Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2024 16:07

Огляд Закону про корупцію за кордоном (Foreign Corrupt Practices Act (FCPA))

Закон про корупцію за кордоном (FCPA) – це закон США, який був розроблений для запобігання підкупу іноземних посадовців у всьому світі.

Власники великого бізнесу та комплаєнс офіцери постійно застосовують таку абревіатуру як  FCPA. 

Проте останнім часом, обговорюючи основні аспекти комплаєнсу, я дійшла до висновку, що така термінологія не досить зрозуміла для власників малого та середнього бізнесу в Україні. 

Давайте розберемо що ж це таке. 

Закон про корупцію за кордоном (FCPA) – це закон США, який був розроблений для запобігання підкупу іноземних посадовців у всьому світі. 

FCPA забороняє всі види корупційних практик по відношенню до посадовців, будь-яким можливим способом отримання вигоди від зловживання повноваженнями тощо. А також зобов’язує вести бухгалтерський облік та прозору документацію, щоб не приховувати незаконні операції. Важливо, що FCPA встановлює відповідальність за невпровадження комплаєнс системи.

 Напевно, у читачів може виникнути питання «Яким чином закон США має відношення до України?»

Все дуже просто. Між Україною та США укладено ряд  міжнародних договорів. А тому, якщо компанія зареєстрована в США, або випустила цінні папери, зареєстровані в США, та навіть фізичні особи, які є громадянами або резидентами США, і здійснюють діяльність, в тому числі в Україні, то вони автоматично потрапляють під сферу дію FCPA. Важливо врахувати, що громадяни України та компанії, зареєстровані в Україні, які вдаються до корупційних практик на території США також можуть понести покарання за законом FCPA. 

Порушення положень FCPA тягне за собою накладення кримінальних, цивільно-правових та інших санкцій як для фізичних осіб, так і для юридичних осіб.

Закон про корупцію за кордоном — це широкомасштабний закон, який тлумачиться та застосовується Департаментом юстиції США (DOJ).

Огляд FCPA

Закон про корупцію за кордоном був вперше прийнятий у 1977 році як відповідь на широке розповсюдження незаконних корупційних виплат іноземним посадовим особам, багато з яких проживають у країнах, де корупційні практики, на той час, не були заборонені законом.

Такі неправомірні вигоди (у США називають саме хабарництвом) ускладнили міжнародну конкуренцію для компаній і заплямували глобальну репутацію американського ділового світу в цілому.

Заборонивши громадянам і компаніям США здійснювати ці незаконні платежі в будь-якій точці світу, федеральний уряд зміг "вирівняти" умови для інвесторів та покращити цілісність американських ділових операцій.

Огляд FCPA за кордоном

Порушення вимог FCPA розслідується Комісією з цінних паперів і бірж (SEC) і Департаментом юстиції США (DOJ). Кодифіковано у розділі 15 U.S.C. 78dd-1. 

Закон містить положення як щодо боротьби з хабарництвом, так і щодо бухгалтерського обліку.

FCPA поширюється на громадян США, підприємства, зареєстровані в США, емітентів публічної фондової біржі в США, резидентів США, осіб, незалежно від національної приналежності, що діють від імені емітентів, компаній, громадян тощо. 

Він забороняє компанії надавати обіцянку, пропозицію, неправомірну вигоду іноземній посадовій особі, політичній партії чи кандидату на посаду іноземного відомства з наміром вплинути на них, щоб вони сприяли покращенню умов для ведення бізнесу.

Крім того, FCPA забороняє будь-які виплати третім особам, стороннім особам, якщо їм відомо, що ці певні виплати будуть надіслані іноземному урядовцю як підкуп, що може розглядатися як вид легалізації та відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом. 

Іншими словами, основною метою цього закону є запобігання підкупу іноземних чиновників. 

Що ще потрібно знати про FCPA ?

Неправомірні вигоди можуть мати інші форми, ніж готівкові кошти. 

