Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2015 12:39

Чому вибори на територіях об’єднаних громад можуть відбутись двічі?

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Без систематизації інформації про об’єднання територіальних громад з боку ВРУ цей процес перетвориться на хаос, а вибори в Україні проходитимуть роками і щомісяця

Децентралізація – це не тільки зміни до Конституції. В Україні і зараз триває процес об’єднання громад. Дрібні села приєднуються до більш великих, селища об’єднуються з містами районного значення. Станом на 21 серпня в Україні вже сформовано 87 об’єднаних територіальних громад. Крім того, в них вже призначена дата перших виборів – як цього вимагає закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Але, схоже, про цей процес забули законодавці під час написання нового закону «Про місцеві вибори». Цілком ймовірно, що вибори на територіях об’єднаних громад доведеться проводити двічі – спочатку чергові місцеві вибори 25 жовтня, а потім – перші вибори органів об’єднаних територіальних громад. Якщо в ситуацію не втрутиться Верховна Рада.

Чергові вибори і перші вибори до органів територіальних громад – поняття зовсім різні, але обов’язкові до виконання. Однак сьогодні і досі жодним документом не визначено: що робити з виборчим процесом з чергових виборів, якщо обласною радою прийнято рішення про призначення перших виборів.

Заборонити облрадам формувати об’єднані громади після оголошення про початок виборчого процесу з чергових виборів ніхто не може. Зупиняти виборчий процес з чергових виборів підстав немає.

Громади, які прийняли рішення про об’єднання до 15 серпня, встигають провести свої перші вибори одночасно з місцевими. Про це має оголосити ЦВК.

Що робити тим громадам, які не встигли об’єднатися до 15 серпня – не зрозуміло.

Є й інші ситуації, як, наприклад, сталося на Івано-Франківщині, де була утворена Печеніжинська селищна об’єднана територіальна громада, втім в рішенні відсутня дата проведення перших виборів.

У будь-якому випадку гроші держбюджету на чергові вибори 25 жовтня на територіях об’єднаних громад будуть витрачені марно. Чи не доцільніше було б направити кошти, наприклад, на розвиток цих територій чи фінансування соціальної сфери, ніж викидати на чергові вибори, які фактично не потрібні?

***

Систематизувати інформацію про хід об’єднання територіальних громад мала Верховна Рада. Втім зараз така інформація на сайті Верховної Ради відсутня. Ніхто не може наразі зрозуміти, в яких адміністративно-територіальних одиницях утворюються громади, а в яких - ні.

 Ця інформація є вкрай необхідною для всіх: виборців, які приживають на тих територіях, політичних партій, яким потрібно приймати рішення, висувати там своїх кандидатів чи ні, а також ЦВК – для розуміння, коли оголошувати виборчий процес з перших виборів.

***

Об’єднання територіальних громад проходило крім іншого в Донецькій та Луганській областях, на територіях, підконтрольних Україні. Зокрема розпорядженнями керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації було утворено 6 громад, а Луганської – трьох. Керівниками ВЦА призначили й дату перших виборів в об’єднаних громадах. В Донецькій області - на 29 листопада цього року, в Луганській – в день місцевих виборів 25 жовтня.

         Але справа в тому, що керівники ВЦА просто не мали права приймати рішення про об’єднання громад, а тим більше – призначати в них дату перших виборів. Закон про військово-цивільні адміністрації просто не дає їм таких повноважень. Про що я неодноразово наголошував раніше.

Керівництво ВЦА може затверджувати місцеві бюджети, встановлювати ставки місцевих податків і зборів, тарифи на комунальні, транспортні та інші послуги тощо. Але не приймати рішення про перші вибори.

Тому повноваження керівників ВЦА або необхідно уточнити на законодавчому рівні, або ж керівництву ВЦА не варто приймати таких рішень в майбутньому. Вони є незаконними і можуть поставити під сумнів легітимність створення територіальних громад на вільній території Донеччини та Луганщині. І можуть бути оскаржені в суді та просто відмінені.

Втім, схоже, керівництво Луганської і Донецької ВЦА знайшли тихе вирішення цієї проблеми – просто скасували свої розпорядження про утворення об’єднаних громад. Павло Жебрівський - 21 серпня, керівник Луганської ВЦА Георгій Тука -  26 серпня. Таким чином «децентралізація» в цих регіонах відбулась бліц-кригом, а об’єднані громади проіснували на папері не більше місяця.

***

Відміна розпоряджень про утворення деяких громад не знімає з порядку денного самої проблеми. Що робити із виборчим процесом з чергових виборів на територіях громад, які прийняли рішення про об’єднання.

Одним з варіантів може стати внесення змін до закону «Про місцеві вибори», де необхідно чітко роз’яснити, що у випадку призначення перших виборів виборчий процес з чергових виборів зупиняється. на територіях об’єднаних громад чергові вибори не проводяться.

Але процес об’єднання триватиме і після 15 серпня, із повною картиною цієї проблеми ми стикнемось пізніше - коли кількість об’єднаних громад в Україні перевищить сотні, а кожна обласна рада призначатиме дату перших виборів в об’єднаних громадах на власний розсуд.

Без систематизації інформації про об’єднання цей процес перетвориться на хаос, а вибори в Україні проходитимуть роками і щомісяця.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]