Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2023 14:49

Як у 2023 році купувати нерухомість за криптовалюту

Співвласник агентства з закордонної нерухомості й автоцентру Mega Motors в Києві, криптоексперт

Криптовалюта дає змогу українцям не лише інвестувати в закордонну нерухомість попри повномасштабну війну, а й отримувати донати

Нині світова економіка переживає складні часи. Американський комерційний банк Silicon Valley Bank оголошує про банкрутство, швейцарський Credit Suisse опиняється на межі краху. Щоб врятувати банківську систему, Федеральна резервна система США друкує додаткову партію доларів, однак це спричиняє ріст інфляції до нових рекордних значень. 

Що це означає для інвесторів і власників бізнесу? Накопичення в доларах знову знеціняться. І навіть якщо цей факт вас не бентежить, то обмеження SWIFT-платежів НБУ після початку повномасштабного вторгнення точно створило кожному підприємцю певні незручності, особливо, якщо ви сплачували за нерухомість чи, наприклад, навчання дитини за кордоном. 

То куди інвестувати і де зберігати свої активи?

Понад 40% світових активів знаходиться в житловій нерухомості, тож недарма її вважають кращим варіантом для інвестицій. На зростаючих ринках Туреччини, ОАЕ, Індонезії та Таїланду дохідність об’єкту може становити до 20-50% на рік за умов інвестування на етапі будівництва з метою перепродажу. 

Безпечною технологією для децентралізованого зберігання і надсилання валюти є блокчейн. Він дозволяє швидко і з мінімальною комісією здійснювати перекази по всьому світу. Наприклад, $ 1 млн можна відправити всього за один долар. Goldman Sachs назвав біткоїн одним із найефективніших активів у 2023 році, що перевершив S&P 500, золото, нерухомість та Nasdaq 100. Ще одна перевага — ніхто не може викрасти чи заблокувати ваші кошти. 

Криптовалюта дає змогу українцям не лише інвестувати в закордонну нерухомість попри повномасштабну війну, а й отримувати донати. Так, за допомогою криптовалюти було зібрано десятки мільйонів доларів донатів для українців. 

Як купувати нерухомість за криптовалюту?

Існує два основних способи оплачувати купівлю нерухомості за кордоном. 

Придбати за USDT. Так званий «криптодолар» прив’язаний до долару за курсом 1:1. Таку валюту нині приймають забудовники в Туреччині, Дубаї, Таїланді та на Балі. 

Маючи гривню в будь-якому банку України, USDT можна купити самостійно. Завдяки сервісам P2P, як-от Binance, купівля буде безпечною і без обмежень. Це схоже на те, якби ви перерахували своєму знайомому гривню через Приват24, а він надіслав вам USDT на криптогаманець. Платформа виступає своєрідним гарантом і заморожує USDT доти, доки «продавець» не отримає гривні, а вже потім переводить криптодолар покупцеві.

Зауважу, що такі ресурси стягують комісію, однак вона незначна — від кількох доларів. Інколи USDT на платформі дешевший за USD в банках чи обмінних пунктах, тож можна зекономити на конвертації. Також комісію може брати і забудовник за оплат в криптовалюті. Як правило, вона становить від 0,5%. Іноді її немає, усе залежить від забудовника.

Дистанційні сервіси з обміну і переказу коштів. Покупець передає фіатні гроші (UAH, USD, EUR) локально у своєму місті, їх обмінюють на USDT або одразу передають забудовнику чи агентству з нерухомості. Ця функція доступна майже в усіх країнах світу. Комісія становить від 0,5% до 1,5%.

Що треба врахувати під час купівлі?

Зверніть увагу на такі фактори:

  • місто, у якому ви перебуваєте, і локація, де хочете придбати об’єкт нерухомості. У дистанційних сервісах з обміну та переказу коштів від цього залежатиме тариф.
  • валюту та форму коштів (приватний рахунок чи рахунок юридичної особи). Якщо в Україні вигідніше купувати за долари, то в країнах Європи — за євро.
  • умови забудовника. Деякі приймають оплату в USDT без комісії, дехто враховує і її.
  • курс USDT в P2P-сервісах і курс долара в обмінниках. Іноді валюта дешевша в обміннику, інколи — на Binance. 

Окрім цього, інвестор завжди повинен пам’ятати, що світ швидко змінюється і щоб досягти успіху в майбутньому, треба розуміти нові тренди й оперативно реагувати на виклики.

У сфері нерухомості такими є штучний інтелект і токенізація, тобто оцифрування об’єктів. Наразі вже існують платформи, що легітимно, за юрисдикцією США, дають змогу токенізувати нерухомість. Таким чином за рахунок зборів пулу з багатьох учасників можна інвестувати усього від $1000 чи отримувати умови, як в інвесторів, які вкладають в об’єкт мільйони доларів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]