Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2020 13:06

Три складові для становлення держави із потужним конституційним підґрунтям

Народний депутат України IX скликання (МФО "Розумна політика")

Впевнений, що всі, хто читає ці рядки, підтримають мою думку: ми вже склали усі можливі історичні іспити, аби більше ніколи не втрачати ані нашу конституційну традицію, ані нашу державу!

Вже завтра українці відзначатимуть професійне свято кожного громадянина – День Конституції. Основному закону виповнюється 24 роки!

Всі ці роки нашій державі доводиться переживати не найкращі часи. Політичний процес, який супроводжується ланцюгом постійних криз, пов'язаний не із браком правових традицій, а із тривалим пошуком формату співжиття у новій державі. Та ці кризи зроблять нас міцнішими, актуалізують наші ідеї, та зрештою дадуть нам можливість упорядкувати наш рух до сильної Соборної України.

Адже не даремно ми нація із найдавнішими конституційними традиціями. Ще під час існування Київської Русі нашому славетному князю Ярославу Мудрому вдалося одному з перших серед тодішніх європейських лідерів кодифікувати норми звичаєвого права в єдиний документ – «Руську Правду». За 77 років до появи Конституції США, в Європі вже існував прототип найдемократичнішого Договору і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького – відомої всім нам Конституції Пилипа Орлика.

Та найбільше аналогій із нинішніми процесами в мене викликають події визвольних змагань 1917-1922 років, коли у найдраматичніші часи боротьби за здобуття власної держави, українські лідери намагалися будь-що запустити конституційний процес. Так, Конституція Української Народної Республіки була прийнята в останній день існування Центральної Ради 29 квітня 1918 року.

Впевнений, що всі, хто читає ці рядки, підтримають мою думку: ми вже склали усі можливі історичні іспити, аби більше ніколи не втрачати ані нашу конституційну традицію, ані нашу державу!

Так, не всі ще в повній мірі відчули усю ступінь відповідальності за долю нашої держави. Однак я бачу 3 складові, які є запорукою нашого успіху на шляху до становлення нової держави із потужним конституційним підґрунтям.

Перша – це новий суспільний договір, існування якого більшість українців довела під час трагічних подій Революції Гідності.

Друга – це готовність захищати нашу країну, наші цінності зі зброєю в руках від зазіхань ворогів.

Третя – прагнення до взаємодопомоги, самоорганізації та зародження відчуття справжньої єдності між громадянами.

Впевнений, ці 3 складові стануть тим фундаментом, на якому постануть наші конституційні цінності. Аби цього досягти, нам щодня потрібно не покладати рук, не марнувати час на розбрат та суперечки, та поважати права один одного.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]