Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.09.2021 16:47

Прогрес України в боротьбі проти розмивання податкової бази

Міжнародний ключовий експерт з питань оподаткування Програми EU4PFM

Невидима робота, яка згодом демонструє видимі результати — розробка та впровадження нормативно-правової бази, яка гармонізує українське законодавство з європейським.

Зокрема, у напрямку розмивання податкової бази та виведення прибутків -з-під оподаткування.

Згідно статистики зовнішньоекономічної діяльності України сировинні товари складають значну частку українського експорту, тому для України сьогодні важливо приділити особливу увагу розробці, удосконаленню та практичній імплементації правил трансфертного ціноутворення в даній сфері. Їх головна ціль —  унеможливити штучне переміщення  прибутку в юрисдикції з низьким або нульовим оподаткуванням. А отже і забезпечити справедливе оподаткування операцій з сировинними товарами. 

Ще в 2017 році Організація економічного розвитку та співробітництва внесла зміни у відповідне Керівництво з трансфертного ціноутворення для транснаціональних компаній і податкових адміністрацій. Удосконалені правила ТЦО за операціями з сировинними товарами знайшло своє відображення в Плані дій BEPS. 

Україна не стоїть осторонь цих процесів і впроваджує світових стандартів, спрямованих на протидію розмиванню податкової бази і виведенню прибутку з-під оподаткування.

Зокрема, Законом України від 16 січня 2020 № 466 - IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних непогоджень в податковому законодавстві" вдосконалено правила відносно встановлення відповідності умов контрольованих операцій з сировинними товарами принципу «витягнутої руки».

Проект EU4PFM, що фінансується Європейським Союзом,  підтримує ініціативи України на цьому складному шляху і надає методологічну і технічну підтримку в практичній фазі імплементації цих змін для забезпечення ефективного і прозорого регулювання усього процесу роботи з контрольованими операціями.

Спільно з фахівцями ДПС, Мінфіну, ОЕСР, GIZ чимало зусиль експертів Проекту EU4PFM було докладено до розробки: 

- Переліку сировинних товарів, для яких незв'язані особи в якості орієнтиру для встановлення ціни неконтрольованих операцій використовують котирувальні ціни; 

- Рекомендованого переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін.

Зараз настав час презентації проекту Порядку, який є найбільш комплексним документом для системного і практичного впровадження змін, спрямованих на вдосконалення правил трансфертного ціноутворення з сировинними товарами.

Проект Порядку розроблений на основі Керівництва і практичних матеріалів ОЕСР, які є загальновизнаними рекомендаційно-методичними матеріалами в області податкового регулювання трансфертного ціноутворення в міжнародній практиці.

Сподіваємося, що впровадження цього Порядку  дозволить забезпечити прозорість, рівність платників податків і чесну конкуренцію для бізнесу - принципів оподаткування, які є важливими в ЄС. 

Проект EU4PFM всіляко готовий й надалі підтримувати вдосконалення правил трансфертного ціноутворення, надаючи методологічну і технічну підтримку, повністю усвідомлюючи важливість, потрібність і складність побудови ефективного середовища взаємодії Державної податкової служби і великого бізнесу.

Втілюємо зміни разом!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]