Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2022 09:38

Про іпотеку за 5% річних

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Про неоднозначні наслідки від запровадження іпотеки під 5% річних в Україні про які мало хто говорить, потрібно зауважити

Відразу зауважу, що доступна іпотека для всіх потрібна, про це не може бути й мови, українці, як і увесь цивілізований світ повинен мати можливість комфортно та легко купувати собі житло.

Про неоднозначні наслідки від запровадження іпотеки під 5% річних в Україні про які мало хто говорить, хотілося б зауважити. Цікавий прогноз наслідків від запровадження п’яти відсоткової іпотеки пролунав днями із Офісу Президента України. Основна думка того прогнозу полягає у тому, що наслідком буде збільшення обсягів будівництва у 2 – 2,5 разів у порівнянні з нинішнім (цікаво, дані якого року були взяті за «нинішні», див. далі про обсяги), плюс цитата: «…і дозволить нам вийти на певний нормальний рівень, необхідний для збалансованої економіки».

Пропоную трохи заглибитися у тему доступної іпотеки, порахувати та співставити декілька цифр, а у кінці ви самостійно спрогнозуєте чи реальний прогноз від ОП. Для приведення до однієї системи розуміння, простоти та синхронізації підрахунків будемо вважати 1 наданий кредит = 1 куплена квартира.

Важливо зауважити, щодо кількості кредитів, які планують надати населенню країни, лунає цифра 30 тис. протягом цього 2022 року, а у подальшому 150 тис. щороку. Ще раз, бо це важливо – 30 тис цього року, 150 тис шт. у подальшому, припустимо, починаючи з 2023-2024 рр і надалі.

Багато це чи мало? Для відповіді звернемося до статистики кількості зданого житла за минулі роки (без урахування Криму та частини територій Донецької та Луганської областей). На даний час узагальнені дані за минулий 2021 рік відсутні. Однак, були:

- 2019 рік:
Фактично здано 125 000 квартир
30 тис кредитів закрили б чверть від загальної кількості побудованих квартир
150 тис кредитів – це 120% від усього зданого об’єму.

- 2020 рік:
Фактично здано 65 671 квартира
30 тис кредитів закривають половину від загальної кількості зданих квартир
150 тис – це 230% від усього зданого об’єму.

Як видно із простих підрахунків, доступна іпотека зможе повністю розпродати будівельні об’єми не тільки нинішні, а й більш ніж двійним потенціалом запасу.

І такі підрахунки дійсно говорять про те, що протягом 2-3 років може буде підґрунтя для подвоювання обсягів будівництва.

Однак, постають питання чи буде можливість виробникам будівельних матеріалів подвоїти свої виробничі потужності? Та найголовніше питання: у скільки разів зросте ціна квадратного метра? Адже економіка річ ринкова, і попит вплине на пропозицію, яка у свою чергу стрімко підніме свою ринкову вартість кінцевого продукту. Дайте собі відповідь на просте питання: що робить продавець, у якого було обмаль покупців, і раптом до нього вишикувалася черга?

Як наслідок, фінансовий механізм, який спроможний за мить викупити увесь існуючий та неіснуючий об’єм нерухомого майна на стадії будівництва спричинить його зростання у 3-5 разів, адже при такому попиті та такій кількості покупців, жоден забудовник не втримається проти спокуси кратного збільшення вартості свого товару. І чи не зміниться попити при різкому збільшенні вартості до того не дешевого метра квадратного?

І якщо ви чекали влучний час для придбання собі житла, та маєте на те можливість, навіть незважаючи на ріст цін на ринку протягом минулого 2021 року, зважте на свої ризики та зробіть вірний висновок.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]