Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2024 01:24

Перевірки ТЦК та СП. Бізнесу приготуватись

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Зміни в законодавстві, щодо питань мобілізації мають значний вплив на бізнес.

Нещодавно було запроваджено нові вимоги для проведення перевірок ТЦК та СП на підприємствах. А також збільшено штрафи за порушення або неналежне ведення підприємством військового обліку працівників.

Розглянемо основні аспекти і те як бізнесу підготуватися до них.

Які перевірки може проводити ТЦК та СП?

Є два види перевірок ТЦК та СП на підприємстві: планові та позапланові.

Планові перевірки (підприємство має бути попередженим за 10 днів).

Підставою проведення є план перевірок, затверджений головою відповідної районної або міської адміністрації. Формат перевірки - очно або дистанційно.

Щорічно для підприємств, які мають заброньованих працівників, або військовозобов'язаних працівників, яким видано мобілізаційні розпорядження та раз на 4 роки для решти підприємств.

Позапланові перевірки (без попередження).

Підставою проведення є наявність заброньованих працівників, або військовозобов'язаних працівників, яким видано мобілізаційні розпорядження. Періодичність даних перевірок невизначена.

Які документи, потрібно підготувати перед перевіркою ТЦК та СП?

  • Наказ про покладення обов'язку щодо ведення в/о на підприємстві із зазначенням доплати відповідальній особі.
  • Посадова інструкція з переліком обов'язків особи, відповідальної за в/о (якщо вони не зазначені в наказі).
  • Правила військового обліку (станом на 18.05.2024) та журнал (аркуш) доведення
  • Правил до працівників з особистими підписами працівників, прийнятих з 05.01.2023 року.
  • Списки персонального військового обліку.
  • Відомість оперативного обліку.
  • Наказ, що визначає потребу у підвищенні кваліфікації відповідальної особи.
  • Графік звіряння облікових даних військовозобов'язаних працівників, затверджений керівником підприємства. Копії військово-облікових документів працівників відповідно до Списків персонального військового обліку. Журнал обліку результатів перевірки.
  • Зведений список працівників, які підлягають взяттю на військовий облік призовників (за наявності таких працівників).

Крім того, може надійти запит на інші документи наприклад: накази з кадрових питань, штатний розпис, копії повідомлень про зміну облікових даних, про призначення/звільнення директора та відповідального за військовий облік на підприємстві з поштовими квитанціями, що підтверджують їх надсилання, наказ про стан військового обліку за попередній рік, перелік не є вичерпним.

Для того, щоб не отримати штраф та підготуватися до нових викликів необхідно підготувати всі вищезазначені документи, вчасно надсилати повідомлення про зміну облікових даних військовозобов'язаних працівників до ТЦК та СП  та зберігати підтвердження надсилання таких повідомлень.

Також вчасно надсилати повідомлення про призначення особи, відповідальної за ведення військового обліку на підприємстві та звільнення/призначення директора підприємства, з фіксацією підтвердження надсилання.

Обов'язково слід проводити аудити військово-облікових документів військовозобов'язаних працівників, та письмово повідомляти працівників про необхідність отримання/заміни/оновлення тих ВОД, які не відповідають вимогам законодавства.

Підприємству слід виконувати отримані розпорядження від ТЦК та СП про оповіщення та виклик працівників для оновлення даних/проходження ВЛК.

Бізнесу необхідно знову адаптуватися до нових вимог. Такі реалії сьогодення.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]