Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2019 12:46

Звітувати чи ні в закупівлях? Чергові "шкідливі поради" від координатора:)

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Порушуйте, і вам за це нічого не буде! Думаю, ви неодноразово мріяли, як було б добре виправити порушення, допущене під час процедури закупівлі, але час безповоротно минув.

Однак, в вас виявляється є шанс!

Судячи із кількості позитивних відгуків стосовно "шкідливих порад", тримайте черговий блог, чому можна порушувати законодавство в сфері закупівель та не перейматись та чому аудиторська служба не працює?

Бажання працювати в аудиторів немає.

Аудиторська служба була наділена додатковим видом контролю, а саме - здійснення моніторингу публічних закупівель, у вже далекому 2017 році і який стартував у 2018 році.

Проте, судячи з моєї практики координатора, а саме - притягнення до дисциплінарної відповідальності співробітників Північного офісу ДАСУ, що "не розгледіли" порушення, а також початок моніторингу Західним офісом ДАСУ лише після декількох звернень до безпосередньо Державної аудиторської служби, бажання працювати в органу фінансової контролю щось дуже замало.

В них як не одні перешкоди, так інші: то персональні дані отримати не можуть, то свідомо затягують час для притягнення винних осіб до відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Як порушувати та не хвилюватись?

В вас виявляється є шанс, і я надаю підтвердження від Західного офісу ДАСУ.

Відповідно до частини першої статті 10 Закону про публічні закупівлі, Замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює на веб-порталі Уповноваженого органу в порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, інформацію про закупівлю, зокрема: - звіт про виконання договору - протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання.
Частиною першою статті 10 Закону також визначено, що відповідальність за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу, несуть голова та секретар тендерного комітету замовника або уповноважена особа (особи). 
Згідно зі статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб від семисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Турківська центральна районна лікарня наприкінці минулого року не оприлюднила звіт про виконання укладеного договору. Лікарня проігнорувала моє звернення, а також обидва нагадування, проте на наступний день після отримання запиту Західним офісом ДАСУ (як на мене, то дуже дивна ситуація :), лікарня виправила порушення та звіт таки оприлюднила.

Отже, після отримання запиту про порушення Західним офісом ДАСУ, лікарня швидко розмістила в системі публічних закупівель інформацію. Цікаво,а чому це відбулось саме після отримання звернення органом фінансового контролю?

І якою ж була реакція органу державного фінансового контролю на направлений лист про виявлене порушення? Вам цікаво?

А ось вона: «…відповідно до вимог частини першої статті 10 Закону України № 922-VIII опубліковано звіт про виконання договору 08.07.2019. Отже враховуючи наведене, у Західного офісу Держаудитслужби на даний час немає підстав для проведення моніторингу…». Цікаво, який зв'язок між замовником та ДАСУ?

Отже, звіт опубліковано, все в порядку, порушення немає.

Виходить, для органу фінансового контролю не страшно, що порушення мало місце. Отже, замовники, майте на увазі таку практику Західного офісу Державної аудиторської служби!

Не лінуйтесь зайвий раз перевірити вже завершені закупівлі. Тим більше, якщо ви отримали мої запити про ознаки порушення закупівельного законодавства.

Як бачимо, звіт оприлюднений навіть із запізненням на півроку допоміг уникнути суттєвих штрафних санкцій. Нагадую, що неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі тягне за собою накладення штрафу від 700 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 164-14 КУпАП).

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області, місті Львові та Львівській області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіонів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]