Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2021 15:07

Організація прямої поставка електроенергії на "УЗ" на фінішній прямій

Директор ТОВ "Енерго Збут Транс"

Постачальник і споживач електроенергії, очікує рішення виробника про продаж електроенергії для потреб національного перевізника.

Процес реалізації можливостей наданих Кабінетом міністрів України виробникам та споживачу, знаходиться  процесі реалізації всіма учасниками.

Щоб оцінити масштаб процесу варто вдатися до ліричного відступу. Кожен з нас бачить електро-дроти на вулиці і розуміє, що по ним йде струм. А от, «чий він», кому призначається та хто і яким чином його виробив та за нього заплатив, питання значно складніше. Чи зможете Ви порахувати і дати відповідь скільки грошей Вам потрібно для життя в наступний рік, або ж три роки? З врахуванням всього - усіх форс-мажорів, появи хобі в ваших дітей чи, хвороб, інфляції і здорожчання предметів широкого вжитку. Важко чи не правда?

Схожі питання в подібному контексті і знаходяться в процесі вирішення нами та всіма учасниками угоди. Так для проведення аукціону філія «Центр забезпечення виробництва» (профільна структура АТ «Українська залізниця») обрахувала і подала планові обсяги споживання електроенергії протягом 2021-2024 років. І це враховуючи поточну та перспективну електрифікацію яка відбувається на «Укрзалізниці» і яка вкрай потрібна. Ні для кого не секрет, що електротяга набагато більш вигідніша та економічніша ніж дизельна, чи вже зовсім раритетна – вугільна.

В 2020 році «Укрзалізниця» спожила майже 4 мільярда кіловат-годин електроенергії. І ця кількість може коливатися, як в більшу сторону через нарощення об’ємів перевезень чи більш холодну зиму, так і в меншу, через використання більш економного обладнання. Похибка в цих обрахунках – це втрачена можливість зекономити національному перевізнику сотні мільйонів гривень. Адже планується заключення договорів на максимально дозволені терміни в 36 місяців.

30 серпня аукціонний комітет при міністерстві енергетики, проголосував за прийняття і розгляд листа, щодо проведення спеціальних аукціонів, з закупівлі електроенергії в держгенерації для АТ «Українська залізниця».

Крім того, для дотримання певних процедурних алгоритмів необхідна була акредитація на електронній торговій системі, необхідній для проведення даних електронних торів.

Хоч, закупівля і буде прямим договором win win, торги будуть проводитися  на біржі, в прозорий та доступний для моніторингу журналістів та експертів спосіб.

Без заперечень, можу сказати, що узгодження договорів та умов зараз знаходиться на фінальній стадії. Сподіваюся, що всі відповідальні структури та особи не будуть баритися, в процесі узгодження бюрократичних нюансів та аукціони, що мають забезпечити постачання електроенергії для потреб «Укрзалізниці» вже в найближчий термін.

Однозначно можу сказати, що всі учасники знаходяться на низькому старті та з нетерпінням чекають відповіді та рішення від найбільшого виробника – «Енергоатома».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]