Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.07.2018 12:10

СЕТАМ відкриває ринок арештованого майна для приватних продавців

Ексгенеральний директор ДП «СЕТАМ»

Мінюст та ДП "СЕТАМ" продовжують реформу ринку арештованого майна. Тепер приватні торгівці також зможуть торгувати арештованим майном.

Після етапу консолідації ринку, досягнення повної відкритості та рівності всіх покупців та подолання зловживання настає наступний етап.

Потреба в консолідації

Ринок арештованого майна існує багато років. Проте, до 2014 року він був дуже закритим. За попередньої влади право торгівлі не дуже відкрито віддавалося обмеженому колу сумнівних фірм, наближених до влади.

Фірми бачили метою своєї діяльності не наповнення бюджету та отримання комісії за це. По суті, головним джерелом заробітку для них були «неформальні» винагороди. За що?

Справа в тому, що можна було штучно обмежувати конкуренцію серед покупців. А відсутність змагальності дозволяла збувати майно «потрібним» людям за суттєво зниженими цінами.

Як це працювало?

По-перше, неінформування. Оголошення про  продаж друкувалися в малотиражних регіональних ЗМІ. В надії на те, що ніхто такі оголошення не побачить. А якщо виставлене майно було дуже привабливим – то для мінімізації ризику появи «чужих» навіть скуповувався та знищувався весь наклад газет.

По,-друге, недопуск «чужинців» у приміщення аукціону. Наприклад, в Одеській області аукціон проводився… на території військової частини! Поки «чужинці» вели беззмістовні розмови з шокованим вартовим, об’єкт спокійно перейшов в потрібні руки. В Миколаєві, щоб налякати покупців, фірма наклеїла фальшиве оголошення про арешт приміщення міліцією. Й це лише невелика найкреативніша частина випадків.

По-третє, уцінка. Адже, потрібний покупець міг з’явитися лише на другому аукціоні. Якщо на перший не прийшов ніхто – то уцінка складала 50%.

В цілому, подібні схеми наносили шкоду державному бюджету приблизно на 1 млрд грн на рік.

Створення ДП  «СЕТАМ» дозволило прибрати всі ці схеми.

Інформування зараз відбувається миттєво: одразу після виставлення лоту його бачать усі користувачі системи та інтернету в цілому.

Недопуск неможливий: реєстрація учасника відбувається миттєво після сплати внеску. Доречи, після введення еквайрингу тепер навіть в банк ходити не треба. Кошти можна перевести сидячі в офісі (чи лежачі вдома на дивані). Торгівець не має повноважень обирати чи забороняти учать претендентам.

Уцінка стала набагато рідшою через суттєве підвищення конкуренції.

До того ж, тепер  усі ставки реєструються у інноваційній криптографічній системі блокчейн. Усі кроки аукціону залишаються в блокчейні – й змінити їх неможливо. А перевірити може будь-хто: інші учасники, журналісти, правоохоронці.

Переваги приватної ініціативи

Ми зробили ефективну, відкриту та стабільну систему. Й впевнені: повернення схем до неї неможливе.

Тож повернення приватних майданчиків тепер не несе жодних ризиків для державного бюджету.

Більше того, може принести чималу користь. Адже ми, як держпідприємство, суттєво обмежені в маркетингових інструментах. Це дисконтні програми, платне просування в соцмережах, рекламні бюджети.

Підключивши ці інструменти, приватні майданчики можуть збільшити продажі та отримати суттєву винагороду.

Презентація партнерської програми для торгівельних майданчиків

Ми впровадили Application Programming Interface щоб розширити співпрацю з незалежними майданчиками і дати їм змогу долучити ще більше потенційних покупців.

З правилами додавання майданчиків можна ознайомитися тут: https://setam.net.ua/api.

Зараз ми реалізуємо «дорожню карти», що була підписана між Міністерством юстиції України, ДП «СЕТАМ», Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та представниками громадськості про співпрацю у сфері реалізації арештованого майна.

Для підключення приватних торгівців до Системи електронних торгів арештованим майном ми виконаємо такі кроки:

1. Підключення перших Партнерів - липень 2018 року

2. Організація та проведення моніторингу, оцінки роботи  «партнерського договору»,  оновленого Порядку реалізації арештованого майна - вересень-жовтень 2018 року

3. Удосконалення системи електронних торгів арештованим майном -  3-4 квартали 2018 року

4. Організація та проведення моніторингу, оцінки роботи оновленої системи електронних торгів арештованим майном - березень 2019 року

В результаті, СЕТАМ стає дворівневою системою. Будь-який майданчик підключений до системи здійснює он-лайн обмін інформацією з Центральною базою даних за допомогою API та має рівні - конкурентні права з іншими майданчиками щодо долучення нових клієнтів.

Виглядатиме це наступним чином: покупець на майданчику партнеру бачитиме товари, користувачі реєструватимуться через партнерський майданчик, подаватимуть заявки. У випадку, якщо користувач, який залучений через партнера, виграє у торгах і розрахується за майно - партнер отримує винагороду.

Тож, я впевнений, що державно-приватне партнерство у галузі реалізації арештованого майна стане вигідним для бюджету й торгівців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]