Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.07.2021 16:57

Розвиток регіональної інфраструктури на прикладі аеропорту "Житомир"

Позаштатний радник на громадських засадах голови Укравтодору, президент Української Асоціації проектних організацій (UADO)

У 100 кілометрах від столиці знаходиться стратегічний об'єкт транспортної інфраструктури. Він є важливим як для місцевого, регіонального так і державного розвитку. Йдеться про Житомирський аеропорт.

Летовище знаходиться у довгостроковій оренді в авіакомпанії Yanair, яка з 2014 року інвестувала у нього понад 25 млн доларів. У вересні минулого року сесія Житомирської міської ради передала злітно-посадкову смугу аеропорту у комунальну власність міської ОТГ. І з нею також частину майна житомирського аеропорту та проєктної документації на реконструкцію аеродромного комплексу. 

Таке рішення ухвалили для того, аби об’єкт отримав співфінансування з місцевого бюджету. Це також дає можливість залучити кошти на реконструкцію смуги з державного бюджету.

.

30 червня Кабінет Міністрів схвалив відкриття міжнародного пункту пропуску в аеропорту «Житомир», який працюватиме цілодобово. Однак для старту міжнародних авіаперельотів слід реконструювати злітно-посадкову смугу, довжина якої нині 1650 м. Однак для того, щоб приймати сучасні літаки смуга має бути 2500 метрів у довжину та 45 метрів у ширину.

У червні поточного року управління капітального будівництва Житомирської міськради оголосило тендер на реконструкцію аеродромного комплексу у Житомирі, очікувана вартість - 476,3 млн грн. 

Реконструювати аеродромний комплекс мають вже до кінця поточного року.

Завантаження аеропортів дають потужний економічний розвиток як містам, так і цілим регіонам. Так, у 2019 році Львівський міжнародний аеропорт перевозив близько 2 мільйонів пасажирів, що давало суттєві надходження до місцевого бюджету. У випадку Житомира реконструйовану  злітно-посадкову смугу можна буде передати в концесію, що дасть ОТГ додаткові кошти до місцевого бюджету.

Крім цього, позитивним сигналом для розвитку регіональних аеропортів є те, що 28 червня ЄС погодив укладання угоди з Україною про «відкрите небо», яку можуть підписати вже цієї осені. Якщо це станеться, ми отримаємо спільний авіаційний простір України з Вірменією, Тунісом і Катаром.

Угода про Спільний авіаційний простір з ЄС стимулюватиме розвиток якості послуг українських авіаперевізників. Вона дозволить зняти монополію на окремі маршрути, встановлені двосторонніми договорами, та полегшить відкриття нових. А також, це пришвидшить відновлення ринку авіаперевезень після коронакризи.

Очікується, що угода буде формально підписана восени 2021 року, після чого її має ратифікувати країна-підписант, ЄС та кожна держава, яка є членом ЄС. Втім нові правила можуть запрацювати на тимчасовій основі до завершення процедури ратифікації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]