталі. Ось посилання:

· Секрети винахідництва. Післямова. 1.Коронавірус. наставництво

· Сістемний аналіз переможе коронавірус. Нотатки дилетанта в медицині

· Антікоронавірус. Турборежим або системний аналіз? Індукція або дедукція ...

На закінчення хочу звернути Вашу увагу на те, що весь комплекс моїх пропозицій, врешті-решт, спрямований на створення передумов для розвитку в країні середнього і малого бізнесу, підготовку необхідного для цього кадрового забезпечення, і тісно пов'язаний з програмою діджіталізації країни, що успішно виконується за Вашою ініціативою. Прошу Вас підтримати ці пропозиції.

З повагою, В.Задорський

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]