Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2019 07:35

7 нововведень для безпечної та здорової конкуренції на українському ринку

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Закон про захист економічної конкуренції, розберемось, що він обіцяє.

Минулого тижня коротко розповів вам про новий Закон про захист економічної конкуренції, який Рада прийняла в четвер.

Сьогодні хочу детальніше розібратись, що це за Закон, які новели передбачає, кому він буде вигідний та як вплине на бізнес-клімат в Україні.

Перше, що треба знати про новий Закон – це те, що він передбачає внесення змін до основних законів у сфері захисту економічної конкуренції та спрямований на закріплення в цих законах прав осіб, які беруть участь у справах, що розглядаються органами Антимонопольного комітету України, гарантій цих прав, а також механізмів реалізації таких прав.

Друге – це новели Закону, які покликані захищати ці права. Зокрема ідеться про 7 ключових пунктів, які стануть дієвими інструментами на шляху до реалізації цілей, які так потрібні нашому бізнесу сьогодні.

Ключова новела Закону – це встановлення певних строків, протягом яких має бути завершено розгляд справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та забезпечення особі, щодо якої розпочато справу, права знати, у вчиненні якого порушення вона підозрюється. Здавалось би, це зрозумілі та логічні норми, але раніше чомусь вони не використовувались, що не просто призводило до певних витрат для бізнесу, а і прямо та грубо порушувало права людини.

Наступна новела стосується надання особі, яка бере участь у справі, права користуватися послугами перекладача та ознайомлюватись з матеріалами справи та усіма доказами, на яких ґрунтуються рішення Антимонопольного комітету України, але при цьому враховується питання збалансування цього права з правом на захист конфіденційної інформації інших осіб.

Також нарешті відбулось удосконалення інституту слухання у справі, зокрема за особою було закріплено право до прийняття Антимонопольним комітетом України рішення у справі бути заслуханою незалежною від розслідування спеціальною уповноваженою посадовою особою – уповноваженим зі слухань.

І ще одне важливе нововведення стосується юридичних осіб, за якими було закріплено право на надання зауважень та коментарів до пояснень своїх працівників, які не були уповноважені надавати пояснення від імені цієї компанії або надавали пояснення з питань, що пов'язані з виконанням ними їхніх службових обов'язків.

Наступний крок, який було закріплено у новому Законі – це закріплення за особами, які беруть участь у справі, права заявляти відводи посадовим особам Антимонопольного комітету, які здійснюють щодо неї окремі процесуальні дії під час розгляду справи, але лише за наявності на те відповідних підстав.

Окрім цього, було вдосконалено Програму звільнення від відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій між конкурентами, більш відомі під назвою «leniency», встановлено правила вирішення спорів у справах про так зване врегулювання («settlement»).

Ну і знову ж таки встановлено загальноприйняті європейські норми для осіб, які беруть участь у справі, зокрема це забезпечення конфіденційності відносин між юристом та клієнтом, право особи, яка бере участь у справі, мати достатньо часу для підготовки свого захисту і забезпечення умов для ефективної реалізації особою, щодо якої прийнято рішення органом Антимонопольного комітету, права на оскарження в суді такого рішення.

Новий Закон передбачає, на перший погляд, очевидні речі, на які чомусь, на жаль, не звертали уваги – це, в першу чергу, втілення принципу верховенства права, зокрема стандартів справедливого процесу, закріплених у статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та відповідних рішеннях Європейського Суду з прав людини.

Впевнений, що практичне втілення принципу верховенства права у публічно-правових відносинах у сфері захисту економічної конкуренції, підвищення якості виконання Антимонопольним комітетом своїх функцій та, як результат, підвищення ефективності системи захисту економічної конкуренції в Україні призведе до покращення інвестиційної привабливості України для іноземних інвесторів. А це на сьогоднішній день так потрібно нашій країні, нашому бізнесу!

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]