Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.02.2019 23:59

Як звільнитися з посади директора, якщо Вас "не відпускають"?

Є необхідність піти з посади керівника, а власники/засновники не відпускають. Звісно, є рішення в правовому полі

Суди мають можливість звільнити Вас від керівництва в організації, навіть, без згоди власника.

В нашій адвокатській практиці траплялися кілька випадків, коли керівників підприємств та громадських організацій не звільняли з керівництва у зв’язку з:

- власники були налаштовані проти директора і робили таким чином штучну проблему;

- було втрачено зв’язок із засновниками підприємства (організації), оскільки засновники стали учасниками кримінального провадження та виїхали з території країни.

В таких ситуаціях без проведення зборів засновників організацій та складання відповідних протоколів неможливо провести зміни в реєстрі юридичних осіб про припинення повноважень керівника.

Ситуація ще погіршується тим, що керівник фактично може не отримувати заробітну плату, зобов’язаний подавати звітність, несе різноманітну юридичну відповідальність, а у керівника-пенсіонера ще й можуть відраховувати із пенсії певний відсоток у зв’язку із робото на підприємстві.

Та є вихід звільнення з підприємства (організації) через суд, та подальше внесення відповідних змін в реєстр юридичних осіб.

Алгоритм дій по звільненню повинен бути наступний:

1. директор/голова подає письмову заяву про звільнення поштою з описом на юридичну адресу організації;

2. у разі відсутності позитивної відповіді можна звернутися з листом до місцевого державного реєстратора з поясненням ситуації, але відповідь державного реєстратора буде однозначною: «діємо в межах законодавства, надайте визначений законодавством комплект документів, зокрема, протокол, тоді проведемо зміну керівника»;

3. далі подаємо до суду позовну заяву про:

- визнання припиненими трудових відносини;

- зобов’язання державного реєстратора  внести зміни до реєстру юросіб щодо звільнення з посади керівника та виключити із зазначеного реєстру як керівника та підписанта.

Звісно, будуть витрати на судовій збір та до півроку може тривати суд в першій інстанції, але позитивні приклади таких рішень наявні і набули законної сили:

 - http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79079163

- http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75939644

 Тож якщо маєте схожу проблему - її позитивне вирішення цілком можливе.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]