Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.03.2023 09:40

Чи припинять відправляти у зону бойових дій мобілізованих без підготовки?

Адвокат. Засновник та керуючий адвокатського бюро "Юридична група Володимира Крекотень"

На жаль, для того, щоб визнати те, що у зону бойових дій неможна відправляти непідготовлених військовослужбовців депутатам ВР знадобився рік часу і багато втрачених життів.

22.02.2023 у ВР зареєстрований важливий законопроект № 9050 «Про внесення змін до статті 39 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо мінімального терміну військової підготовки мобілізованих». Пропонується внести зміни до статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» і фактично заборонити направляти у зону бойових дій та допускати до виконання бойових завдань мобілізованих військовослужбовців, які раніше не мали досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю без відповідної попередньої підготовки, тривалістю не менше трьох місяців.

Фактично, поштовхом для реєстрації цього законопроекту став резонансний трагічний випадок, що трапився з Богданом Покітком (він ніколи не служив в армії, його мобілізували «з вулиці» і відправили в бій без належної підготовки, де він одразу загинув). Авжеж, це далеко не єдиний випадок, що визнають і самі автори законопроекту у пояснювальній записці.

На мій погляд, дуже важливий, необхідний законопроект. Але, на жаль, розглядається не так швидко, як хотілося б. Станом на 07.03.2023 він так і залишається законопроектом, і невідомо коли буде прийнятий. Якщо взагалі буде. 

Для порівняння. Закон України № 2839-IX від 13.12.2022 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці» був прийнятий за п’ять днів. 08.12.2022 – зареєстрований у ВР, а 13.12.2022 вже був прийнятий і направлений на підпис Президенту України.

Бережіть себе.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]