Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2019 16:06

Реформу децентралізації потрібно продовжувати і прискорити

Український політик, народний депутат України IX скликання

Децентралізація триває вже п’ять років. Багато де на місцях вона дала позитивні зрушення. Відбудова доріг, ремонти у дитсадках і школах, розвиток інфраструктури.

Зокрема, громади отримали в свої бюджети зарахування до місцевих бюджетів ОТГ: 60% податку на доходи фізичних осіб, 100% надходжень від єдиного податку, податку на прибуток підприємств і фінансових установ комунальної власності, податку на майно, кошти отримані за надання адміністративних послуг, 5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів та акцизний податок з роздрібного продажу пального.

Нарешті громади мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, для виконання делегованих державою повноважень надаються відповідні трансферти (дотації, освітня та медична субвенції, субвенція на розвиток інфраструктури громад). В результаті прийнятих законодавчих змін органам місцевого самоврядування надано право затверджувати місцеві бюджети незалежно від дати прийняття закону про Державний бюджет України.

Як приклад, бюджет Волочиської об'єднаної територіальної громади на Хмельниччині за роки цієї реформи зріс вчетверо, у 2018 році відремонтовано 88 км доріг, проведено капітальні ремонти освітніх закладів на 7,2 млн грн, закладів культури – на 1,6 млн. грн, працює «Мобільний соціальний офіс», який виїжджає щомісячно у кожний населений пункт Волочиської ОТГ та надає соціальні послуги немобільним групам населення – особам з інвалідністю, одинокопроживаючим, малозахищеним верствам населення.

Іншим наочним прикладом є Наркевицька селищна об'єднана територіальна громада, у якій здійснено капітальний ремонт Наркевицької амбулаторії, закуплено якісне медичне обладнання, збудовано зовнішні мережі водопостачання в усіх 16 селах ОТГ, проведено реконструкції та будівництва вуличного освітлення, проведено капітальний ремонт Наркевицької ЗОШ, здійснено ремонт їдальні Бубнівської ЗОШ, перекрито дах, ремонт фасаду Наркевицького дитячого садочку, придбано прибиральну техніку для комунального підприємства Наркевицької ОТГ.

Такі приклади непоодинокі і яскраво свідчать про те, що громади стають спроможними, ефективно планують розвиток своїх територій, фінансово незалежними, самодостатніми, а головне – здатними суттєво покращити якість життя громадян України.

Громади відчули результати децентралізації - у населених пунктах почали ремонтуватись дороги, медичні і освітні заклади, проводяться водогони, проводиться реконструкція вуличного освітлення. Реформа децентралізації дала поштовх до повноцінного розвитку громади, можливість поліпшити життя у кожному населеному пункті та країні в цілому.

Тому згортання реформи децентралізації стане «злочином» проти українського суспільства, її потрібно не лише продовжувати, а й розвивати! Це підтверджується моїм досвідом спілкування абсолютно з усіма головами ОТГ, які як один говорять мені про те, що згортати реформу децентралізації категорично не можна, а навпаки, її потрібно продовжувати і прискорювати.

Зокрема, територіальні громади окреслили ряд питань, вирішення яких сприятиме покращенню ситуації на місцях:

- передбачити збільшення у Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» фінансування освітньої, медичної субвенції, субвенції спрямованої на розвиток інфраструктури громад, субвенції на соціально-економічний розвиток територіальних громад.

- повернути акцизний податок з роздрібного продажу пального до місцевих бюджетів (механізм, що діяв до 1.01.2017 року),

- підтримати прийняття Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Для якісної і всебічної реалізації цих та інших ініціатив важливою є підтримка їх Кабінетом Міністрів України. Тому сподіваюся, що в Уряді візьмуть це до уваги і сприятимуть їх вирішенню у найкоротші терміни.

Також хочу додати, що будь-яка реформа - це певний політичний компроміс. Особливо  це стосується питання децентралізації. Тому для більш ефективної роботи в цьому напрямку потрібна конструктивна робота як на рівні ВР, так і на місцевому рівні через надання пропозицій щодо внесення змін у законодавство. Такі пропозиції свого часу було надано і вони стало основу законодавчих ініціатив. Назву ті, які  ще потрібно ухвалити. Зокрема:

про службу в органах місцевого самоврядування;

спрощення процедури добровільного об'єднання громад;

удосконалення механізму фінансування регіонального розвитку;

щодо виборів старост.

І це – далеко не вичерпний їх перелік.

У наступному році, за планом, децентралізація має завершитися. Часу обмаль, а роботи ще багато. Тому цей час маємо максимально використати  з користю, напрацювавши дієву модель спільної роботи на всіх рівнях.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]