Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.03.2018 15:42

Інструкція з придушення акцій громадського протесту

Є протиправне свавілля чиновників та правоохоронців, а є законний спосіб даному свавіллю протистояти.

Українці добре пам’ятають, як у 2013 р. під виглядом встановлення «йолки» на Майдані Незалежності в Києві тодішня правляча партія намагалася легалізувати заборону масових заходів. Не вдалося.

Та практика останніх двох років показала, що вже нинішні чиновники із сумнівною репутацією та шлейфом протиправних дій теж тримаються за посаду до останнього, вступають у змову із собі ж подібними, та використовують посади для боротьби з людьми, які викривають їх зловживання.

Практика також показує, що громадські протести нервують можновладців і несуть для них загрозу звільнення, що змушує їх вдаватися до протидії.

За останні роки на підставі документально підтверджених фактів, можна скласти наступний алгоритм за яким діють вищезазначені особи, щоб дискредитувати громадські акції проти себе :

- з метою блокування агітаційної продукції (газет, листівок), яку планують роздавати перед акцією, поліція/прокуратура вилучає її на пошті під виглядом огляду на предмет заборонених речей (алкоголь, наркотики, вибухівка). Заборонених речей не знаходять, але агітпродукція втрачає свою актуальність через затримку у відправленні;

- перед початком акції поліцію «повідомляють» про вибухівку у колонках, авто інших речах мітингувальників;

- поліція встановлює попереднє спостереження та затримує речі мітингувальників перед самим початком підготовки акції;

- вибухівку, на щастя не підкидають, але встановлення сцени та апаратури вже зірвано, що й було потрібно;

- на місці проведення акції за сприяння місцевої влади попередньо встановлюють інсталяцію щодо якоїсь знакової державної (історичної) події, з метою показу у ЗМІ негативного образу мітингувальників у разі їх невдоволення;

- з метою розпалення конфлікту   під час заходу робляться провокації для створення негативного образу мітингувальників у ЗМІ (вивішуються провокативні плакати,   підсилаються скандальні особи, що фіксується на камери і далі терміново публікується);

- поліція та нацгвардія, зазвичай, забезпечують виконання вищезазначеної інструкції під виглядом дотримання громадського порядку.


ЯК ЗАКОННО ПРОТИДІЯТИ ТАКОМУ СВАВІЛЛЮ?

Якщо акція не заборонена судом, то план її дискредитації зривається наступними кроками:

- необхідно мати дозвільні документи на проведення акції;

- необхідно забезпечити максимально можливу масовість учасників акції;

- необхідно мати план дій на випадок незаконних дій поліції та провокаторів;

- необхідно висувати вимоги до поліцейських не порушувати закон;

- необхідно фіксувати на фото/відео всіх поліцейських, переписувати їх посвідчення, номера жетонів та касок, номера авто;

- необхідно мати у складі учасників акції юриста для роз’яснення норм закону та написання на місці відповідних заяв.

А поліцейським та прокурорам, які приймають участь у перешкоджанні законних мирних акцій та сприяють уникненню відповідальності окремих чиновників, слід перечитати статтю 365 Кримінального кодексу (перевищення влади або службових повноважень) та статтю 170 (перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій).

photo_2018-03-19_10-58-32.jpg


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]