Деякі поширені приклади :

Подарунки;

Витрати на відрядження;

Витрати на розваги;

Позики або інші фінансові переваги;

Благодійні пожертви;

Політичні внески тощо. 

FCPA не визначає мінімальної грошової оцінки суми незаконного підкупу. Корупційні прояви можуть проявляти саме у будь-якій сумі (навіть вартість чашки кави), наданій іноземній посадовій особі. Але звісно є виключення (певні форми гостинності тощо).

FCPA також поширюється на непрямі операції та третіх сторін. Будь-які неправомірні вигоди, надані опосередковано іншим підприємствам з наміром в обхід вплинути на іноземних посадових осіб, можуть порушувати положення FCPA.

Наприклад, якщо Ви пропонуєте впливовій особі «відкат» готівкою за підтримку вашого продукту, а потім використовуєте цю підтримку, щоб переконати вже іноземну посадову особу дозволити Вам продавати в їхній країні продукт, здійснювати діяльність тощото такі дії за законодавством США вважаються порушенням FCPA.

Чи існують винятки?

Так!

Важливо зазначити, що не всі виплати іноземним офіційним особам вважаються незаконними відповідно до FCPA. 

Наприклад, виплати, здійснені за «звичайні дії уряду» не вважаються підкупом.

Для прикладу, це можуть бути виплати за надання певних адміністративних послуг, зокрема:

Отримання дозволів або ліцензій;

Обробка державних документів, таких як візи, паспорти тощо;

Виконання інших регулярних державних функцій.

FCPA також не вважає плату за «спрощення процедури» порушенням. Це цілком законно, оскільки майже в кожній країні існує порядок надання адміністративних послуг, де серед іншого, передбачено можливість прискореної видачі документа за офіційну, але збільшену плату. Наприклад, всі ми хоч раз в житті приходили в ЦНАП і замовляли закордонний паспорт, і обирали варіант «терміново», за що додатково сплачували. 

Проте, є й варіанти незаконного прощення процедури. Як приклад, це може бути неправомірна вигода, сплачена працівнику митної служби за прискорення процедури огляду вантажу, зменшення митних платежів тощо.

Отже, варто відрізняти законне та незаконне «спрощення процедури». Якщо простими словами, то законне - це те, що врегульовано та передбачено законодавством, незаконне, відповідно, не передбачено законодавством.

Звертаю увагу, що за цими винятками положення про бухгалтерський облік все ще застосовуються. Іншими словами, якщо компанія здійснює платіж, який вважається винятком, і не має ознак порушення закону, але не згадує про це у своїх облікових книгах, то такі дії все одно кваліфікуються як порушення FCPA через розбіжності в бухгалтерському обліку.

Які санкції за порушення FCPA ?

Порушення FCPA може мати наслідки у вигляді цивільних штрафів та кримінальної відповідальності. 

Якщо фізичну особу визнають винним у порушенні положень FCPA, то можуть бути застосовані такі санкції:

Цивільна відповідальність - штраф до 10 000 доларів США за правопорушення; 

Кримінальна відповідальність - штраф в розмірі до 250 000 доларів США або подвійної суми прибутку/збитку від суми здійснення незаконного платежу та/або до п'яти років у федеральній в'язниці.

Штрафи за порушення бухгалтерського обліку ще суворіші. 

Цивільна відповідальність - штраф до 100 000 доларів США;

Кримінальна відповідальність - штраф до 5 мільйонів доларів (або подвійної суми прибутку/збитків, спричинених порушенням) та/ або до 20 років у федеральній в'язниці.

Компанії також можуть зіткнутися із суворими штрафами за порушення FCPA. До компаній, які порушили положення закону може бути застосовано цивільну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі до 500 000 доларів США та кримінальну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі до 25 мільйонів доларів США або подвійний прибуток/збиток. 

Чи є спосіб захисту від обвинувачень за порушення FCPA?

Так, звісно, як і від усіх інших обвинувачень. Існують певні механізми та процедури. Вчасне звернення за правовою допомогою, як правило, виявляється вирішальним для справи. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]