Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.05.2023 15:17

Як декларувати доходи від продажу акцій іноземних компаній?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

1 травня 2023 року закінчився строк подання податкових декларацій про майновий стан і доходи за 2022 рік.

Фізичні особи –  підприємці (крім тих, що на спрощеній системі оподаткування) та громадяни України зобов’язані задекларувати свої доходи, в тому числі отримані від іноземних компаній у вигляді дивідендів.

Зараз дуже актуально та зручно придбавши, наприклад, акції BMW чи Pepsi через мобільні застосункиОтже, актуальним сьогодні постаєпитання: як саме задекларувати доходи та сплатити податки від купівлі-продажу цих акцій?

Прибуток, який отриманий від дивідендів в іноземних компаніях,підлягає декларування та оподаткуванню в Україні

Декларація може бути подана в електронному вигляді через електронний кабінет податкової служби з використанням електронно-цифрового підпису.

Податкова декларація заповнюється у тому випадку, якщо відбувався продаж цінних паперів. Якщо інвестор купував цінні папери та/або отримував дивіденди, подавати декларацію інвестори не зобов’язані

Інвестиційним прибутком вважається позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу активу та його вартістю на момент придбання.

Під час декларування всіх операцій з інвестиційними активами заповнюється декларація про майновий стан і доходи, а також додаток Ф1 до неї.

В додатку Ф1 обов’язково слід зазначати наступне:

1) вид інвестиційних активів;

2) найменування та характеристика активу;

3) сума доходу отриманого від продажу активу;

4) сума витрат на придбання активу;

5) фінансовий результат;

6) сума податку на доходи фізичних осіб (18%);

7) сума військового збору (1.5%).

Прибуток із дивідендів іноземних компаній, зазвичай, надходить в іноземній валюті

З метою правильного визначення суму прибутку та своїх податковихзобов’язань, під час розрахунку необхідно використовувати курс валют, який вказаний на офіційному сайті НБУ, станом на день отримання прибутку. 

Декларація подається за місцем проживання платника податків на момент декларування

У разі, якщо платник податків знявся з одного місця реєстрації, але ще не встиг стати на інше, то декларацію необхідно подавати за колишньою податковою адресою

Якщо, під час дії воєнного стану, якщо у платника податків не було змоги подати декларацію вчасно, то вона може бути подана впродовж 6 місяців після відновлення такої можливості.

За умови якщо у платника податку відсутні підтверджувальні документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, такий платник зобов’язаний подати до контролювального органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

Після придбання цінних паперів іноземних компаній, слід бути готовими, що, крім України, інвестиційний прибуток оподатковується й в країнах продажу цих активів. Місцеві компанії-брокери можуть утримувати податок з продажу акцій, який є фіксованим або в відсотковому відношенні до прибутку (залежить від законодавства країни). 

Якщо сплачувати податок в країні продажу цінних паперів та після цього ще й в Україні, інвестор може втратити значну частку свого прибутку, а можливо, взагалі не зробити

Для того щоб уникнути подвійного оподаткуванняплатник податків повинен надати до контролювального органу в Україні документи, що підтверджують розмір отриманого прибутку, а також документи, що підтверджують сплату податків в іноземній юрисдикції

Так інвестор зможе зменшити суму своїх грошових зобов’язань перед контролюювальними органами в Україні на суму сплачених ним податків в іншій країні.

Хочу зауважити, що 1,5% військового збору сплатити все одндоведеться, незалежно від розміру сплаченого податку за кордоном.

Підтверджуючими документами отримання доходів та сплату податків в іншій країні, можуть бути відповідні довідки компетентних органівдоговір купівлі-продажу цінних паперів, акти виконання договорів та інше.

Варто зазначити, що документи, видані в інших країнах, підлягають обов’язковій легалізації та перекладу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]