Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.10.2013 11:29

В черговий раз про звіт за формою 3-ПН

Партнер Адвокатського об’єднання AVER LEX

Подання звіту про наявність вакансій на підприємстві можливо одна з найбридливіших речей для кадровиків та бухгалтерів підприємств. Новий порядок складання та подання цієї форми радше збільшив кількість питань.

Необхідність подання звіту диктується, як я розумію, бажанням держави організувати "західний" формат участі держави у заповненні вакансій. Тобто коли у підприємства з'являється вакансія, воно повідомляє відповідну службу зайнятості, яка на підставі своїх баз даних і пропонує відповідних працівників компанії.

Думаю, що всім очевидна практична незастосовність цієї формули співпраці у ситуації, за якої компанії на практиці займаються кадровим підбором виключно самостійно. Напевно подібна схема будучи по формі "продвинутою" та "європейською" за змістом є радше пережитком адміністративно-командної економіки та породжує додатковий непотрібний обсяг роботи як для підприємств так і для бюрократів.

Ти не менш, вказану форму звітності та порядок їїподання затверджено Наказом МСПУ від 31.05.2013 року № 316. Нею фактичнозамінено стару форму З-ПН. Тобто нову форму звіту було введено, але це незменшило кількості питань щодо даної форми звітності – радше навпаки: питаньпобільшало.

Отже згідно з вказаним наказом форма подається за наявності у роботодавцяпопиту на робочу силу (вакансії) не пізніше 10-ти робочих днів з дати відкриттявакансії(й). Датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочогомісця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стаєвакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір знайманим працівником.

Як бачимо необхідною умовою поданняформи є створення  робочого місця,або  припинення трудових відносин зпрацівником, при цьому деякий час робоче місце такого працівника має бутивакантним.

Тобто у випадку, якщо на робоче місце,працівника, який звільнився одразу було прийнято нового працівника, звіт заформою З-ПН не подається. Така позиція викладена і у Роз’ясненні Київськогоміського центру зайнятості, викладене на сайті Державної служби зайнятості.

Поширеною була практика багатьохпідприємств, особливо із невеликою кількістю працівників перезатверджуватиштатний розклад підприємства після звільнення одного співробітника та прийняттяодразу нового співробітника. Думаю, що враховуючи подібне формулювання текстуНаказу та позицію Держслужби зайнятості необхідності у подібномуперезатвердженні немає.

У разі, якщо роботодавець плануєукомплектувати вакансію самостійно, без допомоги служби зайнятості, він такожзобов’язаний подати форму №3-ПН, при цьому, згідно з Порядком подання цієїзвітності, зазначивши у ній, що він не потребує укомплектування вакансіїза сприяння державної служби зайнятості.

У випадку, якщо вакансія передбаченаштатним розписом, роботодавець має подавати інформацію за формою №3-ПН довнесення відповідних змін у штатний розпис.

Ну і насамкінець, найголовніше, що потрібновідзначити: за неподання вказаної звітності штрафні санкції не передбачені.При цьому така позиція знайшла відображення у Листі Міністерства соціальноїполітики України від 31.07.2013 г. N 636/021/106-13.

Сподіваюсь, що у даному питанні наступить якась стала практика, скажімо підприємства просто не будуть подавати форму звіту, що можливо спонукає Мінсоцполітики клопотати щодо нормативного закріплення необов'язковості для цієї, зрештою, непотрібної підприємствам форми звітності.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи