Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2019 16:08

"Якісні" послуги львівських юридичних консультантів. Частина 4

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Консультанти у медичних закупівлях: дорого і незаконно.

Державні замовники мають право користуватись послугами так званих юридичних консультантів для проведення закупівель. Однак примушувати бізнес оплачувати їх послуги за свій рахунок — це порушення законодавства. І львівські медзамовники цим сильно зловживають.

Монополія однієї компанії

Медичні замовники Львівської області для проведення закупівель користуються послугами юридичних консультантів фірми «Світ права»

“Світ права”, фактично, виконує обов’язки тендерного комітету і розробляє документацію, проєкти протоколів засідань комітету, розгляду скарг, запитів, звернень, проєкти річного плану, запитів учасникам торгів і т.п. Юристи компанії впливають на рішення, на що витрачати лікарням державні кошти, як витрачати, кого обрати переможцем, як оплачувати за договором постачальнику та звітувати за витрачені кошти.

Закупівельники, які користуються послугами консультантів, нерідко отримують шкідливі поради і порушують законодавство. Наприклад, «забувають» оприлюднювати в ProZorro звіти про укладений договір, зміни до річного плану. Або включають до документації дискримінаційні вимоги чи неправомірно обирають переможців.

Консультації на мільйони без торгів

Юридичні консультації, звичайно, платні. Але платити за них змушують переможців тендеру.  В тендерних документаціях передбачена вимога оплати переможцем рахунку за «юридичні консультації». Мова йде про різні суми: від 1 до 20 тисяч гривень або 1% від очікуваної вартості закупівлі . І як кажуть замовники – учасники не відмовляються. 

За моїми підрахунками, тільки у 2019 році компанія могла отримати з бюджету 6 млн грн за консультації щодо проведення закупівель 21 закладу.

Вартість юридично-консультаційних послуг для львівських замовників, що надавалися з початку 2019 року, вже перевищила порогове значення у 200 тисяч гривень. Це означає, що замовники умисне уникають проведення конкурентних торгів, щоб укласти договір з заздалегідь обраним виконавцем.

Консультанти - незаконні

Чи дозволяє закон про публічні закупівлі замовникам залучати до закупівель зовнішніх консультантів та вимагати сплачувати такі консультації переможцями торгів? Ні, це є порушенням законодавства. 

Львівські медзамовники виправдовують платних консультантів тим, що законодавство не забороняє залучати на договірних засадах консультантів до роботи тендерного комітету. Крім того, Цивільний кодекс України (ст. 6, 511, 512, 528, 627, 636) передбачає оплату юридично-консультаційних послуг третьою особою.

Чотири причини, чому треба заборонити включати послуги консультантів:

1. Голова тендерного комітету організовує роботу комітету та несе персональну відповідальність за виконання покладених на комітет функцій. Ні про яке залучення юридичних консультантів мови немає. І Цивільний кодекс тут точно не допоможе.

2. Якщо предмет закупівлі медичних замовників - фармацевтична продукція, витрати, пов'язані з юридично-консультаційними послугами, не відносяться до цього предмету закупівлі, а отже не можуть бути включені до документації. Нагадаю, що предмет закупівлі - це товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції або пропозиції на переговорах.

3. Якщо замовники потребують послуги консультантів, то це має бути окремий тендер.

4. За виконання шкідливих порад консультантів - “забуття” про оприлюднення в ProZorro звітів про укладений договір, річних планів, неправомірний вибір переможців, - медзамовники повинні бути оштрафовані, як це передбачено законодавством у сфері закупівель..

Департамент регулювання публічних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України зазначив, що у разі якщо замовником у розумінні Закону передбачено придбання консультаційних послуг, така закупівля має здійснюватись відповідно до річного плану (додатку до нього) відповідно до вимог Закону, шляхом застосування однієї із процедур, передбачених Законом, керуючись вартісними межами, визначеними Законом.

Західний офіс Державної аудиторської служби ніяк не хотів розглядати ці кричущі порушення - відповідали відписками. Однак на повторні звернення Державна аудиторська служба таки доручила Західному офісу провести моніторинг.

Львівські медзамовники повинні нарешті припинити незаконні консультації та не змушувати бізнес платити за послуги.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]