Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2020 13:29

Досвід податкової міліції буде визначальним для запуску Бюро економічної безпеки

Експерший заступник Голови Державної фіскальної служби України, кандидат юридичних наук

Чи є місце податковій міліції в новому органі?

В одній з перших публікацій цього блогу, я порушив питання, яке вже досить давно вирує у сфері державних реформ – питання створення в Україні окремого, принципово нового, органу з протидії та упередження економічних злочинів. Відтоді, представники бізнесу почали адресувати мені багато питань за цим напрямом. Спробую пояснити своє бачення даного процесу.

Розумію, чому бізнес не хоче залишатись осторонь обговорення такої важливої теми. Вітчизняні підприємці вже давно - не об’єкт, відносно якого приймаються надважливі рішення, вони - активна громада, що захищає свої права й намагається лобіювати власні концепції взаємодії з державними інститутами. Маючи потужну армію професійних спілок, асоціацій та галузевих представництв, бізнесова спільнота намагається тримати «руку на пульсі» будь-яких змін, які можуть вплинути на їх діяльність та предметно цікавляться проектами реформування того чи іншого органу.

Хочу підкреслити, що для легального, прозорого, білого та офіційного бізнесу, який знає, що таке офіційний найм працівників, своєчасна сплата податків та дотримання законодавства – ця майбутня реформа з об’єднання функцій всіх правоохоронних органів з протидії економічним правопорушенням – не стане відчутною. Складнощі та загрози мають виникнути у тих, хто працює на тіньову економіку.  

Досвід - гарний вчитель

Чи є місце податковій міліції в новому органі? 

Якщо озирнутись та поглянути на весь період діяльності підрозділів податкової міліції, можна зробити висновок, що країна, впродовж 24 років не утримувала б коштами платників податків абсолютно неефективну державну структуру. Але, на жаль, за цей час економічні здобутки податкової міліції були нівельовані її корупційними проявами, а також проявами тиску на бізнес.  

Слід зазначити, що податкова міліція - спеціалізований підрозділ, який займається боротьбою з податковими правопорушеннями та є органом досудового розслідування у справах про ухилення від оподаткування. Виконує оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну та охоронну функції. Була утворена ще в далекому 1996 році у складі Державної податкової адміністрації України на базі підрозділів по боротьбі з кримінальним приховуванням прибутків від оподаткування Міністерства внутрішніх справ України та працівників підрозділів податкових розслідувань.

За цей час підрозділ розвивався, вдосконалювався, навчився працювати з інформаційними базами та досяг значних успіхів в оперативному та слідчому напрямах роботи. Але, потрібно визнати, що через прояви неправомірних дій, податкова міліція разом з іншими правоохоронними органами, які займаються розслідуваннями економічних злочинів, все ж, на сьогодні – розгубили довіру до себе.

Зараз в суспільстві активною є дискусія, чи заслуговує підрозділ податкової міліції все ж потрапити до майбутньої державної інституції з протидії економічним злочинам. Дехто заперечує це, аргументуючи тим, що методами власної діяльності податкова міліція дискредитувала своє покликання.

Проте, я дозволю не погодитись.  

Майбутня Служба фінансових розслідувань, чи Бюро економічної безпеки, насправді абревіатура не стільки важлива, як місія та візія цього органу, має поєднати набір наявних функцій економічного спрямування всіх правоохоронних органів. І це перший крок на шляху, щоб стати ефективною структурою держави. Наступним кроком має бути відкритий і прозорий конкурс для всіх працівників, які наразі мають досвід у боротьбі з тіньовою економікою. А далі – створення надсучасної матеріально-технічної бази та комплекс навчань з апробацією кращих європейських практик.

Якщо виокремити негатив до діяльності, власне, податкової міліції, отримаємо відсутність негативу до самої професії. Адже сперечатись, чи потрібно державі мати спеціалістів з протидії ухиленню від оподаткування та інших економічних правопорушень – просто не має сенсу. Стійкий негатив зараз є все ж до іміджу, який сформувався роками. Якщо працівник за багаторічну діяльність правоохоронної системи під назвою «підрозділ податкової міліції», жодним чином не був причетним до корупційної складової та демонстрував свою ефективність,  виходить на таку людину суспільство незаслужено ставить тавро невідповідності.

Тому я вважаю, що коли запрацює принципово новий орган, професійний досвід податкової міліції стане визначальним. Саме набір вмінь та навичок діючих працівників податкової міліції може допомогти старту нового органу з протидії економічним правопорушенням. 

Молодь допоможе 

Не менш важливим питанням цієї реформи може стати роль професії податкової міліції у майбутньому державному органі.

Констатуючи факт, що зазначена реформа - це завдання майбуття, її невідворотність мало хто піддає сумніву, і ми маємо готуватись до змін.

Наразі, йдуть активні внутрішні зміни у чинній ДФС, яка позбувається старих підходів в роботі з бізнесом, а також працівників, які не готові працювати за новими прозорими стандартами. Особисто я покладаю великі сподівання на молодь, та вважаю її основою будь-яких зрушень. Вважаю, що вже зараз необхідно навчати студентів, наприклад, Національного університету державної фіскальної служби з врахуванням специфіки майбутньої реформи правоохоронних органів, давати можливість освоювати нові аспекти підготовки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]