Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2023 10:24

У яких ЖК сьогодні найбільший попит на квартири: про тренд на людиноцентричність

Експерт у сфері девелопменту, маркетингу та управління проєктами, СЕО компанії Enhance Development

Головні складові концепції проживання

Місто існує для людей. Тому одним із головних завдань девелоперських компаній є врахування потреб усіх користувачів території, і актуальних, і потенційних. Як розвиток нерухомості в Україні перейняв тенденцію на людиноцентричність та як розробляти проєкти ЖК, куди буде стояти черга, – у сьогоднішній статті.

Для того, щоб створити об’єкт, який матиме значний попит на ринку, не обійтися без ефективних підходів в девелопменті. Реалізація девелоперського проєкту є розвитком ринкових відносин та дозволяє використовувати інновації для реалізації проєктів.

Девелоперські компанії допомагають розвивати, ушляхетнювати території та завдяки цьому місто стає більш привабливим для мешканців і для інвесторів. Від створення й розвитку об’єктів нерухомості ці компанії отримують прибуток. Але той, хто вважає, що діяльність девелоперів основною метою вбачає отримання прибутку, відстав від трендів.

Сучасні реалії в Україні та в усьому світі, починаючи від пандемії коронавірусу до воєнних подій, суттєво видозмінили бізнес-модель цих організацій. Відтепер з’явились девелоперські компанії, які прагнуть приносити користь місту та місцевим громадам, розв'язувати конкретні проблеми.

Серед девелоперських компаній сучасним інвестиційним трендом стали так звані "імпакт-інвестиції", що являють собою філософію ведення бізнесу, яка заснована на інвестуванні в ті проєкти, які здатні принести значний соціальний чи екологічний ефект. Саме такі компанії створюють розвинене міське середовище, яке є найбільш привабливим для людей.

Дбати про людину – це у тренді

Людиноцентрична модель включає весь спектр необхідних для життя і процвітання сучасній людині можливостей і сервісів. Соціальна цінність проєкту для суспільства, екологічна стійкість, а також наявність суспільної, культурної складової виходять на перший план. Найбільший попит мають квартири в ЖК, де забудовник пропонує певну концепцію проживання, яка передбачає такі складові:

- Створення цікавих місць. Сьогодні це – одне з найцікавіших і стимулюючих завдань, яке повинні вирішувати девелопери разом з архітекторами у своїх проєктах. Люди йдуть туди, де цікаво, і люди не люблять місця, де немає інших людей. Цікаві місця стають комерційно більш привабливими, вартість квадратного метра в них зростає.

- Новий лайфстайл. Це не про баланс життя та відпочинку, а про мікс життя та відпочинку, без чітких меж. Жителям важливо, як і де проводити дозвілля, де розважатися, яким буде подвір’я, куди ходити за продуктами. Чи можливо працювати там де живеш? Поруч із якістю будівництва важливе планування місць загального користування, сходових клітин, паркувальних рішень.

- Чайлд-френдлі новобудови – ця концепція передбачає створення середовища, яке враховує потреби та безпеку дітей та їхніх батьків у нових будівлях та житлових комплексах. Місця для паркування та зберігання колясок, зручні ліфти та сходи, наявність дитячих майданчиків або ігрових зон; використання безпечних та екологічно чистих матеріалів у будівництві, які не містять шкідливих речовин тощо.

- Школи. Майбутні мешканці ще на етапі вибору житла хочуть знати, в яку школу ходитиме їх дитина. Який рівень педагогів у закладі. Чим малеча буде зайнята після навчання. Тому важливо у таких проєктах запропонувати готову модель та єдину концепцію, яка включатиме весь комплекс, необхідний для життя, відпочинку та розвитку сучасного городянина.

- Модель компактного міста, спрямована на розвиток привабливих та безпечних районів та вулиць, додавання комерційних та рекреаційних функцій. Це - загальнодоступні місця комунікацій та зустрічей для населення. Змішане використання сприяє зміні людських потоків у різний час доби, особливо ввечері, коли знижується ділова активність.

- Озеленення є невіднятною частиною міської структури та важливим екологічним аспектом сталого розвитку міста. Воно включає як природні території, міське озеленення, водні об’єкти, сільськогосподарські землі. Озеленення як єдина структура є природним каркасом міста. Зелені насадження особливо важливі для здоров’я, відпочинку населення та підвищення якості життя.

- Безпека. Один з головних критеріїв безпеки житлової інфраструктури буде ступінь відповідності будівель, забудови міста, роботи та якості обслуговування санітарним та будівельним нормам. Якщо ці вимоги виконуються, то міське середовище буде комфортним для проживання. Також географічна близькість різних соціально-економічних суб’єктів широко визнана важливою для безпечного планування територій.

- Безбар'єрність. Будівлі та інфраструктура мають бути створені з урахуванням потреб інвалідів та людей з обмеженими фізичними можливостями. Доступність входу, наявність під'їзного шляху, вхідних дверей без перешкод, пандусів або підіймачів для пересування, безперешкодного доступу до ліфтів та інші рішення, що полегшують рух і навігацію

Отже, щоб створити житло, на яке буде попит, проєкт, який зрештою принесе користь не лише місту, а в цілому економіці країни, варто орієнтуватися на людину та її потреби та побажання. Перетворення в індустрії девелопменту уже почалися до війни та зараз тільки прискоряться, тому можна можливо очікувати на цікаві неординарні проєкти, які задать нові тренди та будуть однаково привабливими як для інвесторів, так і резидентів житлових комплексів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]