Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Подобова оренда квартир: як не стати жертвою аферистів

Подобова оренда квартир: як не стати жертвою аферистів

Загальна дорожнеча проживання у класичних готелях/пансіонатах та обтяжливі формальні процедури, які потрібно перенести гостю перед заселенням, дедалі більше відвертають увагу звичайних громадян від такого виду найму житла.

 Як це часто відбувається, спасіння потопаючих беруть у свої руки так і потопаючі: серед  місцевих жителів туристичних та курортних населених пунктів популярним джерелом додаткового (а подекуди й основного) доходу стало здавання власного житла в оренду на кілька діб. При цьому відносини сторін мають зазвичай усне оформлення; жодних юридичних документів не оформлюється; часто сторони навіть не знають прізвищ одне одного. Це подекуди призводить до суттєвих проблем як для орендодавця (неправомірне відчуження орендарем його квартири, відмова від оплати тощо), так і для орендаря (здавання квартири в оренду неправомочною особою, що тягне за собою виселення дійсним власником тощо).

 Відтак, щоб не стати жертвою аферистів, потрібно пам’ятати деякі важливі правила:

 -         намагайтеся зафіксувати свої відносини у письмовому договорі найму житла. Закон не вимагає для таких угод ні нотаріального оформлення, ні державної реєстрації. Орендарям у цьому контексті варто порекомендувати запитувати у контрагентів документи про право власності на житло (свідоцтво/договір тощо), щоб не оплатити проживання «випадковим» людям та не бути виселеними на наступний день справжнім господарем;

-         прикладайте до зазначеного письмового договору оренди житла акт приймання-передачі, в якому варто якнайповніше зазначати інші речі, які передаються у користування разом із квартирою (напр., меблі, побутова техніка і т.д.);

-         намагайтеся не оплачувати повну вартість проживання одразу; передачу частини грошей оформлюйте завдатком, про що окремо вказуйте у договорі оренди житла; про передачу решти суми (напр., 30/50/70 %) домовляйтеся на кінець строку проживання;

-         не передавайте/не отримуйте паспорт в якості застави. По-перше, це прямо заборонено законодавством (п.23 Положення про паспорт громадянина України), а по друге це не надасть орендодавцю жодних преференцій, оскільки орендар зможе вільно оформити новий паспорт, вказавши на його втрату; більш того, за незаконне заволодіння паспортом особи встановлена кримінальна відповідальність (ч.3 ст. 357 Кримінального кодексу, покарання – штраф до 850 гривень або арешт на строк до 3 місяців або обмеження волі на строк до 3 років).

 Врахування зазначених вище правил дозволить Вам максимально убезпечити себе від неправомірних дій як орендодавців, так і орендарів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]