Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2020 17:59

Чому потрібно реформувати інститут Уповноваженого з прав людини

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Розповідаю детально про ініційований мною законопроєкт №3312 та стан справ із Омбудсменом в Україні

Інститут Уповноваженого створений для утвердження і забезпечення прав і свобод людини, їх захист насамперед від дій державних органів. Зі свого боку держава має конституційний обов’язок забезпечити діяльність інституту Уповноваженого  максимально ефективним чином. Однак з 1997 року цей інститут не зазнавав комплексних змін і адаптацій до поточного стану справ. А майже в кожній доповіді Уповноваженого, починаючи з 2016 року, зазначається, що повноваження, передбачені в Законі, не повною мірою дозволяють ефективно здійснювати захист прав людини і основоположних свобод.

Розуміючи цю проблему, група міжнародних експертів протягом 2017-2019 років в рамках проєкту Twinning, що фінансувався ЄС у рамках Європейського інструменту сусідства (ЄІС), розробила низку рекомендацій щодо змін, які необхідно внести до Закону. 

Такі рекомендації стосуються: 

порядку висунення та призначення Уповноваженого; встановлення чітких меж юрисдикції Уповноваженого; 

порядку реагування Уповноваженого на виявлені порушення; порядку розгляду індивідуальних скарг; 

встановлення запобіжників щодо зловживання правом на звернення до Уповноваженого; 

посилення використання засобів медіації в діяльності Уповноваженого.

Крім того, необхідно врахувати, що з 2014 року Україна зіткнулась з новими викликами, пов’язаними з тимчасовою втратою контролю на певних частинах території. Очевидно, що з точки зору захисту прав людини і основоположних свобод в такій ситуації визначальною є ефективна діяльність Уповноваженого.

Особливо помітним є нереформований порядок чинного Закону щодо висунення кандидатів на посаду Уповноваженого з прав людини, що мало негативний вплив на порядок обрання Уповноваженого у 2018 році. Тоді процедура обрання викликала значну критику з боку громадянського суспільства через неврахування позиції провідних правозахисних громадських об’єднань щодо висунутих кандидатів на посаду Уповноваженого. 

Я зареєстрував законопроєкт #3312, яким пропоную посилити роль Уповноваженого з прав людини (Омбудсмена), врахувати напрацювання експертів та перезапустити цей ключовий інститут захисту прав людини.

В першу чергу, я хочу позбавити народних депутатів можливого політичного тиску на них, закріпивши норму, згідно з якою голосування за кандидата на посаду Уповноваженого відбувається лише шляхом таємного голосування. Це дозволить обрати найбільш гідну кандидатуру без будь-якого впливу “великої політики”.

Метою законопроєкту є системне підвищення ефективності механізмів його роботи. 

Серед найважливіших нововведень:

✅ Право Омбудсмена створювати регіональні представництва

✅ Запобіжники, які гарантуватимуть належне фінансування діяльності Уповноваженого

✅ Окремі умови щодо діяльності Уповноваженого в період збройного конфлікту, щоб він мав право ефективно діяти

✅ Тісна співпраця з громадськими об’єднаннями, міжнародними організаціями, іншими суб’єктами для встановлення комунікації зі сторонами конфлікту або особами, які їх представляють, з метою забезпечення захисту та дотримання прав людини і основоположних свобод

✅ Чітке визначення переліку державних органів, діяльність яких не може становити предмет індивідуальної скарги до Уповноваженого

✅ Визначення повноважень Уповноваженого в період наявності збройного конфлікту та після його закінчення

✅ Забезпечення відкритості діяльності Уповноваженого

Зниження віку кандидата до 35 років. Заборона претендувати на посаду Уповноваженого особам, які протягом останніх п’яти років працювали (проходили службу) в органах прокуратури, МВС, СБУ та органах правопорядку

✅ Можливість висунення кандидатів не тільки за ініціативи Голови парламенту та народних депутатів, але й громадськими об’єднаннями, які здійснюють правозахисну діяльність

✅ Кошторис витрат Уповноваженого може бути скорочений у порівнянні з попереднім фінансовим роком не більше ніж на відсоток, на який скорочується кошторис Верховної Ради України або Офісу Президента України та Кабінету Міністрів України.

Сподіваюся на підтримку цього проєкту Закону моїми колегами у Верховній Раді. Готовий до співпраці і широкої дискусії. Неодноразово уже підіймав і буду підіймати цю тему. Інститут Уповноваженого з прав людини в Україні повинен бути реформований та посилений, щоб відповідати сучасним викликам та Конституції України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]