Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2021 09:51

Лайфхаки для виживання книготорговців

Генеральний директор видавництва "Ранок"

Як книгарні Світу виживають в період пандемії коронавірусу

Нещодавній перегляд документального фільму "Книготорговці", про букиністів та книжкових колекціонерів США та Великобританії, наштовхнув мене на роздуми про долю українських книгарень, власники яких в умовах пандемії, виступають у ролі креативних винахідників різного роду способів виживання та борються за збереження бізнесу.

Герої фільму — люди, які зробили справою свого життя невелику книгарню. Вони різного віку, статусу та інтересів. Їх об'єднує, перш за все, ентузіазм і любов до книги. Споглядаючи за поступовим зникненням книгарень в Нью-Йорку, вони б'ють на сполох і переживають, що ця частина культури поступово стискається.  Книголюби нарікають, що Інтернет вбиває всю суть книготоргівлі, пропадає азарт пошуку, полювання за рідкісними книгами, втрачається радість особистого спілкування з книгами та шукають ідеї, як втриматися в умовах жорсткого домінування гігантів, на кшталт, Amazon. Надихнувшись переглядом, я вирішив створити добірку цікавих ідей для збереження бізнесу, які, сьогодні, успішно використовують книготорговці різних країн світу. Можливо деякі з них можна застосувати і в Україні.

Маленька книгарня для дітей "Der kleine Laden" у Німеччині навіть у період пандемії не втратила популярності серед відвідувачів. Історія магазину починалася з газетного кіоску, у 1950-тому заснованого як товариство або спілка (німецькою — "Verein") поціновувачів книг на одній з центральних вулиць Бонна. Дитячих книг в післявоєнні роки катастрофічно не вистачало, тому продавалися в кіоску, переважно, газети. Зараз у книгарні понад п'ять тисяч книг, що розмістилися на 90 кв. метрах. Гізела Шруфф-Тюріхтер - керівниця книгарні вже понад 40 років, не може назвати точної кількості представлених видань. Той, хто хоча б трохи знайомий з книжковим ринком, знає, що в магазинах, які торгують інтелектуальним товаром, доводиться нелегко. Чинників тут багато: і бум онлайн-торгівлі, і популярність електронних книг, і достаток літератури. "Маленькому магазину" в Бонні ці проблеми знайомі, але вони його не лякають. Магазин залишається старомодним. Усі книги, що потрапляють у продаж, проходять ретельний відбір, більшість з видань перечитують співробітники. Персонал  — виключно книголюби, які можуть розповісти про книги не гірше за професора літератури. У книгарні присутні рідкісні екземпляри, яких не знайти в інших магазинах Німеччини. Звідти її популярність. У період жорсткого карантину магазин працював в режимі онлайн, а продавці розвозили книги по всьому місту на роверах... У 2020 році "Der kleine Laden" отримала престижну державну премію Deutscher Buchhandlungspreis — кращої книгарні в Німеччині.

Від початку першої хвилі карантину у Франції для операторів книжкового ритейлу працює загальна система «click and collect». За державний кошт, для зручності книголюбів та придбання ними літератури в режимі онлайн був створений особливий сайт, що приймає замовлення. На сайті користувачі мають можливість знайти необхідні видання. Також, доступна інформація, в якому з найближчих магазині товар є в наявності. Оплата за товар проводиться на місці. Держава ж забезпечує доставку. Показовою є історія Мануеля, власника двох маленьких книжкових крамничок у східній частині Парижа. За системою «click and collect» його книгарні почали працювати з квітня минулого року та досі продовжують роботу. Власник бізнесу щасливий від того, що парижани надають велику підтримку магазину, вони вірні читачі та покупці. Перед початком першої хвилі карантину багато хто не встиг придбати книги. Зараз книголюби запасаються і продажі доволі високі. Система «click and collect» підтримується інформаційно з боку держави, в тому числі на телебаченні. А ще, держава допомагає операторам книжкового ретейлу погасити оренду.

У Великобританії книготорговці також отримують грошеву допомогу від влади. Крім того, нещодавно, мешканці країни організували збір коштів на допомогу постраждалим від пандемії книготорговцям на суму 100 тис. фунтів. Жертвують і читачі, і письменники. Найбільше видавництво країни Penguin Random House пообіцяло внести половину. Ці кошти підуть на сплату оренди та зарплати продавцям книгарень.

 Аналогічну кампанію в США разом з Американською асоціацією книгопродавців і Благодійним фондом книжкової індустрії організував один з найбагатших в Америці письменників-детективників Джеймс Паттерсон, закликавши підтримати незалежні книжкові магазини, і пожертвував їм на допомогу $ 500 тис. Тому що, заявив він: «Книги необхідні, вони роблять нас добрішими і чуйними. І вони здатні зняти — хоча б на мить — відчуття тривоги і страху».

 В Бельгії, в період карантину уряд дозволив працювати маленьким незалежним книгарням, якщо вони вважаються газетними кіосками. Окрім книжок іншого, в магазинах продається преса, що робить їх важливим засобом інформування громадян. Крім того, більшість операторів самостійно організували доставку книжок додому  та розширила асортимент, додала різного роду розвиваючі ігри та маленькі несподівані подаруночки. А ще, книготорговці жертвують по 1 євро від кожного замовлення місцевим лікарням, бо вважають  що майбутнє книгарень, як і всіх торгових точок, залежить від результату боротьби з інфекцією.

 А взагалі, найкращий лафхак для виживання книгарень — це промоція читання серед дітей та дорослих,  збільшення аудиторії людей, які обожнюють читати та дарувати книжки. Долучайтеся!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]