Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2021 10:54

"Земельна війна" матері вбитого депутата та Веревського

Фахівець з конкуренційного права та M&A комунікаційної платформи "Ліга Антитрасту"

Антимонопольний комітет відмовився розглядати заяву матері убитого депутата Валерія Давиденка про перегляд рішення щодо дозволу на купівлю групою «Кернел» А. Веревського компанії ТОВ «СП Агродім».

2 липня 2020 року АМКУ дозволив компанії з управління активами «Прогресивні інвестиційні стратегії», яка входить в групу компаній «Кернел» Андрія Веревського, придбати більше 50 відсотків ТОВ «СП «Агродім», засновником якого був Валерій Давиденко – колишній народний депутат та один із засновників СП «Агродім» (23 травня 2020 року Валерій Давиденко був знайдений застреленим у власному офісі в місті Києві).
Пізніше до АМКУ звернулася мати загиблого – Валентина Давиденко із заявою про перегляд вказаного рішення АМКУ, оскільки воно, на її думку, було прийняте на підставі недостовірної інформації про відносини контролю «Агродім».
Зокрема, Валентина Давиденко повідомила АМКУ, що саме вона є контролером «Агродому», а не інші особи – продавці частки «Агродім».

Розглянувши заяву, АМКУ зазначив, що Валентина Давиденко не підтвердила документами наявність контролю над СП «Агродім» станом на момент прийняття рішення про надання дозволу та на момент розгляду заяви про його перегляд. Та дав час для надання відповідних документів.
Але через нібито ненадання доказів контролю над «Агродомом» заява Давиденко про перегляд рішення АМКУ була залишена без розгляду.

Разом з тим, як повідомляють ЗМІ, Валентина Давиденко заявила про фактично рейдерське захоплення структурами «Кернел» агрокомпанії «Агродім», які після загибелі її сина отримали контроль над товариством. Так, у 2019 році між агропідприємством «Агродім» та холдингом «Кернел» було укладено угоду про забезпечення позики. Однак, на думку представників Давиденко, юристи «Кернелу» використали договір для недружнього поглинання компанії.

Водночас, «Кернел» 7 червня на своєму сайті виклав спростування та стверджує:
«Кернел» ніколи не була і не є контролюючим акціонером згаданого агропідприємства. У 2019 році мати загиблого Давиденка В.М., яка була одноособовим учасником СП «Агродім», продала 75% його частки. Безпосередньо «Кернел» придбав 24%, одночасно надавши підприємству та пов’язаній з «Агродомом» компанії кредит у розмірі $11 млн. Після повернення кредиту «Кернел» був зобов’язаний здійснити зворотній продаж своєї частки в СП «Агродім» на користь продавця;
у 2020 році з боку позичальника стався дефолт по сплаті відсотків, що призвело до зобов’язання дострокового погашення кредиту. Такі обставини мали наслідком припинення зобов’язання «Кернел» щодо зворотнього продажу частки на користь матері Давиденка.

Довідково: Станом на січень 2019 року бенефіціаром компанії «Агродім» значилася Валентина Давиденко. Проте з 13.05.2019 до переліку засновників також увійшли – компанія «Прогресивні інвестиційні стратегії» із часткою 24,9%, Олександр Бедриківський із часткою 12% та Ірина Хомайко із часткою 51,1%, яку також пов’язують із А. Веревським.
В даний час боротьба матері загиблого Валерія Давиденка з агрогігантом за корпоративні права «Агродім» триває в судах.

Таким чином, за рахунок компанії «Агродім» найбільший агрохолдинг України «Кернел» Веревського збільшив свій земельний банк і виробничу базу (земельний банк «Агродому» у Чернігівській області становить близько 15 тис. га, а «Кернелу» – більше 50 тис. га, всього в Україні «Кернел» орендує більше 530 тис. га сільськогосподарських земель).
При цьому методи, якими діє «Кернел» вражають. Так, 24 травня цього року було зареєстровано нову компанію ТОВ СП «Агродім.» (у назві додали крапку), директором якої було призначено ту саму особу, що і в СП «Агродім» (без крапки) — Олександра Рубана, зареєстровано на ту саму адресу, але з суттєвою різницею в статутному капіталі, який в підприємстві-клоні в сотні разів менший і становить лише 10 тисяч гривень. Як заявили представники Давиденко, селян змушують переукладати договори оренди землі, стверджуючи, що це одна і та ж компанія.
Єдиною засновницею нового «Агродому.» є фізична особа Сліпанчук О.М. Цікаво, для чого ФОП, яка згідно відкритих даних виробляє меблі в Полтаві, реєструвати підприємство-клон «Агродім» на Чернігівщині та спонукати селян переводити свої земельні паї із «старого» «Агродому» до нового товариства? Сподіваємось, що суди зможуть розібратись.

Припускаємо, з відкриттям ринку землі та багатьма правовими неузгодженостями з цього питання, це тільки початок «війн за землю» і в державі, де до цих пір правда на стороні сили, а не закону, такі історії будуть зовсім не рідкість.

Вперше опубліковано у "Наші Гроші"

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]