Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2016 11:45

Росія в Сербії шукає заміну Україні і Туреччині

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень

Сербія завжди була для Росії стратегічним партнером на Балканах, а з початком російської агресії проти України, яка викликала антиросійські санкції та обмежувальні заходи проти ЄС, України і Туреччини, її роль зросла.

З 9 по 12 січня у Белграді перебувала потужна російська делегація на чолі з Дмитром Рогозіним, віце-прем’єр-міністром Росії, який зустрівся з сербськими лідерами та провів засідання двох міжурядових комісій з питань торговельно-економічного і військово-технічного співробітництва.

Фактично, в російському уряді Рогозін є негласним куратором Сербії, замінивши у цій функції Сергія Шойгу після того, як той очолив російське міністерство оборони. Вибір на Рогозіна впав не випадково, адже окрім здатності агресивно і напористо втілювати інтереси Кремля, він, за його ж словами, має балканське коріння, а його прадід похований у Сербії. Ці моменти є важливими для посилення іміджу російського куратора.

Окрім обговорення можливостей продажу Сербії російських протиповітряних комплексів С-300 та обслуговування військової техніки, а Рогозін символічно подарував сербському прем’єр-міністру макет С-300, російська делегація активно шукала можливості розширення експорту сербських товарів на російський ринок, щоб заповнити прогалину, яка виникла після введення Кремлем з 1 січня заборони на українські і турецькі товари. 

Росія запропонувала Сербії виробляти та поставляти на російський ринок автозапчастин і автокомплектуючі, які до цього отримувала із Туреччини, розширити діяльність в РФ сербських будівельних компаній, на заміну турецьким, та інвестувати у сербське виробництво напоїв і продуктів харчування, зокрема м’яса, овочів, фруктів і молокопродуктів, для нарощування обсягів їх експорту в Росію, чим прагне компенсувати недостачу українських та турецьких товарів сільськогосподарського і продуктового секторів.

Міністр сільського господарства Сербії Снєжана Богосавлєвич Бошкович з цього приводу заявила, що російський ринок може розраховувати на сільськогосподарську і харчову продукцію із Сербії. При цьому вона відзначила, що обсяг товарообігу між вдома країнами у цьому секторі постійно зростає, а до цього часу обсяг експорту згаданої продукції із Сербії зріс в 15 разів. Отже Сербія із задоволенням відгукнулась на заклик Росії заповнити нішу, яку до цього займали товари з України і Туреччини.

Крім цього, через Белград Росія також протидіє поширенню впливу Туреччини, США і Євросоюзу на Балканах, хоча декларативно й підтримує вступ Сербії до ЄС. Тут Кремль використовує двосторонню дружбу, історичну пам'ять сербів про майже чотирьохсотрічне панування Османської імперії на півострові та так звані натівські бомбардування.

А щоб нинішнє сербське керівництво не відійшло від дружби з Москвою, Рогозін зустрівся з Воїславом Шешелєм, опозиційним лідером проросійської Сербської радикальної партії, який нещодавно був звільнений з Гааги. Цим він показав, що у випадку якихось антиросійських дій Белграда, Кремль може зробити ставку на нинішню сербську радикальну опозицію. І щоб забити цвях у каркас закріплення російської дружби, Рогозін попередив, що узгодження зовнішньої політики Белграда з ЄС та його приєднання до санкцій може завершитись для Сербії чимось на зразок «Кельн-2» - безпорядками и внутрішньою дестабілізацією.

От така вона щира російська дружба. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]